Food & Drink|03.11.2021 17:31

Κι όμως είναι ελληνικά: Η «μοτσαρέλα» από τις Σέρρες, η coppa από τα Γιαννιτσά...

Newsroom

Όσα θα δοκιμαστούν αυτό το Σάββατο στο Delio, στο Κουκάκι, παράγονται στη χώρα μας κι είναι ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις σε γνωστά κι αγαπημένα προϊόντα του εξωτερικού

Στη σκιά του όρους Πάικο παράγεται... prosciutto, στη Νεοχωρούδα, έξω από την Θεσσαλονίκη, blue cheese και κοντά στην Αρχαία Ολυμπία jamon. Κάποια ίσως να τα έχετε πετύχει σε κάποιο delicatessen ή σε κάποιο εστιατόριο –αρκετοί σεφ τα χρησιμοποιούν πλέον στα πιάτα τους– κάποια όμως είναι πολύ πιθανό να μην τα έχετε δοκιμάσει. Η γευσιγνωσία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο Delio έχει στόχο να φωτίσει, με διάθεση ανακάλυψης και γαστρονομικού διαλόγου, μια σειρά από προϊόντα που, αντλώντας έμπνευση από την τυροκομική παράδοση και την αλλαντοποιία χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, διευρύνουν τη γκάμα της ελληνικής παραγωγής και διεκδικούν μια θέση στο τραπέζι μας. Κάνοντας μια στάση από τις δύο το μεσημέρι και μετά στο κατάστημα του Κουκακίου, το οποίο λειτουργεί ως ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ μικρών ντόπιων παραγωγών και χώρων εστίασης και ξενοδοχείων, όντας ταυτόχρονα και ένα παντοπωλείο ανοικτό στο κοινό, θα έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει συγκεντρωμένα αρκετά από αυτά. Συνοδεύοντάς τα με ένα ποτήρι κρασί ή ένα Spritz, αλά ελληνικά κι αυτό.

Η «μοτσαρέλα» που θα δείτε στα πλατό της χαλαρής αυτής γευστικής δοκιμής που τιτλοφορείται «Κι όμως είναι ελληνικά» έρχεται από την Κερκίνη. Η Mozza Greca, ήρθε πριν μερικά χρόνια να συμπληρώσει τη μεγάλη σειρά προϊόντων από βουβαλίσιο γάλα της οικογένειας Μπέκα είναι η πιο χαρακτηριστική ντόπια προσέγγιση στο περίφημο ιταλικό τυρί. Το Κυανό, το μπλε τυρί που παράγεται στο τυροκομείο Αρβανίτη κοντά στη Θεσσαλονίκη, είναι μια ελληνική εναλλακτική στο ροκφόρ ή την γκορκοντζόλα. Η παλαιωμένη γραβιέρα του τυροκομείου Τυροσύρα στη Σύρο θυμίζει αρκετά παρμεζάνα, ενώ το καϊδάνι του Ηρακλή Καϊδαντζή, το πρώτο ελληνικό τυρί «ανθισμένης κρούστας» (croute fleurie), με το λευκό, πιο σκληρό περίβλημα, το μαλακό εσωτερικό και την πολύ έντονη μυρωδιά, που όπως λέει ο διοργανωτής-ιδιοκτήτης του Delio, Χάρης Τζαννής, παραπέμπει στο γαλλικό epoisses.

Στην σειρά των αλλαντικών βρίσκονται το χοιρομέρι και ο χοιρινός λαιμός μακράς ωρίμανσης που παράγει, στη λογική του proscuitto και της coppa αντίστοιχα, η ΜΑΚΑΛ (Μακεδονική Αλλαντοποιία) στα Γιαννιτσά. Το κουαρτέτο συμπληρώνουν δύο προϊόντα της Kermes, που εκτρέφει Ιberico, μια από τις παλαιότερες ράτσες μαύρου χοίρου της Μεσογείου, σε μια προστατευμένη περιοχή στο όρος Λαπίθα, στη Δυτική Πελοπόννησο: jamon iberico με ελληνική σφραγίδα που ωριμάζει για πάνω από 30 μήνες και μια πάστα καυτερού αλλαντικoύ στη λογική της΄nduja της Καλαβρίας.

Delio Food Hub Ορλώφ 7, Κουκάκι, τηλ.: 2109223988. Στις 6/11 από τις 14:00 έως τις 23:00. Κόστος συμμετοχής: € 15 (δοκιμή με ένα ποτήρι κρασί) € 18 (δοκιμή και ελληνικό spritz)

τυριάπροϊόνταελληνικά προϊόνταφαγητόαλλαντικά