Food & Drink|21.01.2019 18:18

Όταν το φαγητό παίρνει... Emmy

Newsroom

1. Το πιο διάσημο τηλεοπτικό μπέργκερ δεν έχει συνταγή

Ο πρόσφατα αποβιώσας δημιουργός του Μπομπ του Σφουγγαράκη, Stephen Hillenburg, πήρε μαζί του τη μυστική συνταγή του Krabby Patty – το μόνο που είχε αποκαλύψει κάποια στιγμή ήταν ότι το περίφημο μπέργκερ δεν περιείχε κρέας. Ωστόσο, το best seller πιάτο που ετοίμαζε με αγάπη, όπως επαναλάμβανε συνέχεια, ο Τετραγωνοπαντελονής στο Krusty Krab στον Βυθό του Μπικίνι, τη συνταγή του οποίου προσπαθούσε διακαώς να αποκτήσει ο διαβολικός Plankton, θα παραμείνει ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα που έχουν σερβιριστεί στην τηλεόραση. Και πολλοί θα γκουγκλάρουν την ερώτηση αν μπορούν να το δοκιμάσουν κάπου…

Bob's Burgers/FOX

2. Ούτε εκείνα του «Bobs Burgers» έχουν

Αν τα αγγλικά σου είναι σε πολύ καλό επίπεδο και απολαμβάνεις τα λογοπαίγνια, τότε ξέρεις ποια είναι η συνταγή για το Burger of the Day που σερβίρει σε κάθε επεισόδιο της αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων ο κεντρικός ήρωας Bob Belcher. Από το Pepper Don’t Preach Burger (αναφορά στο «Papa Don’t Preach» της Madonna) μέχρι το Fig Lebowski Burger (αφιερωμένο στην ταινία «The Big Lebowski» των αδερφών Coen), τα μπέργκερ σ’ αυτήν τη σειρά έχουν τη νοστιμιά της pop κουλτούρας και του ευφυολογήματος.

3. Τι τρώνε τα… «Φιλαράκια»;

Στο «Friends», έχουν φάει cheesecake από το πάτωμα, έχουν δοκιμάσει ένα γλυκό της Rachel που είχε γεύση… ποδαρίλας κι έχουν κυκλοφορήσει με μια γαλοπούλα στο κεφάλι (η Monica σε ένα επεισόδιο για την Ημέρα των Ευχαριστιών). Γενικώς, στο πολυαγαπημένο sitcom (που να ’ναι καλά το Netflix φημολογείται ότι πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για να το κρατήσει στην πλατφόρμα για ακόμη μία χρονιά) τρώνε συνέχεια. Κάποιοι ψυχαναγκαστικοί τύποι μέτρησαν τα γεύματα που έχουν μοιραστεί οι ήρωες σε όλα τα επεισόδια και τα βρήκαν 152. Πρώτα σε προτίμηση, τα μπέιγκελς (τι Νεοϋορκέζοι θα ήταν!), οι σαλάτες και η πίτσα.

4. Και τι τρώνε οι ιδιοφυΐες;

Όπως κάθε fan του «Big Bang Theory» γνωρίζει, κάθε Σάββατο πρωί (πολύ πρωί για την ακρίβεια, στις 6:15), ο Sheldon ξυπνάει, βάζει σε ένα μπολ δημητριακά και γάλα 2% και βλέπει «Doctor Who» στο BBC America. Αυτή είναι μία από τις τελετουργίες στο νερντο-sitcom: για να μη διαταραχθεί η ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα του Sheldon, το μενού κάθε Δευτέρα έχει ταϊλανδέζικο, την Τρίτη μπέργκερ, την Τετάρτη junk food, την Πέμπτη πίτσα και την Παρασκευή κινέζικο. Το παράξενο είναι ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι κάκιστοι στο να υποκρίνονται ότι τρώνε, αλλά αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει αυτήν τη σειρά ξεχωριστή.

5. Το πιο αξιαγάπητο λαίμαργο τέρας

Αν ψάχνεις ένα δώρο της τελευταίας στιγμής για τον λαίμαργο άνθρωπο που αγαπάς, τότε σου βρήκαμε το βιβλίο «The Joy of Cookies», που το έχει γράψει το Cookie Monster της αμερικανικής παιδικής εκπομπής «Sesame Street». Το αχόρταγο μπλε τέρας που τρώει μπισκότα και οτιδήποτε πιάνει στα χέρια του είναι ένα από τα πιο αξιαγάπητα δημιουργήματα του Jim Henson, αλλά κατηγορήθηκε, φυσικά, από κάποιους ανήσυχους γονείς ότι προωθεί ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής. Υπάρχει όμως κάποιος που δεν έχει ταυτιστεί μαζί του όταν κάθεται σε ένα καλό εστιατόριο και θέλει ακόμη και να καταβροχθίσει τον κατάλογο;

6. Κι ένα διόλου αξιαγάπητο, άλλου τύπου «τέρας»

Θα προσπαθήσουμε να μη σου κόψουμε την όρεξη, αλλά το φαγητό που σερβίρεται στην αμερικανική σειρά «Hannibal», με ήρωα έναν κανίβαλο κατά συρροή δολοφόνο, θα έπαιρνε χιλιάδες likes στο Instagram κι ας έχει μαγειρευτεί, υποτίθεται, με ανθρώπινο κρέας. Υπεύθυνη για το άκρως φωτογενές food styling στην αμερικανική σειρά «Hannibal» είναι η Janice Poon, η οποία λέει ότι η πηγή έμπνευσής της ήταν οι Ολλανδοί κλασικοί ζωγράφοι, όπως ο Rembrandt και ο Vermeer. Ο λογαριασμός της πάντως στο Instagram (@janicepoon. official) δεν είναι τόσο συναρπαστικός. Ίσως γιατί τα φαγητά που φωτογραφίζει είναι φτιαγμένα με συμβατικά υλικά;

Sex and the City/HBO

7. Sex and the brunch

Ξέρεις ποιος είναι ο λόγος που ακόμη και η τελευταία καφετέρια σερβίρει brunch το Σαββατοκύριακο; Μα, φυσικά, η Carrie, η Miranda, η Charlotte και η Samantha, οι τέσσερις ηρωίδες του «Sex and the City», που έδιναν ραντεβού αργά το πρωί βγάζοντας τα απωθημένα τους για το σεξ και τις σχέσεις στην κουβέντα αλλά και στην παραγγελία (η Miranda, φυσικά, επέλεγε κάτι υγιεινό ενώ η Samantha ξεκίναγε με καφέ για να ανοίξει το μάτι της από τις κραιπάλες). Δεν ήταν μόνο αυτή η συνήθειά τους που έκανε το «SATC» να μοιάζει, εκτός από μάνιουαλ για τις σύγχρονες σχέσεις, με έναν οδηγό πόλης. Οι τέσσερις φιλενάδες έτρωγαν σε πραγματικά εστιατόρια (από το «Buddakan» μέχρι το μισελενάτο «Eleven Madison Park»), τα οποία πολλαπλασίαζαν τις κρατήσεις τους μετά την προβολή τους. Ας πιούμε ένα Cosmopolitan στην ανάμνηση αυτής της παρέας (not)!

8. Και για επιδόρπιο, κερασόπιτα

Μόνο σε μια εξωφρενική σειρά, όπως το «Twin Peaks» του David Lynch, θα μπορούσε μια κερασόπιτα να είναι ένας χαρακτήρας από μόνη της και να γίνει φετίχ. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι, για τη διαφήμιση του revival της σειράς πέρυσι, εμφανίστηκαν στους δρόμους αφίσες με κερασόπιτες, όπως εκείνη που απολάμβανε από το δεύτερο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς το 1990 ο πράκτορας Dale Cooper.

Κείμενο: Nίκος Βουλαλάς

Πηγή: Eatme Ιανουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

φαγητότηλεοπτικές σειρές