Food & Drink|30.03.2023 08:41

Μελάσα - Τι είναι και πώς αξιοποιείται

Newsroom

Η μελάσα είναι παχύρρευστο σιρόπι που δημιουργείται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου.

Θεωρείται προϊόν ποιοτικότερο από τη ζάχαρη και πιο φιλικό στην υγιεινή διατροφή -σε ελεγχόμενες πάντα ποσότητες- καθώς κάθε κουταλιά της μελάσας είναι πηγή σιδήρου, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της πνευματικής λειτουργίας, πολύτιμου για τα οστά ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Έχει επίσης περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα γλυκαντικά, εναλλακτικά της ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα [πηγή]. 

Καθώς η μελάσα δίνει συμπυκνωμένη γλύκα και ενέργεια με σειρά ευεργετικών για τον οργανισμό στοιχείων αναφέρεται συχνά ως σύμμαχος στην αθλητική διατροφή, αλλά και στη διατροφή όσων ασκούν έντονη πνευματική εργασία. 

Τι γεύση έχει και πώς χρησιμοποιείται η μελάσα

Η μελάσα έχει γλυκόπικρη ελαφρώς «εξωτική» γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει με μέτρο ή να μπει σε μαρινάτες, σάλτσες ντομάτας, κιμάδες, ζύμη μπισκότων και κέικ, γλυκά φρούτων και μαρμελάδες. Δίνει ξεχωριστή γεύση σε ethnic δημιουργίες, σάλτσες μπάρμπεκιου και stir-fry πιάτα. 

Η μελάσα δεν πρέπει να καταναλώνεται από διαβητικούς, γιατί -όπως ήδη αναφέρθηκε- είναι προϊόν που προέρχεται, όπως και η κανονική ζάχαρη, από ζαχαροκάλαμο.

Συνταγή για ντιπ με μελάσα - Συνοδεύει κοτόπουλο και χοιρινό στη σχάρα

Δείτε πώς θα φτιάξετε το ενδιαφέρον αυτό γευστικά ντιπ για τα ψητά κρεατικά σας πατώντας εδώ

διατροφήζάχαρησιρόπι