Food & Drink|20.03.2019 18:53

Etsu: Ένα gin που φοράει κιμονό

Newsroom

Τo gin έμαθα να το πίνω και να το εκτιμώ στην Ισπανία. Οι Ίβηρες το λατρεύουν και, χωρίς υπερβολή, το Gin & Tonic κοντεύει να γίνει δεύτερο εθνικό τους ποτό. Συνηθίζουν να το απολαμβάνουν σε ποτήρι balloon, γιατί θεωρούν ότι έτσι απελευθερώνονται όλα τα βοτανικά αρώματά του. Έτσι έμαθα να το ζητάω κι εγώ και, παρότι στην Ελλάδα αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά, έτσι δοκίμασα και στη Θεσσαλονίκη το γιαπωνέζικο gin Etsu, που αμέσως μου τράβηξε την προσοχή με το πολύ έντονο αρωματικό του προφίλ.

Η αλήθεια είναι ότι, στο άκουσμα της λέξης «Ιαπωνία», το μυαλό σου πάει είτε στο πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο sake είτε στα ιδιαίτερα ουίσκι που ξεχωρίζουν για τον έντονα αρωματικό και ήπιο χαρακτήρα τους. Να όμως που οι Ιάπωνες πέρασαν πρόσφατα και στο gin. Το Etsu, από τα πρώτα ιαπωνικά gin που κυκλοφορούν στην αγορά, προέρχεται από το νησί Χοκάιντο. Το όνομά του στα ελληνικά σημαίνει «ευχαρίστηση». Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται διάφορα αρωματικά (ξερός κόλιανδρος, γλυκόριζα, αγγελική), φύλλα τσαγιού, μούρα και φρέσκα εσπεριδοειδή – κυρίως νεράντζι, πορτοκάλι και φυσικά yuzu. Ωστόσο, το πλήρες προφίλ της φυτικής γεύσης που κάνει ξεχωριστό το Etsu παραμένει μυστικό, καθώς και η συνταγή στην οποία βασίζεται.

Η δοκιμή

Το δοκίμασα πρώτα σκέτο. Το άρωμα του yuzu, του κίτρινου γιαπωνέζικου εσπεριδοειδούς (διασταύρωση άγριου μανταρινιού με λεμόνι), κυριάρχησε στη μύτη μου. Ο δυνατός του χαρακτήρας γίνεται αντιληπτός με την πρώτη γουλιά. Στην επίγευση άφησε μια αίσθηση μέντας κι ένα μικρό και ελαφρύ κάψιμο από πιπέρια, κυρίως από γιαπωνέζικο σάνσο (Zanthoxylum piperitum), και μια ευχάριστη πικράδα από τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Προσθέτοντας ένα κομμάτι πάγο, η πικράδα αλλά και η έντασή του μειώθηκαν, ενώ η φρεσκάδα του αυξήθηκε.

Στο επόμενο στάδιο το δοκίμασα με tonic. Προτίμησα στην αρχή ένα ελαφρύ tonic και διαπίστωσα ότι, εκτός από το γλυκό προφίλ που αποκτούσε το ποτό –αναμενόμενο, καθώς τα περισσότερα tonic περιέχουν ζάχαρη–, η «κυριαρχία» του yuzu χανόταν. Αντίθετα, με ένα πιο έντονο tonic, το κίτρινο εσπεριδοειδές κρατούσε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Σκέφτηκα ότι θα του ταίριαζαν μερικοί κόκκοι κόλιανδρου ή μερικά φύλλα μέντας, που όντως έδιναν ένα πολύ φρέσκο και ευχάριστο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η προσθήκη φέτας λάιμ ή πορτοκαλιού το έκανε πιο πικρό.

Σε γενικές γραμμές, το Etsu αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη ανάμεσα στην πληθώρα των gin που κυκλοφορούν. Διαθέτει γοητευτική βοτανικότητα, γεμάτο χαρακτήρα, φρεσκάδα στο στόμα και πιπεράτο τελείωμα. Και γίνεται όντως μια ενδιαφέρουσα βάση για το κλασικό Gin & Tonic.

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς

Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ποτό