Food & Drink|05.04.2021 15:05

Plegma: Καφές και σύγχρονο design κάτω από την ίδια στέγη

Άντζελα Σταματιάδου

Το Plegma Coffee & Living στην οδό Ευφράνορος είναι... διπλής κατεύθυνσης. Café και design shop μαζί. Το πέτυχα μια μέρα ανηφορίζοντας προς την πλατεία Προφήτη Ηλία και μου κέντρισε την περιέργεια. Η δημιουργός του, Λήδα Πανταζή, η οποία έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, ήθελε εδώ και αρκετό καιρό να στήσει στο Παγκράτι ένα concept store που να προσθέτει μικρές πινελιές αισθητικής στην καθημερινότητα «πλέκοντας» διαφορετικές λειτουργίες και καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες· που «να σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ΄ ένα φιλικό σπίτι», όπως το περιγράφεi η ίδια. Έτσι προέκυψε αυτό το όμορφο κατάστημα που άνοιξε γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια γέμισε καινούργια στέκια, σύγχρονα, μποέμικα, νόστιμα, κρατώντας όμως και κάτι από την αύρα του παλιού.

Μπαίνεις για να πάρεις έναν εσπρέσο, έναν καπουτσίνο ή έναν λάτε στο χέρι (τραπέζια και καρέκλες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη) και μένεις να χαζεύεις ένα λιτό πήλινο βάζο, έναν γεωμετρικό καθρέπτη με ροζ και μαύρες λεπτομέρειες, ένα φωτιστικό, ένα βελούδινο πουφ. Είναι πολλά ακόμη αραδιασμένα στα ράφια, στα τραπεζάκια, σ’ ένα ανοιχτό ντουλάπι από ρατάν. Μικροέπιπλα, σκεύη σερβιρίσματος, διάφορα αξεσουάρ για το σπίτι, φυτά εσωτερικού χώρου, είδη προσωπικής περιποίησης, γραφική ύλη, ταξιδιωτικοί οδηγοί και περιοδικά για τους λάτρεις του σύγχρονου σχεδιασμού ή χειροποίητες τσάντες από την Ισπανία. Το Plegma έχει αδυναμία στο σκανδιναβικό design ‒τα περισσότερα που θα δείτε τριγύρω έρχονται από τον ευρωπαϊκό Βορρά‒ αλλά που και που λοξοκοιτάζει και προς άλλες χώρες.

Όσο για το κομμάτι του café, διακοσμημένο κι αυτό σε λιτές, μινιμαλιστικές γραμμές, έχει τη δική του μικρή συλλογή. Προτείνει καφέ της Area 51 (έναν από την Αιθιοπία, έναν από τη Βραζιλία και έναν ντεκαφεϊνέ) και ροφήματα της P&T (Paper & Tea) από το Βερολίνο, ενώ στη βιτρίνα του βρίσκει κανείς διάφορες γλυκές κι αλμυρές λιχουδιές που μπορεί να πάρει μαζί του: ρολάκια με κανέλα, καραμέλα ή σοκολάτα, κέικ αμυγδάλου ή καρότου, μπισκότα, τυροκούλουρα, κολοκυθόπιτες και κρύα σάντουιτς. Σ’ όλα τα παραπάνω, που τα φτιάχνουν οι ίδιοι σε καθημερινή βάση, κάθε Παρασκευή προστίθεται κι ένα διαφορετικό γλυκό. Άλλοτε cheesecake, άλλοτε μηλόπιτα, άλλοτε μια τάρτα καραμέλας.

Plegma Coffee & Living Ευφράνορος 10, Παγκράτι, τηλ: 210 7018219. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 9.00-19.00, Κυριακή 10.00-19.00. Τα προϊόντα της συλλογής του μπορεί να τα παραγγείλει κανείς και online στο www.plegmashop.gr.

καφέκατάστημαdesignΠαγκράτικαφές