Food & Drink|23.06.2021 14:01

Mira Me: Ένα νέο εστιατόριο με το βλέμμα στην Ακρόπολη

Άντζελα Σταματιάδου

Mira me σημαίνει «κοίτα με» στα ισπανικά. Κι όντως το Mira Me Athens, που άνοιξε φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά τις πόρτες του χαμηλά στην Ερμού, έχει πολλά, μικρά και πιο μεγάλα, που αγκιστρώνουν το βλέμμα. H ξύλινη ραφιέρα στο ισόγειο, που γεμάτη φιαλίδια θυμίζει παλιό φαρμακείο, το ξύλινο πάτωμα-ψαροκόκαλο, το κοντράστ των μοντέρνων φωτιστικών με τις ροζέτες στο ταβάνι, τα custom made έπιπλα και τα έργα του Aλέκου Φασιανού, του Γιάννη Αδαμάκου και του Γιάννη Παρμακέλη που κρέμονται στους τοίχους έχουν δώσει νέα πνοή στη διατηρητέα αθηναϊκή κατοικία του 1925 που στεγάζει το καινούργιο boutique ξενοδοχείο. Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Ζαχαράκης (a+architects) θέλησε να αναδημιουργήσει την εικόνα ενός αρχοντικού του μεσοπολέμου, συνδέοντας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το παρελθόν με το παρόν.

Η Αθήνα πάλι, στήνει τριγύρω το δικό της κράμα παλιού και καινούργιου. Όταν βρεθείς στην λιτή, χαλαρωτική, διακοσμημένη σε τόνους του γκρι και του λευκού ταράτσα, απλώνεται μπροστά σου: τα τοπόσημα ‒η Ακρόπολη, ο Ναός του Ηφαίστου, η Αρχαία Αγορά, το Αστεροσκοπείο, τα φουγάρα του Γκαζιού από την άλλη πλευρά‒, το ασταμάτητο πήγαινε-έλα από κάτω, σε ένα δρόμο που δεν ξεμένει ποτέ από ενέργεια, το φύρδην μίγδην του ιστορικού /εμπορικού κέντρου... Αξίζει να ανεβείτε από νωρίς και να δείτε το ηλιοβασίλεμα να τα βάφει όλα αυτά σε μελιά χρώματα, κρατώντας ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ από το μπαρ του rooftop του Mira Me στο χέρι.

Καραμελωμένο χοιρινό με πουρέ καρότου και φιστίκια Αιγίνης

Tο φαγητό, το οποίο κινείται στην ευρύτερη τροχιά της μεσογειακής κουζίνας, έχει αρκετές ελληνικές αναφορές/υλικά και κάποια διεθνή στοιχεία. Tη βραδιά της επισκεψής μου την αρχή έκαναν οι μπρουσκέτες με τον μαρινάτο, ελαφρά πικάντικο γαύρο και τη μους φασολιού και το μοσχάρι ταρτάρ που κλείνεται σε ένα ρολάκι τραγανής ζύμης θυμίζοντας σιτσιλιάνικο κανόλι. Η φάβα Σχοινούσας που ακολούθησε, κεντημένη με ψιλοκομμένες με κανθαρέλες και τρούφα σε ελαφρά γλυκίζουσα σάλτσα από Porto, ήταν ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που δοκίμασα.

Καθισμένος πλάι σε λευκά φανάρια και γλαστράκια με βασιλικούς, βλέπεις τα πολλά πρόσωπα της Αθήνας / Φωτογραφία: Vice Versa

Η δροσερή, γεμάτη χρώματα κι αρώματα σαλάτα που παντρεύει καρπούζι με κίτρινες ντομάτες, κόκκινο και κίτρινο παντζάρι, ρόκα, βασιλικό, κουκουνάρι και ψητό χαλούμι γεμίζει το στόμα σου... καλοκαίρι. Αυτή την πρώτη φορά με τράβηξε το onglet (διάφραγμα) από Black Angus σε έναν κλασικό συνδυασμό με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα και σος μανιταριών, την επόμενη φορά όμως που θα καθίσω σε κάποιο από τα τραπέζια του λέω να δοκιμάσω το καραμελωμένο χοιρινό σε κρούστα φιστικιού Αιγίνης που σερβίρεται με πουρέ καρότου. 

Mira me Athens Rooftop Restaurant & Bar Ξενοδοχείο Mira me Αthens, Ερμού 118, Αθήνα, τηλ. 2152151930-1. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 18.30. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ανοίγει από το πρωί με καφέ/brunch.Τιμή: € 35-45 το άτομο.

Όλες οι ειδήσεις

Αγώνας ασυλίας Survivor 4: Σάκης σε Μαριαλένα «Είσαι όλη μου η ζωή» και 2 υποψήφιοι

Συγκινεί η Κατερίνα Ζαρίφη για την 14χρονη Γωγώ – «Δεν πιάνει πια χώρο "η χοντρή" στην τάξη σου»

Victoria's Secret: Οι 7 νέες μούσες της φίρμας και η πώληση μισού δισ. που κατέρρευσε

ξενοδοχείομπαρεστιατόριομεσογειακή κουζίνα