Food & Drink|06.07.2021 10:14

Mappemonde: Δείπνο γεμάτο τέχνη και πόλη από τα ψηλά

Άντζελα Σταματιάδου

Ήδη από με το που μπαίνεις στο Athens Capital - MGallery, που προστέθηκε σχετικά πρόσφατα στην ξενοδοχειακή σκηνή της πρωτεύουσας, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε γκαλερί. Η τέχνη απλώνεται παντού. Στο lobby, στο μπιστρό του ισογείου, στους διαδρόμους, στα δωμάτια. Ακόμη και στο rooftop. Εκεί φιλοξενείται το κεντρικό κομμάτι του έργου «Mappemonde» του Γιώργου Λάππα. Τα περίπου 3.000 κομμάτια της συμβολικής γλυπτικής αφήγησης του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, μιας μικρογραφίας του κόσμου που μέσα από την αποτύπωση προσώπων και αντικειμένων, δημιουργεί μια ιδιαίτερη αίσθηση σύνδεσης, κοινότητας, διατρέχουν όλους τους ορόφους του ξενοδοχείου.

Είναι πολύ όμορφα εκεί στα ψηλά. Καθισμένος σε κάποιο από τα τραπέζια του εστιατορίου, που πήρε το όνομα του από την εγκατάσταση, αυτόν τον προσωπικό και ταυτόχρονα πανανθρώπινο «χάρτη» του Λάππα, πλάι στην πισίνα, βλέπεις από τη μία τον Παρθενώνα κι από την άλλη τον Λυκαβηττό, ενώ ένα πολύ όμορφο πλάνο της νυχτερινής Πανεπιστημίου ανοίγεται μπροστά σου ‒ το κτίριο του City Link, ακριβώς απέναντι, έτσι όπως το διατρέχουν τα φωτάκια, τη ροή των αυτοκινήτων από το Σύνταγμα προς την Ομόνοια. Μέσα σ’ όλα αυτά που διεκδικούν το βλέμμα, το φαγητό έχει τους δικούς του τρόπους να σου κεντρίζει την προσοχή. O σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης και η ομάδα του παρουσιάζουν μια καλοδουλεμένη σύγχρονη μεσογεική κουζίνα με πολλά ελληνικά στοιχεία, νόστιμη και εκφραστική.

Η σφυρίδα με γλάσο παντζαριού, κρέμα από τα λαχανικά της κακαβιάς και τηγανητό στρείδι

Το ταρτάρ καραβίδας βουτάει στο καλοκαίρι με μια αρωματική κρύα σούπα με ροδάκινο, τζίντζερ, κόλιανδρο μια νότα τσίλι. Η τάρτα με την τραγανή, ελαφρά γλυκίζουσα βάση χαρουπιού, κεντημένη μους από φέτα Καλαβρύτων, ένα πολύ δροσιστικό ζελέ αγγουριού, τοματάκια, καπαρόφυλλα, κρίταμο κι ελιά, γεμάτη χρώματα, «ζωγραφίζει» όμορφα πάνω στην ιδέα της ελληνικής σαλάτας. Το ταρτάρ από μοσχάρι Black Angus σερβιρισμένο σ’ ένα στρώμα χοντρού αλατιού πάνω σε ένα κόκκαλο με το (πεντανόστιμο) μεδούλι του, με μαγιονέζα κάπαρης, ψιλοκομμένα στικς πατάτας και φρέσκια τρούφα, είναι μια γκουρμέ λιχουδιά που δεν θέλεις να τελειώσει. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και στα χτένια που δένουν πολύ όμορφα με τον ζωμό από μύδια και το αυγοτάραχο που εντείνουν ακόμη περισσότερο τη γεύση της θάλασσας, τον βελούδινο πουρέ αγκινάρας αλά πολίτα, τα τραγανά χόρτα και τον αφρό αυγολέμονου.

Δημιουργικά, καλοδουλεμένα, τα πιάτα κινούνται σε μεσογειακό ταμπλό με έντονο το ελληνικό στοιχείο

Το τορτέλι με guanciale και προσούτο, κρόκο αυγού κονφί και αφρό παρμεζάνας, λιγότερο πολύπλοκο σε σχέση με όλα τα προαναφερθέντα, θεωρώ ότι θα ικανοποιήσει όσους αγαπούν την καρμπονάρα, αλλά τόσο η σφυρίδα στον ατμό όσο και το αρνάκι είναι κατ’ εμέ πιο ενδιαφέρουσες επιλογές. Το ψάρι σερβίρεται με πουρέ από τα λαχανικά της κακαβιάς και φίνα κονσομέ από λεμονόχορτο. Το τηγανητό στρείδι προσθέτει στο πιάτο ένα τραγανό στοιχείο και το ενισχύει γευστικά. Το τρυφερό αρνάκι, με μελιτζάνα παπουτσάκι, καπνιστό γιαούρτι, μαύρο σκόρδο, γλυκοπικάντικο σπιτικό πελτέ και λάδι λεβάντας παίρνει την οικειότητα του κλασικού μαγειρευτού του τόπου μας και την πάει αρκετά βήματα παραπέρα.

Το μιλφέιγ βανίλιας-καραμέλας

Τα επιδόρπια της Νάντιας Μακρυγιάννη, όπως το μιλφέιγ με καραμέλα και βανίλια Μαδαγασκάρης και κριτσανιστό, βουτυράτο φύλλο και το διαφορετικό σε όψη και στιλ τιραμισού, με έντονη αίσθηση του καφέ και τραγανή σοκολάτα μπίτερ, κλείνουν πολύ όμορφα το δείπνο, βάζοντας μια γλυκιά πινελιά σε μια ιδιαίτερη «σύνθεση». Ίσως να μην είναι πρόταση για κάθε μέρα, αν όμως αναζητάτε μια ξεχωριστή βραδιά στην πόλη, το Mappemonte αξίζει να το βάλετε στην ατζέντα σας. Σ’ αυτό το πρώτο του καλοκαίρι είναι ήδη πολύ δυνατό.

Αthens Capital Hotel – MGallery Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου & Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, τηλ.: 2144442000. Ωράριο λειτουργίας: Ανοικτό από το πρωί. Τελευταία παραγγελία στις 23.30. Τιμή ανά άτομο: € 55-70 χωρίς το κρασί.

ξενοδοχείοεστιατόριοφαγητόAthens Capital Hotel – MGallery