Food & Drink|13.01.2022 11:00

Μayan: Το εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια μόλις έκανε πρεμιέρα στον Κεραμεικό

Άντζελα Σταματιάδου

Η αγάπη του Σταμάτη Τσίλια για την κουζίνα Nikkei είναι γνωστή. Έχει κινηθεί σε ιαπωνοπερουβιανό άξονα σε πολλές του δουλειές. Οπότε δεν είναι διόλου περίεργο που στο πρώτο του εστιατόριο, το Mayan, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον Δημήτρη Ζήση, της δίνει τον πρώτο ρόλο.

Η κουζίνα-σταυροδρόμι, που από το Περού ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, στην προκειμένη περίπτωση συναντιέται με χαρακτηριστικά υλικά και γευστικές συνήθειες άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Χιλή, η Παραγουάη και το Εκουαδόρ.

Το νέο χώρο, που άνοιξε αυτή τη Δευτέρα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Μπάφης. Επέλεξε να αποδώσει διακριτικά, με λιτούς κώδικες, το πνεύμα του εστιατορίου. Στη διακοσμημένη σε γήινους τόνους σάλα, με τους χτιστούς καναπέδες με τις ανοιχρόχρωμες καφετί μαξιλάρες και τις ζαρντινιέρες με τους κάθε λογής κάκτους, μια γκέισα με πρόσωπο βαμμένο αλά calavera Catrina (η χαρακτηριστική φιγούρα της Μεξικάνικης Ημέρας των Νεκρών) βάζει της δική της fusion πινελιά.

Στην ανοικτή κουζίνα ο σεφ, που ήθελε να έχει αυτή την άμεση επαφή με το κοινό, ετοιμάζει μαζί με την ομάδα του ετοιμάζει σεβίτσε, ταρτάρ και σούσι. Φτιάχνει πικάντικες τριπλομαγειρεμένες patatas bravas κι empanadas (πιτάκια) γεμιστά με μοσχάρι και φύτρες μπαμπού και ψήνει στον ξυλόφουρνο pan de molde, ψωμί από την Παραγουάη, με τυριά ή με τρούφα. Στα κυρίως πιάτα συναντά κανείς ανάμεσα σε άλλα μάγουλα ιβηρικού χοίρου με σάλτσα kalbi και πουρέ από σαλσιφί ή tsokune –σαν να λέμε ιαπωνικά κεμπάπ– με γλάσο τεριγιάκι, που σερβίρονται με τσιπς από γιούκα.

Ο πολύ καλός ζαχαροπλάστης Θανάσης Τσαγκλιώτης κλείνει το δείπνο με επιδόρπια που κινούνται κι εκείνα σε ανάλογο ρυθμό, όπως η μπάρα από σοκολάτα γάλακτος με κρεμέ σοκολάτας με yuzu και σορμπέ shiso ή ο καραμελωμένος ανανάς με λάιμ, τζίντζερ, μαύρο ρούμι και παγωτό αστεροειδούς γλυκάνισου.

Το φαγητό του μπορεί κανείς να το συνοδεύσει με κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, την Ισπανία και τη Χιλή· η λίστα θα συμπληρωθεί σύντομα και με κάποιες ετικέτες από την Παραγουάη. Στο υπόγειο ετοιμάζεται ένα κελάρι, ντυμένο με πέτρα και ξύλο, το οποίο θα φιλοξενεί την οινική συλλογή του Mayan. Εκεί, πέρα από το να δοκιμάσει κανείς όσα περιέχει η λίστα του, θα μπορεί και να αγοράσει κρασιά για το σπίτι σε τιμές κάβας. Όσο για τα κοκτέιλ, τα έχει επιμεληθεί ο Άρης Χατζηαντωνίου, που έχει συνεργαστεί με τον Σταμάτη Τσίλια και στο παρελθόν, «ζωγραφίζοντας» κι εκείνος σε λατινοαμερικάνικο καμβά με pisco, ρούμι, ιαπωνικά ουίσκι και τζιν.

Μayan Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, τηλ. 2162020065. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 18:00-00:00, Σάββατο - Κυριακή 15:00-00:00

Κεραμεικόςεστιατόριοάφιξηφαγητό