Food & Drink|21.08.2021 08:41

Tο Bar.Β.Q της Νέας Σμύρνης μπαίνει στο ρυθμό των burgers

Άντζελα Σταματιάδου

Κρέας και πάλι κρέας. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα στο Bar.B.Q. Μοσχαρίσιο καρπάτσιο και μικρά τάκος με ψαρονέφρι, μαντί γεμιστά με κιμά από black angus και ριγκατόνι μπολονέζ με λουκάνικο σαλσίτσια, μοσχαράκι γάλακτος στη γάστρα, μοσχαρίσια κόντρα με κόκκαλο και αμερικάνικα ή αργεντίνικα rib eye είναι λίγα μόνο από όσα βρίσκεις στον κατάλογό του. Με ένα ευρύ φάσμα προτάσεων ελληνικής και διεθνούς κρεατοφαγίας, παραμένει σταθερό στις επιλογές των κρεατόφιλων. Από τη μέρα που άνοιξε, πάνε 13 χρόνια, ανά τακτά διαστήματα όλο και κάτι προσθέτει: ωμά, μαγειρευτά, ψητά... Πριν λίγο καιρό, που θέλησε να συμπληρώσει το κομμάτι των burgers, αποφάσισε να παίξει όχι μόνο με τα συνοδευτικά υλικά και τις χειροποίητες σάλτσες, αλλά και με διαφορετικές κοπές κρέατος, κάθε μια από τις οποίες έχει διαφορετική γεύση και ποσοστό λίπους. Πλέον οι επιλογές είναι οκτώ, που για τέτοιου τύπου εστιατόριο δεν τις λες και λίγες.

Μπορείς να τα δοκιμάσεις σε ένα από τραπέζια στο εξωτερικό ντεκ, απέναντι από τις γραμμές του τραμ, ή μέσα, κοντά στην ανοικτή κουζίνα, μπορείς και να τα παραγγείλεις ή να περάσεις να τα πάρεις σε πακέτο. Τον κιμά για τα μπιφτέκια τον κόβουν οι ίδιοι στη δική τους μηχανή – εκτός από την περίπτωση του burger με φιλέτο κοτόπουλου και του χορτοφαγικού, που είναι της Beyond Meat. Εμείς ξεκινήσαμε με δυο διαφορετικά smash burgers –μια κατηγορία που τον τελευταίο καιρό η Αθήνα τιμά δεόντως– με μπιφτέκι (130 γρ.) από black angus (μια μίξη chuck eye roll και brisket) που ψήνεται και ταυτόχρονα πατικώνεται για να συμπυκνώσει τη γεύση του. Το ένα ήταν το «μεξικάνικο», που συνδυάζει νότες φρεσκάδας με λίγη κάψα ‒ έχεις ντομάτα, μαρούλι, γουακαμόλε από τη μια, πικάντικη μαγιονέζα με πιπεριές τσιπότλ από την άλλη‒ είναι πολύ πετυχημένο, νόστιμο, με ωραίες εντάσεις. Το άλλο ήταν το «ιταλικό», με λιωμένο προβολόνε, ρόκα, ντομάτα και salsa verde, το οποίο είναι πιο κατάλληλο για όσους προτιμούν τις πιο ήπιες γεύσεις.

Στο πλέον κλασικό τους burger, το πλούσιο και χορταστικό Bar.B.Q., που έχει τους πιστούς του, το τροφαντό μπιφτέκι (200 γρ.) έχει την ίδια σύσταση με τα smash και κλείνεται σε μπριοσένιο ψωμάκι με τσένταρ, μπέικον, μαρούλι, τομάτα, χειροποίητη, πολύ γευστική κέτσαπ και αγιολί. Τα δύο πιο ιδιαίτερα της οκτάδας είναι φτιαγμένα με πιο «ευγενείς» (και δη πιο ακριβές) κοπές κρέατος, που δεν περιμένεις να βρεις σε burger. Το ένα, με μπιφτέκι από flank steak (η καρδιά της λάπας, στο πίσω μέρος της κοιλιάς, κομμάτι χωρίς πολύ λίπος), έχει ως επιπλέον ατού μια καλοφτιαγμένη σος ταρτάρ. Το άλλο κλείνει σε ψωμάκι μπιφτέκι από rib eye με τσένταρ, μαρούλι, τομάτα, αγιολί και σπιρτόζικο yuzu kosho (ιαπωνική πάστα με εσπεριδοειδή και τσίλι). Και τα δυο έχουν εκφραστική γεύση και ωραία υφή και συνοδευτικά που κάνουν αισθητή την παρουσία τους χωρίς να σκεπάζουν το κρέας, κι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς κάτι διαφορετικό.

Όλα τα παραπάνω έρχονται παρέα με ωραιότατες τηγανητές πατάτες. Μπορείτε να προσθέσετε στην εικόνα και κάποια από τις σαλάτες τους. Εμείς διαλέξαμε μια με τραγανή τρίχρωμη κινόα και ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά, με δροσερή κρέμα αβοκάντο από κάτω, ροδέλες παντζαριού από πάνω και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, που είναι από τις σχετικά πρόσφατες αφίξεις στο μενού, αλλά νομίζω ότι κι η γνώριμη από παλιά πράσινη σαλάτα με ψητά λαχανικά του αγρού και ταλαγάνι ταιριάζει μια χαρά. Αν τώρα μετά από τα παραπάνω θέλετε και ένα επιδόρπιο, κινηθείτε προς το προφιτερόλ με κρέμα αρωματισμένη με τόνκα, κραμπλ φουντουκιού και λίγο αλάτι, ίσα-ίσα να κατευνάζει λίγο τη γλυκύτητα ή την κλασική τους τάρτα λεμονιού με σορμπέ βατόμουρο.

Bar.B.Q Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109319675. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 13.00-1.00. Βurgers από € 8,20.

εστιατόριομπέργκερκρέαςΝέα Σμύρνη