Food & Drink|23.01.2022 07:32

Pony and Jigger: Δυο ταλαντούχοι μπαρτέντερ δημιουργούν τα δικά τους λικέρ

Άντζελα Σταματιάδου

O Γιάννης Πέτρος Πετρής κι ο Βασίλης Ρούσσος συνεργάζονταν επί χρόνια –στο Pere Ubu στη Γλυφάδα παλιότερα, στο Tiki στο Κουκάκι πιο πρόσφατα– πριν αποφασίσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους αλκοολούχα ποτά. Μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς παρουσίασαν τα Pony and Jigger, που πήραν το όνομά τους από δυο μεζούρες που χρησιμοποιούνται στα μπαρ (το pony, η μικρή, αντιστοιχεί σε 30 ml, το jigger, η πιο μεγάλη, σε 45 ml).

Με την εν λόγω σειρά από λικέρ/spirits, που μπορεί να μην ανήκουν στους κλασικούς πρωταγωνιστές του μπαρ, όπως λόγου χάρη ένα ουίσκι, μια τεκίλα ή ένα τζιν, αλλά είναι απαραίτητα, όπως επισημαίνουν, για την παρασκευή ενός καλού κοκτέιλ, θέλησαν να φέρουν τους «δεύτερους ρόλους» στο προσκήνιο. Ακριβώς για αυτό αποφάσισαν να τα συνδέσουν στιλιστικά με κάποιες από τις περσόνες που συναντούσε κανείς στους περιοδεύοντες θιάσους του άλλοτε: στις πολύ καλαίσθητες ετικέτες τους φιγουράρουν ένας μασίστας (στο Macho), μια γοργόνα (στο Κernel) και μια μάντισσα με τη μαγική της σφαίρα (στο Daisy).

Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Kernel, ενός λικέρ από μαχλέπι. Το μπαχαρικό, που προέρχεται από τα «αμύγδαλα» στο εσωτερικό των κουκουτσιών μιας μικρόσωμης κερασιάς, το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με τσουρέκια και βασιλόπιτες, όχι με την ποτοποιία. Δεν υπάρχει στην αγορά, εγχώρια ή ξένη, κάτι αντίστοιχο. Ο πιο κοντινός του συγγενής είναι το λικέρ πικραμύγδαλου (amaretto) που φτιάχνεται από τα κουκούτσια του βερίκοκου. Με αρώματα αμύγδαλου, αμυγδαλόπαστας (marzipan), βανίλιας και μπισκότου, το Kernel μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά κοκτέιλ, μπορεί όμως να το πιει κανείς και ως χωνευτικό, μετά το φαγητό, όπως τη μαστίχα. Η συλλογή, που έρχεται να διευρύνει τη γκάμα των ελληνικών ποτών με μερικές ενδιαφέρουσες προσθήκες, περιλαμβάνει επίσης το Macho, ένα λικέρ ξινόμηλου, ιδανικό για Spritz κι άλλα κοκτέιλ με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς και το Daisy, ένα triple sec (λικέρ πορτοκαλιού), απαραίτητο συστατικό της Margarita, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιούν και φλούδα «πορτοκαλιού» Curacao.

Τρία κοκτέιλ με τα Pony and Jigger

Kernel Sour

  • 1 jigger (45 ml) KERNEL
  • 1 pony (30 ml) φρέσκο χυμό λεμόνι
  • ασπράδι από ένα αυγό
  • μια δόση από αρωματικά bitters


Macho Libre


1 jigger (45 ml) MACHO Sour apple
2 κομμάτια λάιμ
3 jiggers (135 ml) φρέσκο χυμό cranberry

Margarita

  • 1 jigger (45 ml) λευκή τεκίλα
  • 1 pony (30 ml) DAISY Triple Sec
  • 1 pony (30 ml) φρέσκο χυμό λάιμ
ποτάμπαρκοκτέιλ