Food & Drink|25.07.2022 08:20

Γλυκιά ιδέα - Καλοκαιρινά φρούτα σε σιρόπι

Newsroom

Η συντήρηση σε σιρόπι παραμένει μια από τις παλαιότερες, πιο αποτελεσματικές και πιο αγαπητές μεθόδους διατήρησης και σερβιρίσματος των φρούτων. To σιρόπι βοηθά το φρούτο να κρατά τη γεύση του, το χρώμα του και το σχήμα του. Δεν απαιτεί τίποτα ιδιαίτερο από πλευράς σκευών και εργαλείων. Φρέσκα φρούτα, νερό, ζάχαρη, μια κατσαρόλα και μερικά βάζα είναι ό,τι θα χρειαστεί κανείς για να φτιάξει μια υπέροχη σπιτική κομπόστα με βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια ή κεράσια

Αρωματίστε το σιρόπι φρούτων

Για να γίνει πιο αρωματική η κομπόστα σας και πιο ενδιαφέρον γευστικά το σιρόπι, προσθέστε την ώρα που βράζουν τα φρούτα, κανέλα ή καρφάκια γαρίφαλο μαζί με τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Άλλα υλικά που θα δώσουν γεύση και ιδιαίτερο χαρακτήρα στο σιρόπι σας είναι το κρασί και το λικέρ. Αντικαταστήστε λόγου χάρη ένα μέρος του νερού η ακόμη και όλο με ένα γλυκόπιοτο μοσχάτο. Κάποιες πιο ιδιαίτερες παρασκευές απαιτούν και τη χρήση λίγου κορν φλάουρ. 

Αναζητήστε γερά φρούτα

Σε ό,τι αφορά τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε για κομπόστα καλό είναι να προμηθευτείτε φρούτα γερά που να μην έχουν παραωριμάσει, ώστε να κρατούν το σχήμα τους. 

Πόσο νερό και ζάχαρη χρειάζεται το σιρόπι

Σε γενικές γραμμές, το σιρόπι είναι μίγμα νερού και ζάχαρης. Για ένα πάρα πολύ ελαφρύ σιρόπι 10 φλιτζανιών, τα 9 φλιτζάνια θα πρέπει να είναι νερό και το 1 ζάχαρη. Αντίστοιχα για 10 φλιτζάνια μεσαίου σιροπιού, τα 7 φλιτζάνια θα πρέπει να είναι νερό και τα 3 ζάχαρη. Με την ίδια λογική μπορείτε να φτάσετε μέχρι το 1/1 νερό και ζάχαρη για ένα βαρύ, πυκνό σιρόπι που θα στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο μακρά διατήρηση του φρούτου.

Συνταγή για βερίκοκα σε σιρόπι με ρούμι

Υλικά: 300 γρ. βερίκοκα μικρά, 500 γρ. ζάχαρη, 350 ml νερό, 1 βανίλια σε σκόνη, 750 ml καθαρό αλκοόλ 90% vol, 100 ml ρούμι άσπρο

Εκτέλεση: 1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και βυθίζετε τα βερίκοκα όπως είναι ολόκληρα για 1΄. Κατόπιν με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε μέσα σε παγωμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε καλά. 2. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα δεμένο σιρόπι. Ρίχνετε τα βερίκοκα μέσα και συνεχίζετε το βράσιμο για 2΄. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει. 3. Ξανατοποθετείτε το γλυκό στη φωτιά να πάρει μία βράση και το αφήνετε πάλι να κρυώσει. 4. Προσθέτετε στα σιροπιασμένα βερίκοκα τη βανίλια, το αλκοόλ και το ρούμι. Ανακατεύετε καλά και τα μοιράζετε σε βαζάκια. Τα διατηρείτε εκτός ψυγείου.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το θέμα και δείτε συνταγές εδώ.

αχλάδιαροδάκινακεράσιαβερίκοκακομπόστα