Food & Drink|17.06.2021 13:17

Ωδή στην μελιτζάνα: 8 ξεχωριστές μεσογειακές συνταγές

Newsroom

Χωρίς μελιτζάνες ελληνικό καλοκαίρι δεν νοείται. Στρουμπουλές, σκουρόχρωμες φλάσκες, μακρόστενες τσακώνικες με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις και πιο σπάνιες άνυδρες λευκές Σαντορίνης ή πράσινες Τήνου γεμίζουν τα τραπέζια νοστιμιά. Συνδυάζονται εξαιρετικά με κρέας και με όσπρια, με ρύζι ή πλιγούρι, με πιπεριές, με ντομάτες, με κρεμμύδι, με σκόρδο και κάθε λογής μπαχαρικά.

Το εδεσματολόγιό μας είναι πλούσιο σε συνταγές με το αγαπημένο λαχανικό (εντάξει, στην πραγματικότητα είναι φρούτο, το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μούρων), ξεκινώντας από μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και μελιτζάνες σε κουρκούτι που κάνουν πολύ καλή παρέα με το ούζο και συνεχίζοντας με παπουτσάκια, μπριάμ, μουσακά κι ένα σωρό άλλα ‒ μην ξεχνάμε και το θαυμάσιο γλυκό μελιτζανάκι. Καθώς όμως όλη η Μεσόγειος λατρεύει τις μελιτζάνες, είναι πολλά ακόμη που μπορούμε να φτιάξουμε. Παρακάτω θα βρείτε οκτώ συνταγές από το αρχείο του ethnos.gr και του Open TV, που αντλούν υλικό από διάφορες τοπικές παραδόσεις: γλυκόξινη σιτσιλιάνικη καπονάτα και πικάντικη μελιτζανο-κιμαδόπιτα με πιπεριές και κεφαλοτύρι, παραδοσιακή μάντζα από τη Νάουσα, ένα πλούσιο γκρατέν λαχανικών, έναν διαφορετικό μουσακά με κιμά κοτόπουλου, λευκή σάλτσα αντί για κόκκινη και πλούσια μπεσαμέλ κι όχι μόνο.

φωτογραφία: Lucian Alexe (Unsplash)

Πλέον, χάρη στις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μελιτζάνες που θα βρούμε στο μανάβη ή στη λαϊκή δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Αλλά αν πριν από το μαγείρεμα τις κόψουμε σε ροδέλες, σε φέτες ή σε κύβους, τις βάλουμε σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίσουμε και τις αφήσουμε για ένα μισάωρο περίπου να αποβάλουν τα υγρά τους, και την πιθανή πικράδα θα αποφύγουμε και θα εξασφαλίσουμε ότι η ψίχα τους θα απορροφήσει λιγότερο λάδι. Η εποχή, άλλωστε, καλεί για πιο ελαφριά φαγητά.

Στο φούρνο, στο τηγάνι και στην κατσαρόλα

Μελιτζάνες γεμιστές με στραπατσάδα

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Πικάντικη μελιτζανόπιτα με κιμά και πιπεριές

Σαλάτα καπρέζε με μελιτζάνες

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Μάντζα με λαχανικά και τυρί μπάτζο

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Καπονάτα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Τορτιλιόνι αλά νόρμα

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μουσακάς με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα

Λαχανικά ογκρατέν στον φούρνο με τυριά

συνταγέςμαγειρικήμελιτζάνα