Food & Drink|20.04.2021 09:42

Roots Divino, τα πρώτα ελληνικά βερμούτ χωρίς αλκοόλ

Newsroom

Τα ποτά χωρίς αλκοόλ είναι μια κατηγορία που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εναλλακτικές προτάσεις για όσους θέλουν να πιουν το ποτό τους χωρίς... να τα πιουν ‒είτε γιατί αναζητούν ένα υγιεινό υποκατάστατο, είτε γιατί έχουν κάποια αλλεργία, είτε γιατί απλά δεν συμπαθούν ιδιαίτερα ή δεν «σηκώνουν» το αλκοόλ‒ πληθαίνουν. Η βιομηχανία του ποτού έχει υποδεχθεί αρκετά ενδιαφέροντα νέα προϊόντα από διάφορα σημεία του κόσμου, τα οποία πίνονται σκέτα, σε κοκτέιλ ή long drinks. Από προϊόντα απόσταξης που μοιάζουν με τζιν μέχρι μη αλκοολούχες μπίρες.

Στο alcohol-free πεδίο που ανοίγεται σε δημιουργικές λεωφόρους έχει μπει εδώ και λίγο καιρό και η ελληνική εταιρεία Roots, την οποία ίδρυσαν το 2003 τα αδέρφια Μάνος και Νικόλας Σμυρλάκης. Λάνσαρε πρόσφατα δυο νέες δημιουργίες, ιδανικές για... άκακα απεριτίφ. Δίπλα στα λικέρ, το Δίκταμο, το Ρακόμελο, τη Μαστίχα και την Κανέλα, ήρθαν να προστεθούν δύο «αθώα» (εξ ου και το γραφιστικό φωτοστέφανο στη φιάλη) νέα ποτά στη λογική των βερμούτ. Τα δυο Roots Divino έκαναν μια πρώτη εμφάνιση στο Athens Bar Show το Νοέμβριο του 2019 στο Γκάζι αποσπώντας πολύ καλές κριτικές, στην αγορά όμως βγήκαν πριν από κάποιους μήνες. Φτιάχνονται στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις της ποτοποιίας στη Μυτιλήνη με γλυκό κρασί, που αρωματίζεται με βότανα και μπαχαρικά. Στη συνέχεια το αλκοόλ αφαιρείται μέσα από μια διαδικασία αντίστροφης όσμωσης.

Γλυκόπικρα, με βοτανικό χαρακτήρα, τα δύο νέα ποτά έχουν ενδιαφέροντα αρωματικά προφίλ και λειτουργούν ωραία ως πρόλογος του γεύματος. Το Roots Divino Bianco είναι γοητευτικό στη μύτη, με κυρίαρχα τα αρώματα του δεντρολίβανου, του θυμαριού και της ρίγανης, τα οποία στο στόμα συνδυάζονται με περγαμόντο και λουλουδάτα στοιχεία. Το Roots Divino Rosso, γλυκόπιοτο και αυτό, με λίγο πιο τονισμένη την αίσθηση της πικράδας και λίγο περισσότερο σώμα, αρωματίζεται με αρτεμισία και γεντιανή. Με το που το δοκιμάζεις αισθάνεσαι αμέσως τα βότανα, μπλεγμένα με νότες μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Και το μεν και στο δε μπορείτε να τα σερβίρετε με τόνικ και πάγο – το πρώτο με μια φέτα λεμόνι και το δεύτερο με μια φέτα πορτοκάλι.

ποτάβερμούτ