Food & Drink|04.08.2022 09:32

Σύκα, ωραία σύκα! Γλυκά, θρεπτικά, πεντανόστιμα

Newsroom

Γνωρίζετε ότι τα σύκα...

  • Περιέχουν φλαβονοειδή, πολυ-φαινολικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως καροτένια, λουτεΐνη, τανίνες, χλωρογενικό οξύ κ.α. Η αντιοξειδωτική αξία των σύκων είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μήλων (3200 umol/100g).
  • Περιέχουν αντιoξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, Ε και Κ. Όλα αυτά τα συστατικά των σύκων που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στη δέσμευση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών του οξυγόνου (μπορεί να παράγονται από το σώμα ή να προέρχονται από το περιβάλλον) και έτσι συμβάλλουν στην προστασία μας από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις.
  • Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες λειτουργούν σαν συν-παράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
  • Περιέχουν ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Στοιχεία που συναντιούνται κυρίως στα ξερά σύκα. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών και των σωματικών υγρών, που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος απαιτείται για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για την κυψελοειδή οξείδωση. Βέβαια οι περιεκτικότητες σε διάφορα συστατικά μπορεί να διαφέρουν , ανάλογα με την ποικιλία του σύκου.
  • Περιέχουν πολλές ίνες και έτσι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Σημαντικό! Τα σποράκια που περιέχει το εσωτερικό του σύκου μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού συστήματος. Απαιτείται λοιπόν η γνώμη ειδικού γιατρού και διαιτολόγου όταν υφίσταται σχετικό θέμα.

Συνταγές με σύκα

Αν πιστεύετε ότι τα σύκα προορίζονται μόνο για να καταναλωθούν ωμά ή για τη ζαχαροπλαστική, θα εκπλαγείτε με το πόσο ωραία στέκονται και σε αλμυρά πιάτα. Δοκιμάστε ας πούμε τα σύκα με chevre και προσούτο, ένα κλασάτο ορεκτικό που φτιάχνει ο Βαγγέλης Δρίσκας και θα μας θυμηθείτε. Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ.

Συνταγή για σύκα ψητά με παγωτό, μέλι και καρύδια

Υλικά: 6 φρέσκα σύκα, 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη, ? κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 κλωναράκι δενδρολίβανο, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 100 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη
έτοιμο ή σπιτικό παγωτό βανίλια

Εκτέλεση: Πλένετε και κόβετε τα σύκα στη μέση. Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα και βάζετε ανάμεσα το κλωναράκι δενδρολίβανο.
Ψήνετε τα σύκα για 30' σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Πετάτε το δενδρολίβανο και σερβίρετε τα ψητά σύκα περιχυμένα με μέλι και πασπαλισμένα με καρύδια μαζί με μπάλες έτοιμου ή σπιτικού παγωτού βανίλια.

Συνταγή για πανεύκολο γλύκισμα με σύκα και αχλάδια

Υλικά: 16 φύλλα κρούστας σε τετράγωνα των 19 εκ., 6 κουταλιές της σούπας φρέσκο τυρί-κρέμα, 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη, 4 φρέσκα σύκα πλυμένα, 2 φρέσκα αχλάδια σε λεπτές φέτες
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων, μαρμελάδα σύκο ή άλλη που σας αρέσει για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ανακατεύετε το τυρί-κρέμα με την άχνη. Στρώνετε τα φύλλα ανά 4 το ένα πάνω στ' άλλο αλείφοντας ενδιαμέσως με βούτυρο λιωμένο. Μοιράζετε το τυρί-κρέμα στο κέντρο κάθε φύλου, βάζετε από ένα σύκο κομμένο στη μέση και μερικές φέτες αχλαδιού. Κλείνετε τα φύλλα κρούστας όπως σας βολεύει (σα φάκελο, δεματάκι κ.λπ.). Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο.
Μεταφέρετε τα δεματάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20'-25' μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με μαρμελάδα.

Συνταγή για μαρμελάδα σύκο

Υλικά για 2 βάζα των 500 ml: 700 γρ. σύκα που έχετε ξεράνει ελαφρά στον ήλιο, 550 γρ. ζάχαρη, 700 ml νερό, ο χυμός 1 λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Βάζετε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τα σύκα, καθαρισμένα ελαφρώς, και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει, μέχρι να λιώσουν τα σύκα και πήξει το μείγμα. Προσθέτετε το κουκουνάρι (προαιρετικά) και συνεχίζετε το βράσιμο για 5’ ακόμη. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα, την τοποθετείτε σε αποστειρωμένο βάζο, κλείνοντάς το ερμητικά.

βιταμίνεςσύκασυνταγέςμαρμελάδα