Food & Drink|02.03.2022 11:42

Τι είναι το στρόμπολι και πώς θα το φτιάξετε σαν ...Ιταλοαμερικανοί

Newsroom

Αν το καλτσόνε είναι μια «σκεπαστή πίτσα» τότε το στρόμπολι είναι μια «πίτσα-ρολό». Ενώ δηλαδή και για τα δύο αγαπημένα διεθνώς ιταλικά εδέσματα χρησιμοποιούνται παρεμφερή υλικά, η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο που σφραγίζεται η γέμιση μέσα στη ζύμη.

Η διαφορά μεταξύ καλτσόνε και στρόμπολι

Το καλτσόνε έχει σχήμα μισοφέγγαρου, καθώς το φύλλο της ζύμης ανοίγεται σε δίσκο και διπλώνεται στη μέση. Το στρόμπολι έχει σωληνοειδές σχήμα, καθώς η ζύμη ανοίγεται σε παραλληλόγραμμο και τυλίγεται ρολό. Σε ό,τι αφορά ζητήματα καταγωγής, τα καλτσόνε είναι δημιουργίες της αμιγούς ιταλικής κουζίνας, ενώ τα στρόμπολι είναι έμπνευση των Ιταλών μεταναστών της Αμερικής και εμβληματικό πιάτο της ιταλοαμερικανικής κουζίνας. «Πατρίδα» των στρόμπολι θεωρείται η Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ενώ το όνομά τους παραπέμπει στο ιταλικό νησί Στρόμπολι και την ομώνυμη ταινία του 1950.

Συνταγή για στρόμπολι

Για να φτιάξετε δύο λαχταριστά στρόμπολι που στη συνέχεια θα κόψετε σε φέτες θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη

  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
  • 1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά (στιγμής)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • περίπου ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (λίγο κάτω απ’ τη μέση) και λίγο ακόμη για το λάδωμα της επιφάνειας
  • περίπου 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό (λίγο κάτω απ’ τη μέση)
Για τη γέμιση 
  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 800 γρ. αλλαντικά της αρεσκείας σε λεπτές φέτες (ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι κ.λπ.)
  • 3 φλιτζάνια τριμμένο τυρί ή περίπου 16-20 φέτες τυρί του τοστ)
  • 1 αυγό χτυπημένο.


Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το νερό σε ευρύχωρη κούπα και ανακατεύετε αρχικά με μαχαίρι για να αναμειχθούν τα στερεά με τα υγρά υλικά. Στη συνέχεια ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα. Φτιάχνετε πρόχειρα μια μπάλα και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη στην άκρη 30’.
  2. Μόλις περάσει το μισάωρο, χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και την ανοίγετε σε δύο παραλληλόγραμμες βάσεις. Ανακατεύετε το λιωμένο βούτυρο με το σκόρδο και το απλώνετε στην επιφάνεια των ζυμαρένιων βάσεων. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και στρώνετε εναλάξ φέτες τυριών και αλλαντικών μέχρι να τελειώσουν, αφήνοντας λίγο ελεύθερο χώρο περιμετρικά στην άκρη της ζύμης.
  3. Αλείφετε με λίγο χτυπημένο αυγό την κενή ζύμη γύρω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό διπλώνοντας καλά προς τα μέσα τις δύο άκρες. Πιέζετε τα άκρα για να κολλήσουν. Βάζετε τα στρόμπολι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, περνάτε με χτυπημένο αυγό την επιφάνεια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30?. Αφήνετε για 7?-10? να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρετε σκέτα ή με σάλτσα πίτσας.

Tip. Αν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι και βάζετε στη γέμιση πιπεριές ή μανιτάρια σοταρισμένα. Μπορείτε ακόμη να απλώσετε λίγη σάλτσα πίτσας στην επιφάνεια της ζύμης.

αλλαντικάπίτσαζύμηαλεύρι