Food & Drink|17.03.2021 12:08

Δύο νέες επιλογές για τους λάτρεις του ιρλανδέζικου ουίσκι

Newsroom

Παρότι η πανδημία δεν επιτρέπει παρελάσεις, φεστιβάλ και φιέστες προς τιμήν του προστάτη της Ιρλανδίας, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι με αφορμή την Ημέρας του Αγίου Πατρικίου (St. Patrick’s Day), που γιορτάζεται σε 150 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, λίγο ιρλανδέζικο ουίσκι σήμερα (17/3) θα το στάξουν στο ποτήρι τους. Εδώ στην Ελλάδα, αν εξαιρέσεις κάποιες παμπ που υπό νορμάλ συνθήκες στήνουν τις δικές του μικρές γιορτές, πολλά πάρε-δώσε με τον εν λόγω Άγιο και φίλο του ποτού δεν έχουμε. Αλλά σε ένα καλό ουίσκι δεν λέμε όχι, ανεξαρτήτως ημέρας.

Η Ιρλανδία έχει στη συλλογή της αρκετά πολύ ενδιαφέροντα αποστάγματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τριπλής απόσταξης, ήπιο γευστικά, με φρουτώδη χαρακτήρα, το ιρλανδέζικο ουίσκι είναι μια κατηγορία που αναπτύσσεται δυναμικά παγκοσμίως. Και σιγά-σιγά ανεβαίνει και στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού, το οποίο αυτό τον καιρό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει δύο brands συγγενικά μεταξύ τους. Ανήκουν αμφότερα στο πορτφόλιο του αποστακτηρίου Walsh Whiskey, του Μπέρναρντ και της Ρόζμαρι Γουόλς, οι οποίοι θέλησαν με τις σειρές για τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην «αναγέννηση» του ουίσκι της πατρίδας τους.

Το ένα είναι το Writer’s Tears, το οποίο δημιουργήθηκε προς τιμήν των σπουδαίων Ιρλανδών συγγραφέων ‒ Τζέιμς Τζόις, Ουίλιαμ Μπάτλερ, Μπέρναρντ Σω, Τζόναθαν Σουίφτ και πάει λέγοντας‒ που πέρα από το ότι έβαλαν τη σφραγίδα τους στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα, στην πλειοψηφία τους αγαπούσαν ιδιαίτερα το ουίσκι. Οι Γουόλς, αντλώντας έμπνευση από τα ιρλανδικά αποστακτήρια του 19oυ αιώνα, επέστρεψαν στο πάντρεμα του single malt με το single pot still (έτσι ονομάζεται το ουίσκι από ένα αποστακτήριο που παράγεται από μίξη στον άμβυκα βυνοποιημένου και μη βυνοποιημένου κριθαριού). Παράλληλα πειραματίστηκαν με δρύινα βαρέλια που νωρίτερα φιλοξενούσαν bourbon, κονιάκ και sherry για να καταλήξουν σε μια ενδιαφέρουσα παλέτα από ιρλανδικά ουίσκι. Το Writer’s Tears Copper Pot, το Double Oak, το Red Head και το Cask Strength κυκλοφορούν εδώ και μια εβδομάδα μέσω της εταιρίας Granikal στην ελληνική αγορά, δίνοντας σε όσους αγαπούν το ουίσκι την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές εκφράσεις του.

Η ίδια εταιρία φέρνει στα μέρη μας και το The Irishman, το πρώτο δημιούργημα του αποστακτηρίου Walsh Whiskey. Μπορείτε να δοκιμάσετε το 12άρι Single Malt, που παλαιώνει σε βαρέλια bourbon, κι είναι ένα γλυκοπικάντικο ουίσκι, με νότες βανίλιας, κανέλας και μια ιδέα γαρύφαλλου στη μύτη και φρουτώδες στόμα με έντονη την παρουσία του μήλου και του αχλαδιού. Μπορείτε να προτιμήσετε το πολύπλοκο, με μελένια αρώματα, γεύση καραμελωμένων φρούτων και νότες σύκου Single Malt Small Batch, που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια bourbon και Oloroso sherry. Κι αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο, μπορείτε να αναζητήσετε το Founder’s Reserve, ένα χαρμάνι single malt και single pot still πικάντικο και φρουτώδες, με την υπογραφή του ίδιου του Μπέρναρντ Γουόλς, αλλά και το περιορισμένης παραγωγής Cask Strength, που κυκλοφορεί σε αριθμημένες και υπογεγραμμένες φιάλες.

Ενδεικτικά σημεία πώλησης

Αθήνα: Κάβα Ανθιδης, Kylix, Κάβα Vegera, Ποτοεισαγωγική, Κάβα Νέκταρ. Θεσσαλονίκη: Destillado. Βόλος: Κάβα Πασχούλης

ουίσκιποτόΙρλανδία