Food & Drink|26.05.2021 16:00

Πίσω από το νέο βερμούτ του Κτήματος Κυρ-Γιάννη κρύβεται μια ιστορία αγάπης

Newsroom

Δύο premium βερμούτ έχει πλέον στη συλλογή του το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Το Veroni Dry και το Veroni Rosso επιστρέφουν με σύγχρονη ματιά στο ηδύποτο που είχε περίοπτη θέση στις σερβάντες του άλλοτε και γύρισε δυναμικά στα μπαρ τα τελευταία χρόνια ως βάση για κοκτέιλ και ως απεριτίφ. Επιστρέφουν όμως και σε μια ιστορία αγάπης, που μας πάει αρκετά πίσω, στις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Ο Στέλλιος Μπουτάρης μιλάει θερμά για τον θείο του πατέρα του, τον Κωστάκη Νιτσιώτα, δάσκαλο στο επάγγελμα, που κράτησε την οικογενειακή οινοποιία ζωντανή στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου και καλλιέργησε και εδραίωσε μία πολύτιμη και ισχυρή σχέση με οχτακόσιους και πλέον αμπελουργούς της Νάουσας. Εκτός όμως του ότι έτρεφε μεγάλη αγάπη για το κρασί, είχε μεγάλη αδυναμία και στη γυναίκα του Βερώνη.

Τα βερμούτ ήταν της μόδας εκείνη την εποχή και της Βερώνης της άρεσε να πίνει που και που και που ένα. Ο σύζυγός της, για να την ευχαριστήσει, παρασκεύασε το βερμούτ Μπουτάρη. Ο Στέλλιος Μπουτάρης, έναν αιώνα μετά, αποφασίζοντας να φτιάξει το δικό του ενισχυμένο, αρωματισμένο με βότανα, φλούδες εσπεριδοειδών και μυρωδικά κρασί με τη γοητευτική πικράδα, γύρισε πίσω σ’ αυτές τις σελίδες του οικογενειακού «άλμπουμ» και αποφάσισε να ξαναζωντανέψει αυτή την ιστορία. Έτσι έδωσε το όνομά της θείας Βερώνης στο νέο βερμούτ που δημιούργησε σε συνεργασία με τον έμπειρο αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη: ένα ιδιαίτερο προϊόν με ελληνικό χαρακτήρα, με βάση το ξινόμαυρο και τα ενδημικά φυτά του Βερμίου, που συλλέγονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται με φυσικές διαδικασίες - σ' αυτά οφείλονται τα πολύ γοητευτικά του βοτανικά χαρακτηριστικά. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι τα ονόματα του ζευγαριού αναγράφονται πάνω δεξιά στην πολύ όμορφη ετικέτα που σχεδίασαν ο Μιχάλης Γεωργίου και ο Δημήτρης Στεφανίδης του G Desigh Studio.

Δοκιμάζοντας το Veroni

Το ανοιχτό κεχριμπαρένιο Veroni Dry έχει αρώματα χαμομηλιού, δυόσμου, θυμαριού, τσαγιού του βουνού, μέντας και εσπεριδοειδών, που του δίνουν μια ιδιαίτερη βοτανική φρεσκάδα, ενώ οι υπόπικρες νότες του νεραντζιού και της κινίνης που έρχονται στο τέλος, σου μένουν για ώρα στο στόμα. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο με λίγο πάγο, να το συνδυάσετε με τόνικ ή να φτιάξετε ένα Dry Martini.

Τo κεραμιδί Veroni Rosso βγάζει κεράσι, δαμάσκηνο και φλούδες πορτοκαλιού, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μαύρο τσάι, που μπλέκονται με γλυκές νότες βανίλιας και κανέλας. Στην επίγευση, που είναι αρκετά μακριά, οι υπόπικρες νότες νεραντζιού και κινίνης δένουν ευχάριστα με τα κόκκινα αποξηραμένα φρούτα. Πιείτε το σκέτο με λίγο πάγο, με τόνικ αλλά και σε ένα Negroni ή ένα Αmericano.

Όταν τα ανοίξετε, διατηρήστε τα στο ψυγείο.

ποτόΚτήμα Κυρ-Γιάννηελληνικά προϊόνταβερμούτ