Food & Drink|09.03.2022 17:20

Υπάρχουν λαχανικά που μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένα, παρά ωμά

Newsroom

Γνωρίζουμε πλέον όλοι τον κανόνα που λέει ότι τα λαχανικά έχουν πολλαπλάσιο όφελος για την υγεία μας όταν είναι ωμά ή όσο το δυνατόν πιο λίγο βρασμένα. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις.

Οι ντομάτες

Κι όμως οι ντομάτες μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένες, καθώς πολλαπλασιάζεται η ποσότητα πολύτιμου λυκοπενιού που απελευθερώνουν. Και μάλιστα μαγειρεμένες με ελαιόλαδο, που βοηθάει και στη μεγαλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Το λυκοπένιο είναι στοιχείο που έχει συνδεθεί με έντονη αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα λυκοπενίου συναντιέται στις έτοιμες σάλτσες και την κέτσαπ, οι οποίες όμως έχουν ταυτόχρονα πολλά λιπαρά και σάκχαρα.

> Ανακαλύψτε εδώ συνταγές με ντομάτες

Το σπανάκι

Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι ωμό δε μας ωφελεί, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι από το μαγειρεμένο σπανάκι, ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, η έλλειψη του οποίου μεταξύ άλλων φέρνει αίσθημα κόπωσης, αλλά και πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο. Επίσης το βρασμένο το σπανάκι προσδίδει περισσότερο μαγνήσιο, στοιχείο απαραίτητο σχεδόν σε κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα μας.

> Ανακαλύψτε εδώ συνταγές με σπανάκι

διατροφήλαχανικάντομάτασπανάκι