Food & Drink|21.05.2021 11:42

CTC: Καλοκαίρι στον γκουρμέ κήπο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη

Άντζελα Σταματιάδου

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαία ονόματα της διεθνούς σκηνής, όπως ο Αλέν Πασάρ, η Ελέν Νταρόζ, ο Ερίκ Φρεσόν, ο Μισέλ Μπρα κι ο Πασκάλ Μπαρμπό, μαγείρεψε σε γνωστά ελληνικά και ξένα εστιατόρια και πριν από έξι χρόνια αποφάσισε να διοχετεύσει την ενέργεια – έχει μπόλικη– και τη δημιουργικότητά του σε ένα δικό του εστιατόριο. Έτσι γεννήθηκε το CTC στην οδό Διοχάρους στα Ιλίσια, το οποίο απέσπασε ουκ ολίγες διακρίσεις και βραβεία και μας χάρισε πολλές ωραίες γαστρονομικές στιγμές στην καλόγουστη σάλα του. Αλλά εξωτερικό χώρο δεν είχε, πράγμα που σε μια χώρα που αν έχει κάτι σε αφθονία είναι ο καλός καιρός κι η διάθεση για έξω, όσο να 'ναι αποτελεί μειονέκτημα. Οπότε πριν από λίγο καιρό ο σεφ και δημιουργός του αποφάσισε να το μεταφέρει. Να το ξαναστήσει σε μια άλλη γειτονιά.

Το κατάλληλο σημείο βρέθηκε στην οδό Πλαταιών στον Κεραμεικό, στο κτίριο που στέγαζε παλιότερα το Αθήρι. Τους μήνες του lockdown η ομάδα του CTC εργάστηκε πυρετωδώς για είναι όλα έτοιμα με την επανεκκίνηση της εστίασης. Ο χώρος αναδιαμορφώθηκε μέσα κι έξω. Το εσωτερικό έχει γίνει αγνώριστο, προφανώς όμως τώρα έχει την τιμητική του ο κήπος, που ανοίγεται μπροστά σου μόλις περάσεις την αυλόπορτα. Σπαρμένος με δέντρα, λουλούδια και βότανα, είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός, ενώ μια σειρά από μαρμάρινα στοιχεία βάζουν τη δική τους πινελιά, ξεκινώντας ήδη με το που μπαίνεις.

Σε πράσινο φόντο πια, η μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα του Αλέξανδρου Τσιοτίνη αυτή τη φορά έχει περισσότερες ελληνικές αναφορές: στο μενού CTC Voyage, το οποίο ξετυλίγεται σε 11 στάδια, στα καλωσορίσματα συναντάς «βούτα» χωριάτικης και ταραμά... χωρίς ταραμά (είναι μια βάφλα γεμιστή με τυρί γαλένι, που έχει από πάνω αυγοτάραχο Μεσολογγίου και τζίντζερ), παρακάτω σε περιμένει μια απρόσμενη παραλλαγή στο ντολμαδάκι, μια ρεβιθάδα με τσορίθο από μπακαλιάρο κι ελληνικό χαβιάρι osetra κι ένα σιγοψημένο κατσικάκι με φασολάκια που τελικά, ακολουθώντας κι εκείνα την ίδια αρτίστικη, παιχνιδιάρικη οδό, δεν είναι ακριβώς φασολάκια.

Για να συνοδεύσει το φαγητό του μπορεί κανείς να επιλέξει κάποιο κρασί από τη λίστα, μπορεί και να ακολουθήσει τις προτάσεις του σομελιέ του εστιατορίου για wine pairing. Όσο για τα επιδόρπια, είναι δημιουργίες του ζαχαροπλάστη Μανώλη Στήθου, ο οποίος έγινε πρόσφατα μέλος της ομάδας.

CTC Urban Gastronomy Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ.: 2107228812. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 7.30-00.30, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

εστιατόριοΚεραμεικόςγαστρονομίαchef