Food & Drink|16.12.2022 12:31

Σοκολάτα γκανάς: Τι είναι και πώς φτιάχνεται η επικάλυψη-πειρασμός

Newsroom

Η γκανάς (ganache) σοκολάτας είναι από τις πλέον χρήσιμες και αγαπητές παχύρρευστες κρεμώδεις σάλτσες σοκολάτας, λατρεμένη επικάλυψη σε κέικ, τούρτες και μπισκότα. Οι πρώτες γκανάς εμφανίζονται από το 1850 και έπειτα, αλλά η προέλευσή τους είναι ασαφής και οι θεωρίες για την καταγωγή τους μοιράζονται μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας.

Υλικά που χρειάζεται η σοκολάτα γκανάς

Για να φτιάξετε γκανάς χρειάζεστε δύο βασικά υλικά: κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος. Το μείγμα σφίγγει όσο μένει, γι’ αυτό καλό είναι να το απλώνετε άμεσα στα γλυκά ή να βυθίζετε σε αυτό μπισκοτάκια κ.λπ. όσο είναι ακόμη ρευστό και πιο διαχειρίσιμο.

Εκτός από γλασαρίσματα/επικαλύψεις τσουρεκιού, κέικ, τούρτας, μπισκότων και άλλων γλυκισμάτων, η γκανάς είναι ιδανική για γεμίσεις παντεσπανιών. Με γκανάς φτιάχνετε και νόστιμα τρουφάκια -λέγεται άλλωστε ότι αυτά ήταν η αφορμή για τη γέννησή της. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ώστε να πλάθετε σε μπαλάκια, τα περνάτε από κακάοή τρούφα και είναι έτοιμα. Δείτε εδώ τη συνταγή.

Γκανάς και παραλλαγές

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της σοκολατένιας γκανάς είδικα σε σχέση με τη χρήση γάλακτος ή βουτύρου συμπληρωματικά με την κρέμα. Η βασική αναλογία των υλικών είναι 1:1, όμως διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της σοκολάτας και το ποσοστό κακάο που περιέχει και πόσο σφιχτή ή γυαλιστερή τη θέλουμε. 

Δείτε τη συνέχεια πατώντας εδώ

κρέμα γάλακτοςσοκολάταγλυκά