Food & Drink|11.06.2022 08:30

Τα πιο ωραία γεμιστά – Οδηγίες για το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

Newsroom

1. Κόβετε μια φέτα-καπάκι από τα λαχανικά όπως οι ντομάτες ή πιπέριες) στη μεριά που είναι το κοτσάνι, φροντίζοντας να μην την αφαιρέσετε εντελώς για να τα ξανακλείσετε, όταν τα γεμίσετε. 

2. Αν φτιάχνετε γεμιστά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες αντί να κόψετε το καπάκι απ’ τη μεριά του κοτσανιού, αφαιρέστε μια φέτα κατά μήκος του μακρόστενου λαχανικού, για να αδειάσετε ευκολότερα τη σάρκα τους.

3. Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή το ειδικό εργαλείο αδειάστε το εσωτερικό τους φροντίζοντας να αφήσετε λίγη σάρκα περιμετρικά, ώστε να κρατούν το σχήμα τους. Ειδικά στις πιπεριές, απλώς καθαρίστε μεμβράνες και σπόρους. Αλατίστε ελάχιστα το εσωτερικό των άδειων λαχανικών. Στις ντομάτες, αν θέλετε, προσθέστε λίγη ζάχαρη να ισορροπήσει την όξινη επίγευση, εκτός και αν φτιάχνεται ανατολίτικου τύπου γέμιση με σταφίδες και κουκουνάρι, οπότε δεν ενδείκνυται και η προσθήκη επιπλέον γλυκαντικού.

4. Για το ρύζι της γέμισης -που είθισται να είναι τύπου Καρολίνα- υπολογίστε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας για κάθε λαχανικό, καθώς με το ψήσιμο φουσκώνει.

5. Πασπαλίστε, αν θέλετε, την επιφάνεια των λαχανικών με λίγη φρυγανιά, αφού κλείσετε τα λαχανικά ξανά με τα καπάκια.

6. Κρατήστε λίγους από τους χυμούς και τη σάρκα από τις ντομάτες που αδειάσατε και περιχύστε με αυτούς το φαγητό πριν το βάλετε στο φούρνο.

ΙΔΕΑ: Για ακόμη περισσότερη νοστιμιά προσθέστε στη γέμιση τριμμένο κολοκυθάκι. Επίσης βάλετε ανάμεσα στα γεμιστά πατάτες, που αρέσουν πολύ όταν ξεροψήνονται στο φούρνο και μελώνουν μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερα να έχετε από πριν βράσει ελαφρά τις πατάτες.

Συνταγή για ντομάτες γεμιστές και πιπεριές

γεμιστάμελιτζάναπιπεριέςντομάτακολοκύθια