Food & Drink|30.01.2022 17:02

Rumble in the Jungle: Το νέο «κρυφό» αθηναϊκό μπαρ που πήρε το όνομά του από έναν θρυλικό αγώνα πυγμαχίας

Newsroom

Ήδη από το καλοκαίρι που άνοιξε το Τhe bar in Front of the Bar στην οδό Πετράκη, κοντά στο Σύνταγμα, ξέραμε ότι ακριβώς από πίσω του θα ανοίξει κάποια στιγμή ένα ακόμη μπαρ. Το έλεγε, κυριολεκτικά, η ταμπέλα. Το εξηγούσαν κι ο Αλέξανδρος Τσελεπής κι ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, οι δύο μπαρτέντερς που το δημιούργησαν, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου, σε όποιον ρωτούσε σχετικά. Τώρα που το δεύτερο μπαρ είναι έτοιμο, μια πόρτα εκεί στον πεζόδρομο σε βγάζει σε μια άλλη πόρτα, ενισχύοντας την αίσθηση του «κρυφού», του «μυστικού». Αυτή με τη σειρά της ανοίγει σε μια... «ζούγκλα» εσωτερικού χώρου, με τραπέζια και stands περιτριγυρισμένα από λεοπαρδάλεις, πάνθηρες και ταπετσαρίες με τροπικά φυτά. Στον τοίχο δίπλα στη μαρμάρινη μπάρα με τους καταψύκτες όπου παγώνουν στους -23°C τα ποτά που χρησιμοποιούν σε κοκτέιλ και long drinks – έτσι δεν λιώνει ο πάγος και δεν νερώνουν– βλέπεις καδραρισμένο ένα στιγμιότυπο του επικού αγώνα πυγμαχίας στον οποίο ο καινούργιος χώρος οφείλει το όνομά του.

Πρόκειται για το Rumble in the jungle, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1974 στην Κινσάσα, μια από τους πιο σημαντικές αναμετρήσεις στην ιστορία του μποξ. Η ιστορία θέλει τον Μοχάμεντ Άλι να βγάζει νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρμαν που ήταν το φαβορί, επανακτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών. Αυτή η θρυλική νίκη σηματοδοτεί την επιστροφή του θρυλικού πυγμάχου που μερικά χρόνια νωρίτερα είχε βρεθεί εκτός ρινγκ, καθώς αρνήθηκε να καταταχθεί στο στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ και, σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και φυλετικών εντάσεων για την Αμερική, έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Πρωτότυπα κοκτέιλ και όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη

«Spit Bucket», «Βelow the Belt»… Τα signature cocktails που προτείνουν στο The Rumble in the Jungle, τα οποία εναλλάσσουν διάφορες σύγχρονες τεχνικές, όπως η επαναπόσταξη, οι ζυμώσεις κι η ανθράκωση, έχουν ονόματα που συνδέονται με την πυγμαχία. Όσοι διαλέξουν το «Caught Cold» θα δοκιμάσουν μια εξελιγμένη, διάφανη εκδοχή του ουίσκι-σόδα με bourbon μαγειρεμένο με κρέμα λεμονιού και μια χειροποίητη σόδα με με νερό από μανταρίνι και ξηρούς καρπούς. Το «Rope-a-dope», η τακτική που θέλει τον πυγμάχο να μαζεύεται στα σκοινιά και να αφήνει τον αντίπαλο του να του επιφέρει συνεχόμενα αλλά όχι σοβαρά χτυπήματα, προκειμένου να τον εξαντλήσει –με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κέρδισε ο Άλι τον αγώνα– δίνει το όνομά του σε ένα κοκτέιλ που κινείται στη λογική του zerο waste (μηδενικής σπατάλης). Με το ξύσμα του μανταρινιού που χρησιμοποιούν στη σόδα τους και με τα απομεινάρια του καφέ από την εσπρεσομηχανή του The Bar in Front of The Bar φτιάχνουν ένα σιρόπι, που συνδυάζουν στη συνέχεια με ρούμι και Αmaro. «Εκεί που νόμιζες ότι ο καφές θα είναι αποδυναμωμένος, βγάζει όλη του την ένταση» λέει ο Αλέξανδρος Τσελεπής και συμπληρώνει ότι στο καινούργιο μπαρ αξιοποιούν δημιουργικά αρκετά ακόμη υλικά που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στον κάδο των αχρήστων.

Τhe Rumble in the Jungle Πετράκη 1, Σύνταγμα, τηλ. 698 063 5896. 

κοκτέιλάφιξημπαρ