Food & Drink|07.01.2022 14:11

Senta: Το νέο εστιατόριο της στοάς Σπυρομήλιου βάζει τον πήχη ψηλά

Άντζελα Σταματιάδου

Μέσα στις γιορτές η στολισμένη στοά Σπυρομήλιου έκανε πολλούς να καθίσουν έξω, στο ξύλινο ντεκ με τις ανθισμένες κερασιές. Εγώ πάλι προτίμησα το εσωτερικό. Με το λιτό, χαμηλότονο μοντέρνο ντεκόρ σε λευκό και μαύρο, εμπνευσμένο από τις αρχές της γιαπωνέζικης αρχιτεκτονικής/διαρρύθμισης, η σάλα του Senta –το όνομα του οποίου σημαίνει «κέντρο» στα ιαπωνικά– έχει μια γοητευτική ηρεμία. Στο όμορφο κεντρικό σεπαρέ, που με τις ξύλινες γεωμετρίες του σου φέρνει στο μυαλό τα χαρακτηριστικά συρόμενα πάνελ της Χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου, τη νιώθεις ακόμη πιο πολύ.

Επικεφαλής της κουζίνας του νέου εστιατορίου, που δεν πάει πολύς καιρός που άνοιξε τις πόρτες του στο City Link, είναι ο Νίκος Πολιτάκος, τον οποίο γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια στο Kinjo στα Βριλήσσια. Με σημείο εκκίνησης την Ιαπωνία, ανθολογεί στοιχεία κι από κάποιες άλλες γευστικές «δεξαμενές», προτείνοντας συνδυασμούς και μείξεις στη λογική του fusion. Ακόμη και στις πιο σύνθετες συνθέσεις του πάντως, που έχουν πιο έντονο το στοιχείο της συνάντησης, της αλληλεπίδρασης, δεν ξεφεύγει από τις γραμμές της ιαπωνικής κουζίνας. Τα πιάτα του έχουν λεπτότητα, ισορροπία. Μαζί με την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών που έχει συνθέσει ο οινοχόος Άρης Σκλαβενίτης και τα κοκτέιλ που υπογράφει η ομάδα του βραβευμένου μπαρ Baba Au Rum δένουν σ’ ένα πολύ θελκτικό σύνολο.

Η πλούσια σαλάτα που «πλέκει» δυο ειδών φύκια, hijiki και wakame, πίκλες αγγουριού και καρότου και αντίστοιχου μεγέθους κομμάτια σολομού και τόνου, τραγανή τηγανητή κινόα, σάλτσα σουσαμιού, και φύτρες σκόρδου σε βάζει στο κλίμα. Το σούσι είναι δυνατό χαρτί. Το βλέπεις στα απολαυστικά ρολάκια (uramaki) με το χέλι και το φουαγκρά, το ωραίο, κολλώδες όσο πρέπει ρύζι που κλείνει στο εσωτερικό του σπαράγγι και αγγούρι για τραγανάδα και δροσιά. Το επιβεβαιώνεις στα πολύ καλοφτιαγμένα nigiri με κοιλιά τόνου, με σκουμπρί και, τα πιο ντελικάτα της παρέας, με καραβίδα. Η τελευταία, σερβίρισμένη μαζί με το κεφάλι της σε ένα ξύλινο τετράγωνο πλατό, πάνω σε λεπτά στικς daikon (ιαπωνικό ραπάνι), τραβάει τα βλέμματα με το που φτάνει στο τραπέζι. Οι νότες εσπεριδοειδών ισορροπούν όμορφα με τη θαλασσινή γλύκα της τρυφερής καραβιδοουράς.

Η παλαμίδα tataki με το kosho (άρτυμα) με πορτοκάλι ήταν πραγματικά θαυμάσια. Και το λυθρίνι σεβίτσε, στημένο σαν στεφάνι, με αρωματικό leche de tigre και ωραία ισορροπία οξύτητας και κάψας ήταν καλό, μόνο που το κρεμμύδι ήταν λίγο παραπάνω αψύ. Περνώντας στο πεδίο των κρεατικών θα σταθώ στις λεπτές φέτες καπνιστής πάπιας που ο σεφ προτείνει με σάλτσα μαύρου ξιδιού, μαύρη τρούφα και καραμελωμένο τραγανό πράσο και στα σιγοψημένα, πολύ τρυφερά χοιρινά παϊδάκια με την γευστική καντονέζικη σάλτσα που συνοδεύονται με ρύζι με κίμτσι (κορεάτικο λάχανο τουρσί). Στα επιδόρπια, ο λιτός ιαπωνικός «λουκουμάς» από τόφου παναρισμένος με panko, με σάλτσα μέλιου και σόγιας, γράφει ευχάριστο φινάλε. Ναι, το Senta ξεκίνησε δυνατά.

Senta Βουκουρεστίου 3, City Link, Σύνταγμα, τηλ. 2103318203. Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Τιμές: € 40-60 κατ’ άτομο (χωρίς κρασί/ποτό)

κρασίιαπωνική κουζίνακοκτέιλσούσιεστιατόριο