Food & Drink|04.03.2019 19:16

Φτιάχνουμε μπομπότα και σάλτσα ντομάτα με λουκάνικο πράσου

Newsroom

Στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, ένα πραγματικό οινογευστικό διαμαντάκι, στους πρόποδες του μυθικού βουνού (Αγίου Νικολάου 36, Λιτόχωρο Πιερίας, τηλ. 2352021300) , ο Ανδρέας Γάβρης παρουσιάζει μια δημιουργική κουζίνα που φέρει το στίγμα της περιοχής. Η εντυπωσιακή λίστα κρασιών διατρέχει την Ελλάδα (500 ελληνικές ετικέτες, 100 διεθνείς), δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, ενώ και οι επιλογές σε ποτήρι είναι υπεραρκετές. Ξεφυλλίζοντας το μενού, πολλά είναι εκείνα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον: ταλιατέλες με άγρια μανιτάρια και γραβιέρα Ολύμπου, φακές με καβουρμά με μια πινελιά σάλτσας κόκκινης πιπεριάς και σορμπέ πορτοκάλι, μαύρος χοίρος στιφάδο με δαμάσκηνα, ζυγούρι που αργοψήνεται στη γάστρα για 12 ώρες με μους από σιτάρι και μανιτάρια... Eμείς ζητήσαμε από τον chef-patron τη συνταγή για την πολύ νόστιμη μπομπότα του.  

Μπομπότα με σάλτσα ντομάτας και λουκάνικο πράσου

Μέτριας δυσκολίας

Χρόνος: 1,5 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 άτομα)

2 κιλά κολοκύθα κίτρινη, κομμένη σε κομματάκια 2-3 εκ.

1/2 κιλό αλεύρι, καλαμποκίσιο

2 φλιτζ. νερό

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

αρκετό αλάτι

λίγο πιπέρι

τυρί τριμμένο

τσιγαρίδες* (προαιρετικά)    

Για τη σάλτσα

λίγο ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνη

1/2 κιλό ντομάτες κονκασέ

500 γρ. λουκάνικα με πράσο, κομμένα σε ροδέλες

λίγο καυτερό μπούκοβο

αλάτι

πιπέρι

λίγο μαϊντανό

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος/Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάππα /Food styling: Tina Webb/ Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βράζουμε την κολοκύθα σε 1 φλιτζάνι νερό, ανακατεύοντάς την μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη λιώσει τελείως. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι, 1 φλιτζάνι νερό, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, το τυρί, τις τσιγαρίδες και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (40x40 εκ.), σε πάχος 3 εκ. το πολύ, και ψήνουμε στον φούρνο στους 200ο C, για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει, πάνω και κάτω. Αφήνουμε λίγο την μπομπότα να κρυώσει και την κόβουμε μπακλαβαδωτά ή σε τρίγωνα.

Σάλτσα

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο καυτερό, λίγο νερό και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να αναμειχθούν τα αρώματα. Τηγανίζουμε τα λουκάνικα, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Τα στραγγίζουμε από το λίπος που έβγαλαν και τα ρίχνουμε στη σάλτσα να πάρουν μια βράση. Σερβίρουμε σε πιάτο ένα κομμάτι μπομπότα και δίπλα της τη σάλτσα με τα λουκάνικα. Πασπαλίζουμε με φύλλα μαϊντανού. Συνοδεύουμε με κόκκινο ξηρό κρασί από ξινόμαυρο.

*Οι τσιγαρίδες είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος, μαζί με το λίπος τους, μαγειρεμένα με κρεμμύδια, νερό κι αλάτι. Τις χρησιμοποιούν αμέσως μόλις τις παρασκευάσουν, αλλά τις συντηρούν κιόλας, σκεπασμένες με λίπος, για πολλούς μήνες ώστε να τις προσθέτουν ως άρτυμα σε διάφορα φαγητά.

Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής