Food & Drink|19.01.2023 22:00

Είναι τα μανιτάρια πλευρώτους… σαρκοφάγα; Πώς σκοτώνουν σκουλήκια και τρέφονται με αυτά

Newsroom

Τα μανιτάρια πλευρώτους αποτελούν αγαπημένη τροφή για vegan, vegtarian και μη. Αλλά η πληροφορία ότι σκοτώνουν και καταναλώνουν σκουλήκια  για να τραφούν ίσως δημιουργήσει σε ορισμένους δεύτερες σκέψεις.  

Γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1980 ότι αυτός ότι τα μανιτάρια πλευρώτους θηρεύουν μικροσκοπικά στρογγυλά σκουλήκια, αλλά το πώς το κάνουν αποτελούσε μυστήριο.

Προηγούμενη έρευνα  ερευνητικού ινστιτούτου στην Ταϊβάν είχε βρει ότι το P. ostreatus περιέχει μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζουριού που ανοίγουν, όταν τα σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις σπάσουν, οι δομές αυτές απελευθερώνουν ένα αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών. Το αέριο αυτό, λέγεται 3-οκτανόνη. Όταν εξέθεσαν τέσσερα διαφορετικά είδη νηματωδών σκουληκιών σε αυτή τη χημική ουσία, αυτό προκάλεσε μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και μυϊκά κύτταρα σε όλο το σώμα τους, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Η Yen-Ping Hsueh  από την ερευνητική ομάδα αποκάλεσε τη συγκεκριμένη στρατηγική εξολόθρευσης «νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι».

Οι τοξικές δομές του γλειφιτζουριού είναι παρούσες στις υφές, τις μακριές, διακλαδισμένες δομές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του σάπιου ξύλου και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μύκητα. Τα ίδια τα μανιτάρια στρειδιών δεν είναι τοξικά, λέει ο Hsueh.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραμανιτάριααέριοσκουλήκια