Food & Drink|11.02.2019 19:15

Κριτική: Silar Dining Couture στη Γλυφάδα

Newsroom

Έκανε πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά στο Doryssa Seaside Resort στη Σάμο, πριν «μετοικήσει» πέρυσι το καλοκαίρι στο μυκονιάτικο Katikies και εντυπωσιάσει και εκεί όποιον δοκίμασε την κουζίνα του. Στα μέρη μας όμως, αν εξαιρέσεις μια pop-up εμφάνιση πριν ένα-δυο χρόνια, ο Άγγελος Μπακόπουλος δεν είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του. Μέχρι πρόσφατα, που άνοιξε τις πόρτες του, μερικά βήματα από την Πλατεία Εσπερίδων, το Silar, με head chef τον αδερφό του, Γιώργο.

Στο νέο αυτό άνετο και καλαίσθητο μικρό εστιατόριο, που είναι ντυμένο σε αποχρώσεις του γκρι, ακούει cool μουσικές των 60s και βλέπει από το τζάμι γλυφαδιώτικες βιτρίνες, το φαγητό φέρει τη σφραγίδα του. Γερό τεχνικά, δημιουργικό, καλοζυγισμένο, εντυπωσιακά σίγουρο για έναν σεφ στα είκοσι οκτώ του, είναι μια παραπάνω από ενδιαφέρουσα γαστρονομική προσθήκη στο πολυσυλλεκτικό μεν, χωρίς πολλές γκουρμέ προτάσεις δε, γευστικό μωσαϊκό της περιοχής.  

Δεν ξέρω τι χαρακτηρισμός θα ταίριαζε στην κουζίνα. Δεν μου αρέσουν πολύ οι στάμπες – όλο και κάτι αφήνουν απέξω. Κοσμοπολίτικα ελληνική, πάντως, κατά πάσα πιθανότητα θα την έλεγα. Το αυγολέμονο βάζει την τελική comfort πινελιά στο καπνιστό χέλι με χαβιάρι beluga και τσιγαρέλι και η παντζαροσαλάτα γίνεται ένα μίνι τοπίο όπου πρωταγωνιστεί το παντζάρι σε διαφορετικές αποχρώσεις, γεύσεις και υφές – κίτρινο και κόκκινο, τουρσί σε λεπτές ροδέλες και κρέμα. Δένει πραγματικά όμορφα με τα παξιμαδάκια, το πορτοκάλι και το κρεμώδες παγωτό κατίκι. Ωραία έκπληξη η ψιλοκομμένη μοσχαρίσια γλώσσα πάνω από τα φρέσκα χτένια με beurre blanc και πουρέ σελινόριζας, ανάλαφρο το πράσινο ριζότο (το χρωματίζουν σπανάκι και σέσκουλα) με τη σφυρίδα, είναι αμφότερα ικανά δείγματα των ικανοτήτων του σεφ.

Δύο πιάτα όμως κλέβουν δικαιωματικά την παράσταση. Το ένα είναι η άψογα ψημένη, ζουμερή συναγρίδα, σκεπασμένη με κανθαρέλες και μανιτάρια shiitake, με φουντούκι και γλυκάδια μέσα σε dashi (τον θαλασσινό ζωμό «trademark» της ιαπωνικής κουζίνας), σε ένα πολυεπίπεδο πιάτο με τρομερό γευστικό βάθος, που ισορροπεί αριστοτεχνικά μεταξύ γης και θάλασσας. Το άλλο είναι μια τρυφερή φραγκόκοτα, με ραβιόλια γεμιστά με ξινομυζήθρα, τσιπς με άχνη και κανέλα, σάλτσα σπετσερικών και πουρέ από παστινάκη. Φινετσάτη, γλυκοφάγωτη, μοσχοβολάει από τα μπαχαρικά του παστιτσάδο.

Ο Γιάννης Βλαχοσωτήρος γράφει φινάλε με ωραία γλυκά, σαν το crémeux Dulcey, όπου η καραμελωμένη λευκή σοκολάτα παντρεύεται με ένα εκφραστικό παγωτό μπανάνα και συνδυάζει σοκολάτα γάλακτος Caramelia με υφές από κόκκινα φρούτα. Το σέρβις είναι ευγενικό κι εξυπηρετικό και οι επιλογές κρασιών αξιόλογες. Το μόνο που θεωρώ ότι μπορεί να σας προβληματίσει λίγο στην περίπτωση του Silar είναι το παρκάρισμα, που εκεί στη Γλυφάδα εύκολο δεν το λες. Μικρό το τίμημα, πάντως, για αυτό το εστιατόριο που δείχνει να τα προσέχει όλα. Ακόμη και να αφήσουν χαριτωμένες φλις κουβερτούλες στις καρέκλες του ξύλινου ντεκ, για όσους βγουν να καπνίσουν ή να μιλήσουν με την ησυχία τους στο τηλέφωνο, έχουν σκεφτεί.

Βαθμός 7,5/10

Τηλέφωνο 2108982831

Διεύθυνση Αρτέμιδος 3, Γλυφάδα

Ανοιχτά Καθημερινά βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι

Τιμή / ανά άτομο €45-65


Κείμενο: Άντζελα Σταματιάδου

Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

εστιατόριο