Food & Drink|11.01.2019 15:22

Η ανατομία μιας «λαχαναγοράς» νέας εποχής

Newsroom

Η λέξη «λαχαναγορά» για τους περισσότερους από τους παλιούς κατοίκους του λεκανοπέδιου ήταν ταυτισμένη με ένα δυσπρόσιτο και φασαριόζικο χώρο, με δύσκολες δοσοληψίες, δική του γλώσσα, πνιγμένο από την κίνηση των φορτηγών. Με άλλα λόγια, έναν χώρο που, ακόμη κι αν γνωρίζαμε την αναγκαιότητά του, οι πιο πολλοί δεν θα επισκεπτόμασταν ποτέ. Κι όμως, ο σημερινός επισκέπτης δεν θα συναντήσει τίποτε από όλα αυτά. Απεναντίας, η καθαριότητα, η απλωσιά και η ολοφάνερη φροντίδα δημιουργούν ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον, με μεγάλα φωτεινά καταστήματα, γεμάτα με οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί κανείς σε πρώτες ύλες για το φαγητό, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι του, σε πολύ καλές τιμές.

Τι οδήγησε σε αυτή την αλλαγή; Το 2013, στο πλαίσιο μιας σφαιρικότερης αντίληψης αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού της ιστορικής Αγοράς του Ρέντη, που σημειωτέον λειτουργεί από το 1955, διατέθηκε, εκτός των άλλων, μια σοβαρού μεγέθους έκταση για να στεγαστούν το λιανικό εμπόριο και διάφορες υπηρεσίες. Ο στόχος ήταν η λιανική διάθεση των προϊόντων και η άμεση σύνδεση του καταναλωτή με τους παραγωγούς και τους διακινητές. Έτσι, σήμερα λειτουργούν έντεκα καταστήματα τροφίμων, τρία εστιατόρια, ένα κατάστημα με είδη σπιτιού, ενώ υπάρχουν επίσης υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και των ΕΛΤΑ, ιατρείο, ακόμη κι ένα χρηματιστηριακό γραφείο.

Το Μανάβικο της Λαχαναγοράς

Προϊόντα κάθε λογής

Αφορμή για την πρώτη μου επίσκεψη πριν από τέσσερα χρόνια στάθηκε μια πληροφορία για ένα νέο καλό κρεοπωλείο, όπου θα έβρισκα πολύ μεγάλη ποικιλία κρεάτων ελληνικής εκτροφής, αλλά και κρεάτων γνωστών φυλών εισαγωγής που είχαν ήδη μπει στη ζωή μας, όπως το Black Angus. Φτάνοντας στον χώρο, εντυπωσιάστηκα από την ευκολία της πρόσβασης και του παρκαρίσματος. Όσο για το ίδιο το Κρεοπωλείο της αγοράς, ένα κατάστημα μεγάλο, λαμπερό και πολύ καλά οργανωμένο, ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Εξυπηρετήθηκα ταχύτατα, παρά τον μεγάλο αριθμό πελατών, ανάμεσα στους οποίους αναγνώρισα και επαγγελματίες μάγειρες. Οι βιτρίνες ήταν γεμάτες. Υπήρχε πληθώρα νωπών κρεάτων όλων των ειδών, αλλά και παρασκευών έτοιμων για μαγείρεμα – μέτρησα πάνω από είκοσι. Βρήκα επίσης μεγάλη ποικιλία αλλαντικών, τυριών και συσκευασμένων προϊόντων ψυγείου στην ειδική προθήκη, καθώς και αρκετά ιδιαίτερα προϊόντα παντοπωλείου. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουν προσθέσει και μια βιτρίνα με επιλεγμένες κοπές κρεάτων και μεγάλη ποικιλία από λουκάνικα.

Σιγά-σιγά, άρχισα να ανακαλύπτω τα καταστήματα ένα-ένα. Το Cretica EΠΕ - Ρίζες, το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην πρώτη πτέρυγα της Αγοράς, εξωτερικά θυμίζει μανάβικο άλλων εποχών, αλλά στο εσωτερικό του κρύβει πολλές εκπλήξεις. Σταχυολογώ: βότανα Ολύμπου, γνωστά ελληνικά κρασιά σε πεντάλιτρα tetrapack, φυσικό αλάτι από τη Γαύδο της Natural Path, φρούτα στεγνωμένα με τη μέθοδο της ώσμωσης, υπερτροφές, αλεύρια από τον πετρόμυλο Πανταζή και πολλά άλλα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Ο ενθουσιασμός της υπεύθυνης στη Μινωική Αγορά πραγματικά με ταξίδεψε στην Κρήτη και το γευστικό της πλούτο. Προϊόντα που μόνο αν είχα βρεθεί στο νησί θα μπορούσα να συναντήσω, τα βρήκα εδώ σε ένα μεγάλο και ευχάριστο μαγαζί με πολύ ευγενικούς ανθρώπους, που με περηφάνια και προθυμία ανέλαβαν να με ξεναγήσουν. Η εταιρεία παραγωγής βιολογικών αυγών Τσιμπραγός από τους πρόποδες του Ψηλορείτη εγκαταστάθηκε εδώ, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και σε άλλους παραγωγούς της Κρήτης να προβάλουν τα προϊόντα τους. Ανάμεσά τους, στάκα, σαλιγκάρια, μέλι, ξινόχοντρο και ρακί στα καλύτερά τους.

Ο Γιώργος Ροκάκης

Ακόμη ένας λόγος επίσκεψης στην Αγορά του Καταναλωτή είναι τα δύο ιχθυοπωλεία Ενάλιον και Ροκάκης ΑΕ. Εδώ βρίσκεις μια εξαιρετική ποικιλία ολόφρεσκων αλιευμάτων σε πολύ καλές τιμές και η εξυπηρέτηση είναι υποδειγματική. Δίπλα τους ο Φλεριανός, με τα κατεψυγμένα κυρίως θαλασσινά προϊόντα, είναι το μέρος όπου θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων, μεγάλες καθαρισμένες βόνγκολες, χτένια και μύδια.

Μπείτε όμως και στο Μανάβικο της Λαχαναγοράς, του Ιωάννη Σιδέρη, το οποίο δίνει την εντύπωση μιας λαϊκής αγοράς, τόσο εξαιτίας της υπεραφθονίας ολόφρεσκων, λαμπερών φρούτων και λαχανικών, όσο και των χαμηλών τιμών του – στα συν ότι εδώ μπορεί να αγοράσει κανείς φρεσκοστυμμένους χυμούς από φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας του. Στο Παντοπωλείον η Αγορά, ένα μαγαζί αρχική αιτία για τη δημιουργία του οποίου ήταν τα αυγά από τα Μέγαρα, αναζητήστε αποξηραμένα μανιτάρια, αλίπαστα, αλλαντικά της Sary, κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης και ζυμαρικά. Αξίζει να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο σε αυτό το παιγνίδι ανακάλυψης – θα σας αποζημιώσει.

Στην τρίτη πτέρυγα βλέπεις μια και μόνο πινακίδα: Γογγάκης Νωπά - Κατεψυγμένα, κι όταν μπεις μέσα τα χάνεις. Το φως, η καθαριότητα, το μέγεθος του χώρου και η αφθονία των προϊόντων στα ψυγεία εντυπωσιάζει: κρέατα κατεψυγμένα, έτοιμα, τυποποιημένα ή συσκευασμένα στις μονάδες της εταιρείας, αλλά και μεγάλη αφθονία συσκευασμένων νωπών κρεάτων, τυριά, λάδια, μανιτάρια και πολλά ακόμη σε πολύ καλές τιμές. Ο φούρνος Σταματάκη με ιστορία από το 1952, το πληρέστατο ξηροκαρπάδικο ο Αντώνης και το Βεντεξάκι με είδη καθαριότητας συμπληρώνουν το παζλ των αναγκών του καταναλωτή.

Τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς

Επιλογές για φαγητό

Το εστιατόριο Βόλακας έχει καθημερινά πιάτα ελληνικής σπιτικής κουζίνας με πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής. Στα πλεονεκτήματά του, η δυνατότητα να σας ψήσει τα ψάρια και τα κρέατα που προμηθευτήκατε από τα διπλανά μαγαζιά. Το μόνο κακό είναι ότι «ξεπουλάει» νωρίς. Το Überness, η «καντίνα» του Βασίλη Καλλίδη με το έξυπνο street food, αποτελεί έναν πολύ ζωντανό πόλο έλξης ακόμα και τα βράδια, όταν η υπόλοιπη αγορά ησυχάζει. Όσο για τα Μεζεκλίκια της λαχαναγοράς, είναι η πιο πρόσφατη άφιξη στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών – άνοιξε μόλις τον περασμένο μήνα. Εδώ, η συνύπαρξη των πολύ προσεκτικά επιλεγμένων προϊόντων στα ράφια και στα ψυγεία με τα τραπέζια, όπου οι πελάτες μπορούν να γευτούν επιτόπου αυτά τα προϊόντα ή τα «μεζεκλίκια» του μικρού και περιεκτικού καταλόγου, γεφυρώνει τη μνήμη ενός παλιού ελληνικού παντοπωλείου με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Κείμενο: Άρτεμη Χάλαρη

Φψτογραφίες: Πάνος Σμυρνιώτης

Πηγή: Eatme Ιανουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

αγορές