Food & Drink|16.02.2019 20:12

Τι «ψήνει» η Roasters Kolektiva στην Καλαμαριά;

Newsroom

Ο Παναγιώτης Ματζιούνης, λόγω ύψους, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μπασκετμπολίστας ή βολεϊμπολίστας. Εκείνος όμως προτίμησε να καταπιαστεί με το καβούρδισμα του καφέ, μια τέχνη στην οποία τον πρωτομύησαν ο παππούς και ο πατέρας του. Τα πήγε παραπάνω από καλά. Τόσο ώστε να κερδίσει πρόπερσι το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Roasting που διοργανώθηκε από τον SCA (Specialty Coffee Association) Greece, στο πλαίσιο του Athens Coffee Festival – όχι πολύ αργότερα αφότου είχαν μπει τα θεμέλια για τη Roasters Κoleκtiva.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Παναγιώτης είναι τρίτης γενιάς «καβουρδιστής» (roaster). Ο παππούς του για χρόνια διατηρούσε καφεκοπτείο στις Σέρρες, το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε ο πατέρας του, για να περάσει, τα τελευταία χρόνια, σε εκείνον. Στην αρχή συντηρούσε την παράδοση του «Ελληνικού Ματζιούνη», όμως γρήγορα ξεκίνησε να πειραματίζεται και να καβουρδίζει καφέ τόσο για espresso όσο και για φίλτρο. Κάπου εδώ στην ιστορία μπαίνει και ο Τάσος Κοδέλλας, λάτρης και αυτός του καφέ, κριτής στους διαγωνισμούς και, φυσικά, καλός φίλος του Παναγιώτη.

Από την αγάπη τους για τον πράσινο κόκκο κι ένα όνειρο που μοιράζονταν και οι δύο γεννήθηκε η Roasters Kolektiva. Τα πρώτα βήματά τους γίνονται στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης του Παναγιώτη, στις Σέρρες. Εκεί αρχίζουν να στήνουν το brand name τους και να καβουρδίζουν τους καφέδες που έρχονται από όλα τα μήκη και πλάτη του τροπικού του Αιγόκερω και του Καρκίνου. Η συνέχεια γράφεται στο Kolektiva Lab, έναν χώρο στις Συκιές της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούν σεμινάρια και ταυτόχρονα δίνουν καφέ στο χέρι.

Λίγο πριν φύγει το 2018, κάνουν ένα βήμα παραπάνω, αυτήν τη φορά σε πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην Καλαμαριά. Στον πεζόδρομο της Κομνηνών ανοίγουν το RK Coffee Project, έναν χώρο που προτείνει στους λάτρεις του ποιοτικού καφέ οτιδήποτε καβουρδίζεται στις Σέρρες. Στους τέσσερις μύλους που κοσμούν την μπάρα του μαγαζιού, βρίσκει κανείς καφέδες για espresso από τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Κόστα Ρίκα και τη Γουατεμάλα, ενώ για καφέ φίλτρου επιλέγει ανάμεσα σε Κένυα, Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία, ανάλογα, βέβαια, με τη διαθεσιμότητα.

Όμως πάντα, φροντίζουν να έχουν πολλές προτάσεις ώστε να καλύπτουν όλα τα γούστα – από τους πιο απαιτητικούς, που αγαπούν τις οξύτητες, μέχρι εκείνους που θέλουν να απολαύσουν ένα πιο ισορροπημένο φλιτζάνι. Και, όπως κάθε καφετέρια νέας γενιάς, σερβίρουν και brunch.

Κομνηνών 63, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310448666 

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς

Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

καφές