Food & Drink|12.02.2019 18:47

Το χοιρινό με τραχανά του Νίκου Κοντοσώρου

Newsroom

Είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα χωριά που μπορούν να περηφανευτούν ότι φιλοξενούν ένα εστιατόριο σαν τον Κοντοσώρο στο Ξινό Νερό Φλώρινας. Άιβαρ (πατέ πιπεριάς με ελαιόλαδο) και σουτ μακάλο (κεφτέδες από μοσχάρι με άσπρη σάλτσα και σαφράν), ταλτσένες (πιπεριές Φλωρίνης με μελιτζάνα) και τραχανάς είναι μερικά από τα... πατροπαράδοτα όπλα της σύγχρονης μαγειρικής του Νίκου Κοντοσώρου, που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη γευστική αρχειοθήκη της περιοχής και κρύβει στο κελάρι του μια εξαιρετική συλλογή τοπικών κρασιών. 

Ο Νίκος Κοντοσώρος

Χοιρινό με τραχανά 

Μέτριας δυσκολίας

Χρόνος: 35 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

600 γρ. χοιρινό ψαχνό

4 κούπες τραχανά

22-24 φλιτζανάκια του καφέ νερό (στην πραγματικότητα, εδώ ισχύει το όσο πάρει)

3 μεγάλα κρεμμύδια

4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας

1 ½ κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν

5-6 κόκκους μπαχάρι

1 ½ κ.γ. ρίγανη

1 μεγάλο δαφνόφυλλο

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος/Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάππα /Food styling: Tina Webb/ Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια ενός εκατοστού και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Αποσύρουμε τα κομματάκια του κρέατος από την κατσαρόλα και στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε τα κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλους κύβους. Αφού σοταριστούν καλά, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι καγιέν, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τον τραχανά και τη ρίγανη. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κρέας για να ομογενοποιηθεί το φαγητό.

Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγές