Food & Drink|02.12.2021 14:20

La Cigale: Το λιλιπούτειο μπαρ του Γκρεγκορί και του Αλεξάντρ μιλάει με γαλλικό αξάν

Άντζελα Σταματιάδου

Είναι κι οι δύο Γάλλοι, όμως γνωρίστηκαν επί ελληνικού εδάφους. O Γκρεγκορί και ο Αλεξάντρ εργάστηκαν για μια πενταετία περίπου στη χώρα μας – ο πρώτος ως δημοσιογράφος και PR manager και δεύτερος ως οικονομικός σύμβουλος– πριν αποφασίσουν να στήσουν από κοινού ένα μπαρ-τόπος συνάντησης της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Προβηγκίας, με την Ελλάδα και να του δώσουν το όνομα ενός χαρακτηριστικού και στα δύο μέρη τραγουδιστή του καλοκαιριού.

Το μικροσκοπικό La Cigale, που σημαίνει «τζιτζίκι», πήρε τη θέση του πριν από λίγες ημέρες σε ένα δρομάκι του Παγκρατίου που τέμνει την Φιλολάου. Με μια μπάρα ντυμένη με μπλε πλακάκια, γεμάτη τα φυτά, μοντέρνα έπιπλα σε παλ αποχρώσεις, αφίσες με εικόνες των Καννών, του Σαν Τροπέ και της Νίκαιας και μερικά μεταλλικά τραπέζια στον πεζόδρομο για όσους προτιμούν πιο εξωστρεφή έξοδο, φιλικό, μοντέρνο, νεανικό σε στιλ και μουσική, ανοίγει από τις 6 μ.μ. για κρασί ή ποτό και τσιμπολόγημα.

Οι φωτισμένες ραφιέρες στο κελάρι του υπογείου φιλοξενούν καμιά εικοσιπενταριά ετικέτες από μικρά οινοποιεία της Νότιας Γαλλίας και της Ελλάδας, που δίνει κι εκείνη το οινικό «παρών », τα οποία μπορείς να αγοράσεις και για το σπίτι. Το κρασί αποτελεί τη βάση για κάποια από τα ελαφριά κοκτέιλ που προτείνουν, ενώ την πρόταση συμπληρώνουν μικρά πιατάκια με το άρωμα του γαλλικού Νότου, φτιαγμένα με υλικά κι από τις δύο χώρες. Τα επιμελήθηκε ο γνωστός Γάλλος σεφ Ντομινίκ Περό, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

H pissaladiere, χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της Προβηγκίας με σοταρισμένα κρεμμύδια, αντσούγιες κι ελιές, που θυμίζει πίτσα, τα αλμυρά beignets, οι διάφορες κροκέτες κι οι tartines με μοτσαρέλα, έμενταλ, προσούτο και λιαστές ντομάτες είναι μερικά από όσα θα βρείτε στο μικρό μενού. Το κρασί σας μπορείτε να το συνοδεύσετε πάντως και με ένα πλατό γαλλικών τυριών ή ένα πλατό λαχανικών με ταπενάντ (πάστα ελιάς με κάπαρη) και αγιολί.

La Cigale Τιμοθέου 1-3, Παγκράτι. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 18:00-02:00

κρασίμπαρφαγητό