Food & Drink|30.01.2019 19:00

Δοκιμάζουμε προϊόντα με χαρούπι

Newsroom

Η χαρουπιά είναι δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Από την αρχαιοελληνική ονομασία του χαρουπιού –κεράτιον– προέρχεται και η λέξη καράτι, γιατί o σπόρος των λοβών του χαρουπιού, λόγω του σταθερού βάρους του, ορίστηκε ως μονάδα μέτρησης για τον χρυσό και τους πολύτιμους λίθους. Το χαρούπι, χαρακτηριστικό της ελληνικής διατροφής, την περίοδο της γερμανικής κατοχής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του πληθυσμού. Έκτοτε έπεσε στην αφάνεια, ίσως γιατί κανείς δεν ήθελε να θυμάται εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Οι καιροί όμως αλλάζουν κι έτσι το χαρούπι επέστρεψε δυναμικά, με εύσημα superfood, λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, συμμετέχοντας ως άλευρο σε αρτοσκευάσματα και πρωταγωνιστώντας σε πολλές ακόμα παρασκευές χάρη στην εντυπωσιακή του ικανότητα να μεταμορφώνεται, όπως άλλωστε θα δείτε και στα προϊόντα που ακολουθούν.

BEE SUPERFOOD ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΠΙ

Η Melira είναι μια ελληνική εταιρεία με παράδοση τριών γενεών, που η ιστορία της στη μελισσοκομία ξεκίνησε το 1935. Πρόσφατα δημιούργησε τη σειρά «Bee Superfood» με μέλια εμπλουτισμένα με superfoods, που πολλαπλασιάζουν τη θρεπτική αξία του ήδη πολύτιμου αγνού ελληνικού μελιού, απαντώντας παράλληλα στις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις για ελιξίρια ποιοτικής μακροημέρευσης. Το μέλι πευκοθύμαρου με ακατέργαστο κακάο και χαρούπι είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό προϊόν αυτής της σειράς. Το λεπτό άρωμα του μελιού, συνδυασμένο με το βάθος της γήινης γεύσης του χαρουπιού και την ένταση του ακατέργαστου κακάο συνθέτουν ένα πολύπλοκο γευστικό σύνολο. Είναι εξαιρετικό ως άλειμμα σε ψωμί για το πρωινό, σε κρέπες, μπριός, τσουρέκι ή κέικ.

Yolenis (Σόλωνος 9, Αθήνα) και στο e-shop https://www.yolenis.com/el-gr/

Ενδεικτική τιμή: €7,30

CHIAN TANGERINE VINAIGRETTE

To 2008 ιδρύθηκε η Citrus, μια πρότυπη οικοτεχνική μονάδα, με βασικό αντικείμενο την παραγωγή και τη διάθεση διατροφικών προϊόντων με βάση τα ονομαστά εσπεριδοειδή του Κάμπου της Χίου. Υλοποιώντας το όραμά της προχώρησε στην παραγωγή μιας σύγχρονης σειράς που, έχοντας ως πρώτη ύλη αυτά τα εξαίσια φρούτα, μεταφέρει ένα ζωντανό άρωμα μνήμης, παράγοντας προϊόντα που αναβιώνουν την παράδοση, αλλά και άλλα, νέα, καινοτόμα ως προς τα συστατικά και τη χρήση τους. Ανάμεσα σε αυτά και η βινεγκρέτ χιώτικου μανταρινιού, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χαρουπόμελο, όπου κυριαρχεί το εξαίσιο άρωμα του τοπικού εσπεριδοειδούς. Συνδιαλέγεται με τη γήινη γλυκύτητα του χαρουπιού και παράγει μια βινεγκρέτ πλούσια και ισορροπημένη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, μαρινάδες, ψητά λαχανικά και άσπρα ψητά κρέατα.

Citrus (Κωνσταντινουπόλεως 62, Γκάζι) και στο e-shop https://www.yolenis.com/el-gr/

Ενδεικτική τιμή: €7,20

BALSAMIC VINEGAR SAUCE

Η Creta Carob πρωταγωνιστεί εδώ και αρκετά χρόνια στον ελλαδικό χώρο σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του κρητικού χαρουπιού, με περισσότερα από 20 διαφορετικά προϊόντα, από χαρουπόσκονη (φυσικό γλυκαντικό, υποκατάστατο κακάου ή σοκολάτας) μέχρι σαπούνια και πηκτίνη. Τη βαλσαμική σάλτσα με χαρουπόμελο, που υπογράφει, τη βρήκα πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Τα τελευταία χρόνια, η αγορά είναι γεμάτη πάνγλυκες, ακαθόριστης σύνθεσης σος, που αυθαίρετα αποκαλούνται κρέμες βαλσαμικού ξιδιού. Στη συγκεκριμένη σος, όμως, τα συστατικά είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα. Απέναντι στη δυνατή οξύτητα και το κυρίαρχο άρωμα ενός πολύ καλού παλαιωμένου ξιδιού από κρητικό κόκκινο κρασί, το χαρουπόμελο στέκεται ισάξιος παρτενέρ, δημιουργώντας με τη γλυκύτητά του ένα ευχάριστα αρμονικό σύνολο. Ένα πολύ καλό προϊόν για χρήση σε πικρές σαλάτες και λαχανικά που αγαπάνε το ξίδι.

Μινωική Αγορά (Λαχαναγορά, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Β΄ Πτέρυγα Αγορά Καταναλωτή)

Ενδεικτική τιμή: 5,20

ΧΑΡΟΥΠΟΛΑΤΑ

Χαρουπολάτα, δηλαδή σοκολάτα φτιαγμένη με 70% σκόνη χαρουπιού. Είναι γνωστό ότι το χαρούπι, όταν ψηθεί και αλεστεί, έχει ως αποτέλεσμα μια σκόνη που θυμίζει σε γεύση πολύ έντονα το κακάο. Αυτό οδήγησε την κυπριακή εταιρεία του Κλεόβουλου Μιχαήλ με έδρα τη Λευκωσία –που ειδικεύεται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια στην παραγωγή προϊόντων βασισμένων στο χαρούπι– στη δημιουργία ενός υγιεινού υποκατάστατου της σοκολάτας. Συνεπείς στη φιλοσοφία τους για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής στην καθημερινότητά μας, έχουν προσέξει ιδιαίτερα και τα υπόλοιπα συστατικά αυτού του προϊόντος: μη υδρογονοποιημένο βούτυρο κακάο, λεκιθίνη μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και βανίλια.

4 Seasons (Νίκης 30, Αθήνα)

Ενδεικτική τιμή: 1,80

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ

Μαγγίρι είναι το όνομα ενός παλιού κρητικού ζυμαρικού, που φτιαχνόταν με αλεύρι, ελαιόλαδο και νερό, και μαγειρευόταν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, το μισό βραστό και το άλλο μισό τηγανητό. Μετά, όλα μαζί ανακατεύονταν στον ζωμό του βραστού και σερβίρονταν με μπόλικο τριμμένο τυρί. Σήμερα το Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών Μαγγίρι, τιμώντας την παράδοση του τόπου του, δημιουργεί αγνά ζυμαρικά, εμπλουτισμένα πλέον με αυγά ελευθέρας βοσκής και ολόφρεσκο πρόβειο γάλα από ντόπιους παραγωγούς. Εκτός από τα κλασικά, έχει και μια σειρά με πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Ανάμεσα σε αυτές και οι μακριές και λεπτές χυλοπίτες (ταλιατέλες), φτιαγμένες με αλεύρι σταρένιο και με 11,10% χαρουπάλευρο. Μη σας τρομάξει το χρώμα τους! Μαγειρέψτε τες κανονικά, σκέτες με λίγο τυρί ή με όποια σάλτσα επιλέξετε, μόνο προσέξτε τον χρόνο βρασμού, 2 με 3 λεπτά είναι υπεραρκετά.

Μινωική Αγορά (Λαχαναγορά, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Β΄ Πτέρυγα Αγορά Καταναλωτή)

Ενδεικτική τιμή: 2,80

Κείμενο: Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: Eatme Ιανουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής