Food & Drink|05.02.2023 17:00

Crowdfunding για την El Chef - Αντιμέτωπη με την ακρίβεια η Συλλογική Κουζίνα της αλληλεγγύης

Χριστίνα Τσαμουρά

Από το 2008 που ξεκίνησε να μαγειρεύει για το κοινό καλό η Συλλογική Κουζίνα El Chef δε σταμάτησε στιγμή να σερβίρει αλληλεγγύη. Παθιασμένη με τις αξίες της συν+τροφικότητας, της αυτοοργάνωσης, της συμμετοχής, του καθημερινού αγώνα, οι κατσαρόλες ήταν πάντα εκεί όπου οι άνθρωποι είχαν ανάγκη και το τραπέζι της ανοιχτό σε όλους και όλες.

Τον πρώτο καιρό η Συλλογική Κουζίνα στηνότανε τα Σάββατα στο Στέκι Μεταναστών, στα Εξάρχεια, ενώ συμμετείχε με επιτόπια μαγειρέματα και συλλογές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε εργατικούς αγώνες και μεγάλες απεργίες, όπως της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ, του ΑΛΤΕΡ, της ΛΟΥΚΙΣΑΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Τα καλοκαίρια πρόσφερε τις νοστιμιές στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ όπου έδινε και δίνει το ετήσιο ραντεβού της με τον κόσμο που ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς μισανθρωπισμό, ρατσισμό και διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, θρησκεύματος, σεξουαλικών επιλογών, ταξικότητας…

Περίπου 200 μερίδες ζεστού φαγητού σε καθημερινή βάση

Σήμερα έχουν φτάσει να μαγειρεύουν περί τις 200 μερίδες ζεστού φαγητού σε καθημερινή βάση (πλην Πέμπτης), από τις οποίες 100 διανέμονται άμεσα χέρι με χέρι από το χώρο της κουζίνας, ενώ οι υπόλοιπες προσφέρονται σε άλλες αυτοργανωμένες συνοικιακές δομές σε Πατήσια, Καισαριανή, Κυψέλη. «Τα ψώνια και το καθημερινό μαγείρεμα αναλαμβάνουν εκ περιτροπής πενταμελείς ομάδες που μαζί με τον υπεύθυνο κάθε βάρδιας μάγειρα φέρνουν σε πέρας με απίστευτη συνέπεια και ποιότητα αυτή την αξιοθαύμαστη ιστορία κινηματικής προσφοράς», όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του icookgreek.com. Στο ίδιο άρθρο δημοσιεύονται κάποια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, περισσότεροι είναι πλέον οι Έλληνες και λιγότεροι οι μετανάστες που προσφεύγουν καθημερινά στο τραπέζι της El Chef, σε ποσοστό περίπου 70% με 30%, ενώς έρχονται από διάφορες κεντρικές περιοχές των Αθηνών, από Γκύζη, Παγκράτι, Κυψέλη και αλλού. 

«Καμπανάκι» λόγω πληθωριστικής κρίσης, ανεργίας και ακρίβειας

Ο αυξανόμενος αριθμός των πληττόμενων από την κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια συμπολιτών μας σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας δυσκολεύουν πλέον εξαιρετικά τη δουλειά της El Chef, που στηρίζεται στους πόρους των μελών της. Ενδεικτικό των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι το γεγονός ότι το κόστος και μόνο των δοχείων συσκευασίας (τα σκεπαστά «κεσεδάκια» όπου μοιράζονται οι μερίδες) το οποίο στις αρχές της καραντίνας ήταν 4,5 ευρώ τα 100, αυτή τη στιγμή κάνουν 12 ευρώ! Παράλληλα έχει εκτοξευθεί η τιμή της μπουκάλας αερίου με το οποίο γίνεται το μαγείρεμα. 

Crowdfunding για οικονομική υποστήριξη της Συλλογικής Κουζίνας

Τα μέλη της El Chef είναι απολύτως αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές. Βλέποντας ωστόσο τη δραματική αύξηση των εξόδων της προσπάθειάς τους και θέλοντας να περιφρουρήσουν την εύρυθμη λειτουργία της Συλλογικής Κουζίνας, προχώρησαν στη δημιουργία σχετικού Crowdfunding, όπου όσοι και όσες επιθυμούν να υποστηρίξουν τη δουλειά τους μπορούν πλέον να το κάνουν. Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες θα πρέπει να πατήσουν εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην ίδια την El Chef μέσω της σελίδας της στο Facebook που ακολουθεί.

 

κουζίναΕξάρχειααλληλεγγύηοικονομική ενίσχυση