Food & Drink|24.08.2021 14:02

FineBeing, του Γιώτη Αγγελίδη: «Χτίζοντας» μια ποιοτική καθημερινότητα

Newsroom

Πολλοί ήταν εκείνοι που προέτρεπαν κατά καιρούς τον Γιώτη Αγγελίδη, ο οποίος έχει πολυετή πορεία στην μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στο bartending, στον χώρο του F&B και στο Hotel Management, να γράψει ένα βιβλίο με συνταγές. Εκείνος επέλεξε μια διαφορετική οδό. Το #FineBeing, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά και στα αγγλικά, είναι ένα βιωματικό εγχειρίδιο που δίνει τον δικό του ορισμό ενός ποιοτικού «ζην»: μια οπτική της ευζωίας από την πλευρά αυτού που την προσφέρει, απευθυνόμενη και σ’ αυτόν που την απολαμβάνει ή αξίζει να την αναζητήσει. Μια προσωπική αφήγηση, που μέσα από ποικίλα στιγμιότυπα και ιστορίες, που διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο σε εστιατόρια και μπαρ, αποτυπώνει τον τρόπο που βλέπει ο ίδιος τη δουλειά του, το modus operandi του, αλλά και μια ευρύτερη, όπως λέει, στάση ζωής. Μέσω της εν λόγω έκδοσης επισημαίνει ότι τo «fine» δεν είναι μόνο κάτι ακριβό, περιορισμένης έκδοσης ή συλλεκτικής αξίας. Ότι κάτι το ταπεινό μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθεί σε εμπειρία.

Ζούμε σε μια χώρα που η φιλοξενία έχει ειδικό βάρος. O ρόλος του οικοδεσπότη είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι και δύσκολος. Σύμφωνα με το βιβλίο, πρέπει να αποτελεί έναν «πρεσβευτή» καλής συμπεριφοράς, που αναλαμβάνει να κερδίσει και στη συνέχεια να κρατήσει σταθερό το ενδιαφέρον και την προτίμηση του πελάτη, να συμβάλει ώστε «να φύγει με την ψυχή του πιο χορτάτη, πιο ήσυχη, πιο ελαφριά». Πρέπει ο ίδιος να θέτει ψηλά τον πήχη, να έχει ανοικτές κεραίες, να αντιλαμβάνεται τις επιμέρους ανάγκες, να σέβεται και να στηρίζει την ομάδα του, να έχει τα αντανακλαστικά να ανασκευάσει κάτι που πήγε στραβά, να μαθαίνει, να εξελίσσεται. Όλα αυτά όμως, όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο γράφων, δεν αφορούν μόνο στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται επί χρόνια ο ίδιος. Μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα πεδία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Είναι μια καταγραφή γεγονότων και εμπειριών που λειτουργεί τρόπον τινά ως προτροπή – μια βιωματική αφήγηση-τροφή για σκέψη. Όπως εξηγεί o Γιώτης Αγγελίδης, σκοπός του ήταν να δείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να κάνει, για τον εαυτό του και για τους άλλους, τα μικρά ξεχωριστά. Από κει και πέρα καλεί τον αναγνώστη να προσαρμόσει όσα διαβάζει στα δικά του μέτρα, να στήσει, ακολουθώντας την εσωτερική του πυξίδα, το δικό του μωσαϊκό με ποιοτικές στιγμές που μπορεί να τις συναντήσει μπροστά του, μπορεί όμως, αντί να τις περιμένει, να τις δημιουργήσει. «Μια ιδιαίτερη στιγμή μπορεί να είναι ένα πιάτο με αχινό σε ένα καλό εστιατόριο, μπορεί να είναι όμως και το ανοίξεις έναν αχινό πλάι στη θάλασσα», λέει. «Το ευ ζην δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, είναι και ζήτημα οπτικής. Αφορά το φαγητό και το ποτό, αφορά όμως και τους τρόπους με τους οποίους συμπεριφερόμαστε και δρούμε», συμπληρώνει.

Πάνω στην ίδια φιλοσοφία έχει δομηθεί η ιστοσελίδα www.finebeing.gr –μέσω της οποίας μπορεί κανείς να προμηθευτεί και το βιβλίο‒ η οποία συγκεντρώνει ιδέες και προτάσεις για οτιδήποτε μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει καλά, από το φαγητό, το κρασί, τα κοκτέιλ, το design και τη μόδα, μέχρι τον ψηφιακό κόσμο, τη βιωσιμότητα ή την κοινωνική ευθύνη. Τα άρθρα υπογράφουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν στον τομέα τους. Σεφ και pastry chefs όπως ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο Απόστολος Αλτάνης κι ο Δημήτρης Χρονόπουλος, αλλά κι ο σομελιέ Βαγγέλης Ψωφίδης, οι bartenders Θοδωρής Αναγνώστου Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, ο Σωτήρης Μυλωνάς, που ασχολείται με την περιβαλλοντική / αειφορική διαχείριση και εξειδικεύεται στον χώρο του τουρισμού και αρκετοί ακόμη από διαφορετικά πεδία, οι οποίοι βλέπουν το finebeing ως μια διαδρομή με πολλές διαφορετικές συνισταμένες. Μοιράζονται γνώσεις, ανησυχίες, οπτικές πάνω σε όλα αυτά τα μικρά ή μεγαλύτερα «σημεία» που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

βιβλίοιστοσελίδα