Food & Drink|17.06.2021 17:20

Salonica: Το καλοκαιρινό μενού έχει τη γεύση των Κυκλάδων

Άντζελα Σταματιάδου

Ο πολυβραβευμένος Σωτήρης Ευαγγέλου δένει στην κουζίνα του γεύσεις κι αρώματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τα εξελίσσει, τα εκσυγχρονίζει, αλλά κρατά την ουσία τους ατόφια. Aυτή ακριβώς την οδό ακολουθεί το μενού με την υπογραφή του, το οποίο ξεκίνησε να σερβίρεται πριν από λίγες ημέρες στον κομψό εξωτερικό χώρο του Salonica. Ο executive chef του Makedonia Palace αυτό το καλοκαίρι εμπνέεται από τις μαγειρικές των Κυκλάδων. Πρώτες ύλες, συνταγές, τοπικές συνήθειες ‒όλα αυτά που συνιστούν τις γευστικές τους ντοπιολαλιές, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς‒ σμίγουν στην καλοκαιρινή, θεματική πρόταση του εστιατορίου και ταξιδεύουν όσους καθίσουν στα τραπέζια του στους ηλιότοπους του Αιγαίου.

Η κακαβιά με φρυγανισμένο ψωμί και αγιολί, που σε διακτινίζει καταμεσής της θάλασσας, το σαλατούρι, μαδημένο αχνιστό σαλάχι δηλαδή, που με λίγο λαδολέμονο και μαϊντανό, στην Πάρο κι όχι μόνο, γίνεται έδεσμα περιωπής, τα λιόκαφτα χταπόδια που συνδυάζονται με την ιδιαίτερη, πυκνή σε γεύση φάβα της Σχοινούσας, οι θαλασσινές μακαρονάδες με γαρίδες ή με χταπόδι και το λαβράκι γιαχνί με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάππαρη είναι λίγα μόνο από τα θαλασσινά στιγμιότυπα της καλοκαιρινής κουζίνας του εστιατορίου του εμβληματικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Τα ψάρια ημέρας που ετοιμάζονται με τον τρόπο που προτιμάτε (αχνίζονται και ψήνονται είτε στην σχάρα είτε στο αλάτι) έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα.

Σαλατούρι (αριστερά) και ζυγούρι στη γάστρα με ρεβίθια (δεξιά)

Το μενού όμως κερδίζει το ενδιαφέρον και με τη στεριανή του πλευρά. O Σωτήρης Ευαγγέλου πλουτίζει την εμπειρία με μια κυκλαδίτικη σαλάτα με γλιστρίδα, άνυδρες ντομάτες, κρίθινα παξιμάδια, νιώτικο ξινοτύρι και αυγά τουρσί, με ριζότο με κατσικίσια γραβιέρα και αχνιστή μελιτζάνα, πετεινό πατίδο (γεμιστό δηλαδή) με μακαρόνια ταραχτά, με ψητό χοιρινό με χόνδρο, γλυκό σκόρδο και μυρωδάτο θρούμπι, καθώς επίσης και με ζυγούρι που ψήνεται με ρεβίθια στη γάστρα. Ωδή κι αυτά στα κυκλαδονήσια, που με όσα παράγει η λιγοστή γη τους στις κουζίνες τους φτιάχνουν πολλά και ξεχωριστά.

Salonica Ξενοδοχείο Makedonia Palace, Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 2, τηλ. 2310897197.

Σωτήρης ΕυαγγέλουMakedonia Palaceεστιατόριο SalonicaΚυκλάδες