Food & Drink|03.02.2022 12:00

Σπιτικά nuggets: Tips για τέλειο, τραγανό πανάρισμα

Newsroom

Nuggets κοτόπουλου ή ψαριού, αλλά και σνίτσελ, onion rings και λοιπές τραγανές λιχουδιές, που ζητούν τα παιδιά και αγαπούν οι μεγάλοι, συνήθως καταναλώνονται έτοιμες -προτηγανισμένες και κατεψυγμένες. Μήπως ήρθε η ώρα να τις απολαύσετε αλλιώς, φτιαγμένες απ’ τα δικά σας χεριά, με προσεγμένα υλικά που διαλέξατε εσείς; Αν ναι, ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε για την υπόθεση «πανάρισμα».

Τι είναι το πανάρισμα

Πανάρισμα ονομάζεται η διαδικασία πριν από το τηγάνισμα (ή τον φούρνο) κατά την οποία το τρόφιμο επικαλύπτεται με αλεύρι, βουτιέται σε αυγό και μετά σε τριμμένη ψίχα ψωμιού (ή και άλλων παρόμοιων υλικών). Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια τραγανή, χρυσαφένια επικάλυψη. Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική «pain» που θα πει ψωμί.

Το μυστικό του τέλειου πανέ

Βασική προϋπόθεση για να βγει το πανέ τέλειο, είναι η υψηλή θερμοκρασία στο ψήσιμο, ώστε η εξωτερική επικάλυψη να ψηθεί ταυτόχονα με το τρόφιμο στο εσωτερικό. Επίσης αρκετοί σεφ και μάγειροι προτείνουν τη χρήση κορν φλάουρ στη θέση του αλευριού, για πιο τραγανό και «ανάλαφρο» αποτέλεσμα.

Τι πανάρεται;

Λεπτές φιλεταρισμένες φέτες ψαριού ή κρέατος, κοτολέτες και φιλέτα για σνίτσελ, μικρές μπουκιές κοτόπουλου, λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, κρεμμύδια, μελιτζάνες σε φέτες, ροδέλες ή δαχτυλίδια, θαλασσινά όπως τα καλαμαράκια, οι γαρίδες και τα μύδια.

Τι χρειάζεται το πανάρισμα:

Αλεύρι: Πρώτα αλευρώνουμε το κομμάτι καλά από όλες τις πλευρές του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να κολλήσει το αυγό επάνω

Αυγά: Κατόπιν βυθίζουμε το αλευρωμένο κομμάτι σε χτυπημένα αυγά που μου τη σειρά τους θα βοηθήσουν την τριμμένη φρυγανιά (ή ό,τι άλλο υλικό διαλέξουμε για την τραγανότητα) να μείνει πάνω του

Φρυγανιά ή κορν φλέικς τριμμένα: Τελευταίο βήμα είναι να περάσουμε το αλευρωμένο και …αυγωμένο κομμάτι από γαλέτα (τρίμμα φρυγανιάς, παξιμαδιού) ή από τρίμμα κορν φλέικς, κουάκερ κ.λπ. για να δημιουργηθεί η τραγανή κρούστα που όλοι αγαπάμε. Αν μάλιστα ανακατέψουμε και τριμμένη παρμεζάνα στο μείγμα αυτό, το πανέ θα αποκτήσει έξτρα τραγανή υφή.

Πότε αλατίζουμε: Αλατίζουμε τα υλικά ελαφρά στην αρχή, πριν το αλεύρωμα, και συμπληρωματικά στο τέλος, αφού τα βγάλουμε δηλαδή απ’ το τηγάνι ή τη φριτέζα.

Πώς τηγανίζουμε: Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και στραγγίζουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί πριν το σερβίρισμα.

Δοκιμάστε τη: Συνταγή για τραγανές κοτομπουκιές στον φούρνο με σπιτική κέτσαπ

Αναζητήστε τα: Περισσότερα Cooking Tips στο ICookGreek.Com