Food & Drink|08.05.2021 10:31

San Michali: Γευστικές αναζητήσεις σε φόντο συριανό

Άντζελα Σταματιάδου

Το San Michali Food & Culture, το εστιατόριο του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη και της συζύγου του Φανής Παναγοπούλου ξεκίνησε την ιστορία του το 2016 σ’ ένα κυκλαδίτικο οίκημα στο χωριό Σαν Μιχάλης, στην Απάνω Μεριά της Σύρου, από το οποίο πήρε και το όνομά του. Από το βόρειο κομμάτι του νησιού, με την άγρια ομορφιά, μετακόμισε τον περσινό Φλεβάρη στην Ερμούπολη, σε ένα πολύ όμορφο σημείο στην περιοχή της Δόξας. Αν βρεθείτε στα μέρη του, αξίζει να το επισκεφτείτε. Η κουζίνα του εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, δένοντας στοιχεία από την ελληνική γευστική παράδοση, διεθνείς ιδέες και μοντέρνες τεχνικές. Φέτος, μάλιστα, δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα δικά τους, χειροποίητα προϊόντα. Που όλο και πληθαίνουν.

Τον χειμώνα που μας πέρασε ο νεαρός σεφ και η ομάδα του μελέτησαν, δοκίμασαν, μάζεψαν κάπαρες, κρίταμα, μάραθα, ζοχούς, ραδίκια κι άγρια ρόκα, πειραματίστηκαν με τις ζυμώσεις. Έβαλαν το καρίκι τους να ωριμάσει σε φλασκιά κολοκύθας, έφτιαξαν κοπανιστή και γραβιέρα, λούζα, προσούτο και σαλάμι αέρος, αλλά και μαύρο σκόρδο, μια εκδοχή του αρχαιοελληνικού γάρου, υδρόμελο, ξίδια, λικέρ, ακόμη και δική τους σόγια.

Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης και η σύζυγός του Φανή Παναγοπούλου

Όλα αυτά τα προϊόντα παραγωγής τους βάζουν την πινελιά τους στο καινούργιο μενού, που κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις δημιουργικές αναζητήσεις και τις διαπολιτισμικές συναντήσεις του. Όσοι καθίσουν φέτος στην μεγάλη, καλόγουστα διακοσμημένη βεράντα του εστιατορίου, που χαζεύει από τα ψηλά τη θάλασσα, θα δοκιμάσουν, ανάμεσα σε άλλα, κεφτεδάκια στα κάρβουνα με ζωμό παρμεζάνας και ψητό baby μαρούλι, ταρτάρ μοσχαριού ωρίμασης 45 ημερών με αρώματα... χουνκιάρ μπεγιεντί, κροκέτες με σουπιά εμπνευσμένες από το τακογιάκι (από τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά σνακ/street food, με βασικό συστατικό το χταπόδι) ή προβατίνα ολίγον ελληνική κι ολίγον εξωτική, ψημένη στον ξυλόφουρνο, με λεμονάτη σάλτσα Καραϊβικής και καρέ πατάτας.

Μοσχαρίσια κεφτεδάκια στα κάρβουνα με ζωμό παρμεζάνας και ψητό baby μαρούλι

Ο κατάλογος του San Michali είναι χωρισμένος σε πέντε κατηγορίες ‒κήπος, ζυμάρια, θάλασσα, στεριά και premium steaks, τα οποία σιτεύονται για πάνω από 35 μέρες σε θαλάμους ξηρής ωρίμασης‒ έχει πολλά ακόμη προς ανακάλυψη. Στα επιδόρπια ιδιαίτερη θέση κατέχει η ποικιλία γλυκών από το Λίβανο (atayef, halawet el jiben και knafeh), από όπου κατάγεται η Φανή Παναγοπούλου, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν ελληνικά κρασιά, μπίρες φτιαγμένες με δικές τους συνταγές, αλλά και αφεψήματα και κοκτέιλ, βασισμένα κι αυτά σε υλικά που παρασκευάζουν οι ίδιοι.

San Michali Food & Culture Αγίου Δημητρίου 16, Βαπόρια, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ: 2281088750, 6976581656, 6945330074

εστιατόριοΣύρος