Food & Drink|06.02.2022 16:16

«Γαστρονομικές Κοινότητες» - 13 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου και του προγράμματος

Χριστίνα Τσαμουρά

Οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» είναι πρόγραμμα με συγκεκριμένη φιλοσοφία και οπτική για τον γαστρο-οινοτουρισμό, το παρόν και το μέλλον του. Το δημιούργησε ο Γιώργος Πίττας το 2018, με στόχο και όραμα να δει την ελληνική γαστρονομία να γίνεται μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, εφαλτήριο της τουριστικής της άνθησης και άξονας της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. Κεντρική ιδέα του προγράμματος, που θα παρουσιαστεί μαζί με το ομότιτλο βιβλίο τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου, είναι η οργάνωση των επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό τη σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Ταξιδεύοντας από το 2010 έως το 2018 απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, προκειμένου να εντοπίσει τις ξεχωριστές γεύσεις κάθε τόπου, ο γνωστός από τα βιβλία του υποστηρικτής της ελληνικής γαστρονομίας και ψυχή του greekgastronomyguide.gr,  γνώρισε ανθρώπους με εξαιρετική ευαισθησία γύρω από ζητήματα τοπικότητας/ποιότητας.

Από τότε τον Γιώργο Πίττα απασχολεί η ιδέα ότι η οικονομική και τουριστική άνθηση κάθε μέρους κρίνεται εν πολλοίς και από το κατά πόσον οι άνθρωποί του συγκροτούνται σε γαστρονομικές κοινότητες ή ακροβατούν σε μοναχικές συνήθως αδιέξοδες διαδρομές. Γαστρονομικές κοινότητες των οποίων τα μέλη δρουν με κοινό στόχο την ανάδειξη της ποιοτικής τοπικής γαστρονομίας. Κοινότητες ικανές να συνδέσουν όλους τους κρίκους των εμπλεκομένων με τη γευστική εμπειρία του επισκέπτη.

Ο Γιώργος Πίττας στο τελευταίο του βιβλίο «Γαστρονομικές Κοινότητες», που εκδόθηκε πρόσφατα, εξιστορεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα αυτό άρχισε να υλοποιείται και κάνει έναν πρώτο απολογισμό του. «Είναι η αφήγηση της ωρίμανσης της αρχικής ιδέας, μιας πορείας σε αχαρτογράφητα νερά, της σύγκρουσης των οραμάτων με την πραγματικότητα, των επιτυχιών και των απογοητεύσεων. Της προσπάθειας να κερδηθεί η συλλογικότητα και να ξεπεραστούν οι παλιές νοοτροπίες, και τέλος της βαθιάς ικανοποίησης όταν οι σπόροι που ρίχτηκαν φύτρωσαν βλαστάρια, ωρίμασαν καρπούς και έρχεται η συγκομιδή», όπως αναφέρει και στο δελτίο Τύπου του.

Κέρκυρα, Αμοργός, Νάουσα, Καλαμάτα, Ρόδος, Ζαγόρι, Σκιάθος, Πήλιο, Άρτα, Κεφαλονιά και Πάρος είναι οι πρώτες 11 γαστρονομικές κοινότητες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, εκπρόσωποι των οποίων θα καταθέσουν την εμπειρία τους την Κυριακή 13.02.2022, ώρα 14:00, στην αίθουσα C2 του Μetropolitan Expo, στο πλαίσιο της ΗORECA 2022, όπου παρουσιάζεται επίσημα τόσο το βιβλίο όσο και το εγχείρημα.

ΚεφαλονιάΚέρκυραΚαλαμάταΖαγόριΣκιάθοςΠάροςΆρταΑμοργόςΝάουσαΠήλιοΡόδοςHORECA