Food & Drink|05.03.2019 18:20

Zonars: H διαχρονική γοητεία των classics

Newsroom

Οι βόλτες στο Σύνταγμα με τον παππού ήταν πάντοτε «γλυκές». Ό,τι και να κάναμε, καταλήγαμε στο Zonar’s για τη λαχταριστή πάστα αμυγδάλου και εκείνο το ρετρό παγωτό Chicago, που ακόμα παραμένει χαραγμένο στη μνήμη μου. Λάτρευα να κάθομαι σε ένα από τα τραπέζια στην τζαμαρία και να χαζεύω την κίνηση στην Πανεπιστημίου. Μου άρεσε επίσης να «στήνω αυτί» και να ακούω τις συζητήσεις στα διπλανά τραπέζια. Εκεί πρωτοδοκίμασαν οι Αθηναίοι Coca-Cola (ερχόταν από την Αμερική σε βαρέλια αποκλειστικά για το Zonar’s). Από τα τραπέζια του πέρασαν πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, όλη η Αθήνα σχεδόν.

Χρόνο με τον χρόνο, όμως, το εμβληματικό καφέ-ζαχαροπλαστείο άρχισε να παρακμάζει. Έφτασε στο σημείο να κλείσει, το 2001, για να ανοίξει ξανά έπειτα από έξι χρόνια, χωρίς την αίγλη και τη λάμψη του παρελθόντος. Μέχρι που, πριν από τρία χρόνια, άλλαξε χέρια. Ανέλαβαν τη διεύθυνση οι αδελφοί Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς – αφού προηγήθηκε ένα ριζικό λίφτινγκ, οι επιβλητικοί πολυέλαιοι επέστρεψαν και οι κόκκινες καρέκλες κι οι καναπέδες ανακατασκευάστηκαν, δένοντας όμορφα με τη μπουαζερί και τις λεπτομέρειες από τηνιακό μάρμαρο.

Στο πλαίσιο της όλης αλλαγής, στόχος ήταν να αναπροσδιοριστεί και ο ρόλος της μπάρας, ούτως ώστε να πρωταγωνιστήσει στο νέο αυτό σενάριο. Η bartender Μυρσίνη Σπανέλη μαζί με την ομάδα της, τους Hybrogardeners, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτήν την αποστολή και ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες να αναδιαμορφώνουν την ταυτότητά της.

Παρουσίασαν μια λίστα με κλασικά cocktails, την οποία ονόμασαν Impeccable classics, δηλαδή «άψογα κλασικά», στα οποία, όμως, έχουν βάλει και τη δική τους πινελιά, παίζοντας με σύγχρονες τεχνικές και με ελληνικά στοιχεία. Όπως το Dry Martini, που το σερβίρουν στους -6°C, ή το Americano, στο οποίο ένα λικέρ από ελιά δίνει μια ευχάριστα ελαιώδη αίσθηση στο στόμα, ενώ ο σιδερίτης (το τσάι του βουνού) και το πιπέρι σετσουάν αφήνουν ωραία επίγευση. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το «αλμυρό» λευκό Negroni, που το φτιάχνουν με άλμη και «chips» από καππαρόφυλλα, ούτε και το Vieux Carré, το οποίο με κέρδισε με την πρώτη γουλιά γιατί είναι στιβαρό, γοητευτικό, με έντονο αλκοολικό χαρακτήρα, ελαφρώς καπνιστό άρωμα και επίγευση καλαμποκιού, χάρη στο bourbon.

Ανάμεσα στα cocktails που προτείνει η ομάδα της Μυρσίνης, υπάρχει και μια σειρά από διαφορετικά Gin & Tonic που τα αποκαλούν Perfect, δηλαδή «τέλεια». Από αυτά ξεχώρισα ένα με αρώματα εσπεριδοειδών καθώς κι ακόμα ένα με έντονα ανθικό προφίλ – χάρη στη συμμετοχή του λικέρ Elderflower. Πολύ σύντομα πρόκειται να παρουσιάσουν και τα signature cocktails τους, που θα αντλούν έμπνευση από την ιστορία του θρυλικού Zonar’s – και, πιστέψτε με, έχουν άφθονο υλικό.

Βουκουρεστίου 9, Σύνταγμα, τηλ. 2103251430

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς

Πηγή: Eatme Μαρτίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μπαρκοκτέιλ