Food & Drink|19.10.2022 08:27

Έξι καλοί λόγοι να τρώτε φακές και τρεις συνταγές να τις μαγειρέψετε

Χριστίνα Τσαμουρά

H θρεπτική ανάλυση μιας μερίδας από φακές με μια ματιά τις κατατάσσει σε κορυφαία διατροφική επιλογή.

Έξι καλοί λόγοι να τρώτε φακές

  1. Μία μερίδα (130 γρ.) φακές προσφέρουν στον οργανισμό 25% των καθημερινών αναγκών του σε πολύτιμες φυτικές ίνες – οι οποίες σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μειώνουν εντυπωσιακά τα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας.
  2. Μία μερίδα φακές συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
  3. Μία μερίδα φακές περιέχουν λιγότερο από 1% λίπος – το επιπρόσθετο λάδι, την ποσότητα του οποίου καθορίζετε εσείς – είναι ελαιόλαδο, που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία του πιάτου.
  4. Μία μερίδα φακές προσφέρουν στον οργανισμό λίγο περισσότερο σίδηρο απ’ ό,τι μια μερίδα κρέατος και πολύ περισσότερο σίδηρο απ’ ό,τι μια μερίδα κοτόπουλο.
  5. Μια μερίδα φακές περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτικής πρωτεΐνης (22-25 γρ.) και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που αποτελούν εναλλακτικές καθημερινές λύσεις απέναντι στο κρέας.
  6. Είναι εξαιρετικά οικονομικές συγκριτικά με τα οφέλη που παρέχουν.

Το μυστικό για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου της φακής

Tip. Ο σίδηρος της φακής δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, καθότι μη αιμικός. Προσθέστε στο πιάτο κάποιας μορφής βιταμίνης C (πιπεριές, λεμόνι κ.λπ.) ή συνοδέψτε με μπρόκολο για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφησή του. Αντιθέτως αποφύγετε να συνδυάζετε τις φακές με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (όπως γαλακτοκομικά/τυροκομικά) καθώς μπλοκάρει περισσότερο την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Συνταγή για παραδοσιακές φακές σούπα

Φαγητό ζεστασιάς και θαλπωρής. Δείτε πώς θα φτιάξετε το κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας πατώντας εδώ.

Συνταγή για σπαγγέτι με κεφτεδάκια φακής

Δοκιμάστε τις και σ' αυτά τα μυρωδάτα χορτοφαγικά κεφτεδάκια τα οποία, μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας και συνδυασμένα με σπαγγέτι, είναι μια καλή ιδέα και για τα παιδιά που δεν τρώνε τα όσπρια. Στον χρόνο που θα χρειαστείτε θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τις 2-3 ώρες που χρειάζεται να μείνει το μείγμα στο ψυγείο πριν πλάσετε τα κεφτεδάκια, από εκεί και πέρα όμως ετοιμάζονται στο πι και φι. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για σαλάτα με φακές και πέστροφα

Εξαιρετικά νόστιμη σαλάτα για να απολαύσετε τις φακές που αγαπούν ιδιαίτερα τις καπνιστές γεύσεις. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

υγιεινή διατροφήσυνταγέςφυτικές ίνεςχοληστερόληφακές