Food & Drink|29.08.2021 14:40

Clochard: Nέα σελίδα για το διαχρονικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Άντζελα Σταματιάδου

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από σαράντα χρόνια λειτουργίας, το Clochard αποτελεί σημείο αναφοράς για την γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Με μια γευστική φιλοσοφία που δένει την αστική ελληνική κουζίνα και την γαλλική και πολλές διακρίσεις για τις γευστικές του επιδόσεις στο ενεργητικό του, φιλόξενο και περιποιητικό, το εστιατόριο του Γιώργου Βασίλογλου έχει γράψει ιστορία στην οδό Προξένου Κορομηλά. Με τον γιο του Αλέξανδρο να βαδίζει στα χνάρια του, έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε πιο σύγχρονη, πιο δημιουργική τροχιά, αξιοποιώντας παράλληλα αυτή την παρακαταθήκη: ανανεώνεται, εξελίσσεται, παντρεύοντας το παλιό και το νέο. Και τώρα, που μεταφέρεται σε έναν καινούργιο χώρο, έχει σκοπό να συνεχίσει ανάλογα, κρατώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που το καθιέρωσε στις προτιμήσεις του κοινού.

Το νέο Clochard θα ανοίξει τις πόρτες του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στο ισόγειο του ξενοδοχείου The Excelsior (Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23). Το σχεδιασμό του έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates, με το οποίο η οικογένεια Βασίλογλου συνεργάζεται εδώ και χρόνια. Η σάλα θα έχει μοντέρνο ύφος, με κυρίαρχο στοιχείο το μαρμάρινο μπαρ, όπου θα μπορεί να καθίσει κανείς για φαγητό ή/και ποτό. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην φωτισμό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του κομμάτι, που θα θυμίζει σύγχρονο γαλλικό μπιστρό.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο Αλέξανδρος Βασίλογλου, η κουζίνα θα κρατήσει τον αστικό της χαρακτήρα, τονίζοντας περισσότερο το ελληνικό στοιχείο με πιάτα όπως ένα μπριάμ στον ξυλόφουνο, έναν πειραγμένο μουσακά ή μια αγιορείτικη σφυρίδα με σάλτσα κακαβιάς, ενώ καθημερινά θα προτείνονται δύο από τις κλασικές του σπεσιαλιτέ, που αγαπήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια – εκείνοι οι αξεπέραστοι λαχανοντολμάδες του, λόγου χάρη, δεν γίνεται να λείψουν. Στο σύγχρονης λογικής μενού θα υπάρχουν πάντα και πιο κοσμοπολίτικα πιάτα, όπως επίσης και κρέας διαφόρων κοπών και προελεύσεων (φιλέτο Limousin, flap steak από αμερικάνικο Black Angus κτλ) ψημένο στον Josper. Όσο για την ήδη πλούσια λίστα κρασιών, θα μεγαλώσει κι άλλο· πλέον θα αριθμεί περισσότερες από 300 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

εστιατόριοΘεσσαλονίκη