Food & Drink|26.05.2022 07:24

Μαρμελάδες και πηκτίνη: τι είναι και πώς γίνεται η σπιτική

Newsroom

Υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε μαρμελάδα και να καταφέρουμε να την κάνουμε πηχτή όπως του εμπορίου; Η απάντηση είναι ναι, με τη βοήθεια της πηκτίνης. Την πηκτίνη την προμηθευόμαστε έτοιμη ή φτιάχνουμε δική μας στο σπίτι.

Η πηκτίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα φρούτα και απελευθερώνεται µε το βρασµό. Τα σάκχαρα των φρούτων ενώνονται με τη ζάχαρηπου προσθέτουμε και με αυτό τον τρόπο πήζει η μαρμελάδα. Ωστόσο, πηκτίνη βρίσκουµε και στο εµπόριο, συνήθως σε µορφή σκόνης (χύµα ή σε φακελάκια). Πηκτίνη κυκλοφορεί έτοιμη στα super market σε συσκευασία των 25 γρ., που είναι η προτεινόμενη ποσότητα για 1 κιλό φρούτων.

Πώς παράγεται η πηκτίνη

Η πηκτίνη παράγεται από τους φλοιούς και τους πυρήνες των φρούτων και τη βρίσκουμε κυρίως στα πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια, μανταρίνια, κίτρα, γκρέιπφρουτ, στα μήλα και στα κυδώνια, γι’ αυτό το λόγο βασικοί προμηθευτές πηκτίνης στην αγορά είναι οι εταιρείες που παρασκευάζουν χυμούς από τα συγκεκριμένα φρούτα.

Πώς φτιάχνεται η σπιτική πηκτίνη

Εάν θέλετε να φτιάξετε φυσική πηκτίνη στο σπίτι, αρχίστε να μαζεύετε τις φλούδες και τα κουκούτσια των φρούτων που προαναφέρθηκαν και να τα διατηρείτε στην κατάψυξη μέχρι να έχετε μια ικανή ποσότητα. Δείτε τη συνταγή για σπιτική πηκτίνη πατώντας εδώ.

πορτοκάλιαφρούταμήλαμαρμελάδεςμαρμελάδα