Food & Drink|25.05.2023 07:35

Τέσσερις στάσεις στη Μονεμβασιά του οίνου και της γεύσης

Χριστίνα Τσαμουρά

Το Malvasia Festival Monemvasia, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ για το περιλάλητο τοπικό κρασί της Μονεμβασίας, που διοργανώνεται στις 9-11 Ιουνίου, είναι ιδανική αφορμή για απόδραση στη συγκλονιστική καστροπολιτεία και τις υπέροχες γεύσεις της. Έχοντας ως αφορμή τον στίχο του μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Και τι ήταν; Αντεστραμμένος χρόνος;», το φεστιβάλ σηματοδοτεί την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο του, το «πέτρινο καράβι» του ποιητή, του πιο φημισμένου οίνου της ιστορίας. Με γευσιγνωσίες, ιστορικούς περιπάτους και ξεναγήσεις, η εμπειρία προβλέπεται μοναδική. Περισσότερα για το Malvasia Festival Monemvasia και το πρόγραμμά του εδώ.

Σημεία με γευστικό ή οινικό ενδιαφέρον που δεν συναντάς στο κεντρικό λιθόστρωτο

Περιτειχισμένη από τρεις πλευρές και με άπλετη θέα στο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους η μεσαιωνική πετρόχτιστη πολιτεία επιφυλάσσει μοναδικής ωραιότητας σεργιάνι στα φιδωτά σοκάκια της. Στον κεντρικό εμπορικό της δρόμο -τη Μέση Οδό των βυζαντινών χρόνων που από τότε ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η οδός της αγοράς- δεν δυσκολεύεται κανείς να βρει όμορφα μέρη για φαγητό, ποτό ή καφέ. Στο τμήμα αυτό της πολιτείας συγκεντρώνονται όλα τα καταστήματα, καθώς το αυστηρό αρχαιολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το «ζωντανό» μνημείο δεν επιτρέπει έντονες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες χρήσεις των κτισμάτων. Κάποια σημεία όμως με γευστικό ή οινικό ενδιαφέρον δεν τα συναντάς πάνω στο κεντρικό λιθόστρωτο -μερικά δε είναι έξω από το κάστρο της Μονεμβασιάς.

«Χρυσόβουλο» - Για ξεχωριστή κουζίνα και θέα

Το εστιατόριο του καλόγουστου ξενώνα Moni Emvasis Luxury Suites λειτουργεί από το 2012 υπό το άγρυπνο βλέμμα, την ακούραστη παρουσία και το ζεστό χαμόγελο της Νεκταρίας Μπραβάκη. Πρόκειται για πραγματικό καταφύγιο χαλάρωσης από την αέναη κίνηση των επισκεπτών της Μονεμβασιάς, αν και απέχει μόλις λίγα σκαλοπάτια από το λιθόστρωτο κεντρικό μονοπάτι της αγοράς. Η νόστιμη και καλοφροντισμένη κουζίνα του ξεφεύγει από εκείνη της παραδοσιακής ταβέρνας προσφέροντας πιάτα πιο δημιουργικά με ελληνικό και μεσογειακό ταμπεραμέντο. Εδώ μπορεί να γευθεί κανείς έξοχα πιάτα όπως το λαβράκι με αγιολί, παντζάρι, ψητά λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα, τη φάβα με γαρίδες σοτέ, κάππαρη, ντοματίνια και ούζο ή τα σκιουφίχτα με φιλέτο κοτόπουλου, μανιτάρια, γραβιέρα και λάδι τρούφας. Η βεράντα του έχει καταπληκτική θέα -νομίζεις ότι αν απλώσεις το χέρι σου, θα αγγίξεις τις κεραμοσκεπές, τα τείχη και τη θάλασσα της Μονεμβασιάς. Πλούσια και η λίστα κρασιών του «Χρυσόβουλου». Αν είστε, λοιπόν, σε πιο γκουρμέ διάθεση και ψάχνεστε να φάτε «κάπου καλά», εδώ είναι το μέρος.

Info: Εστιατόριο Χρυσόβουλο - Κάστρο Μονεμβασιάς, Λακωνία | Τ. 2732062122 | info@chrisovoulo.gr

Οινοποιητική Μονεμβασιάς - Για γνωριμία με το θρυλικό, τοπικό κρασί malvasia

Για το πάθος του Γιώργου Τσιμπίδη και το ρόλο του στην αναβίωση του οίνου Malvasia (από το φράγκικο όνομα της Μονεμβασιάς) θα μπορούσε να γράφει κανείς σελίδες. Καλύτερα όμως να τα ακούσεις από πρώτο χέρι, επισκεπτόμενος το νέο χώρο του οινοποιείου του, όπου γίνονται και γευσιγνωσίες -κανά δεκάλεπτο μακριά από το Κάστρο. Εδώ κατανοείς πώς με την αμέριστη υποστήριξη της συζύγου του Έλλης (και πλέον και των τριών παιδιών τους), με πείσμα, δουλειά και ύστερα από πολυετή έρευνα και οργανωμένους πειραματισμούς, ο Μονεμβασιώτης φυσικός έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: Πέτυχε να αναβιώσει την ποικιλία Μονεμβασιά και να παράξει ξανά στον τόπο του το γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια που γοήτευσε τη μεσαιωνική Ευρώπη. Από το 1997 που βάλθηκε το ζεύγος Τσιμπίδη με την πολύτιμη βοήθεια της «Κυράς των Αμπελιών», Σταυρούλας Κουράκου, να «αναστήσουν» τον θρυλικό «μονεμβάσιο οίνο» έως σήμερα στην Οινοποιητική Μονεμβασιάς μετρούν πλέον 300 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων, μια συλλογή σπάνιων ποικιλιών, καμιά 70αριά βραβεία μόνο για το γλυκόπιοτο «Μονεμβασία-Malvasia» (μπλεντ με κυρίαρχη τη μονεμβασιά συνδυασμένη με κυδωνίτσα, ασύρτικο και ασπρούδι) και την πιστοποίησή του ως οίνου ΠΟΠ.

Info: Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη | 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Τάραψας – Μονεμβασιάς, 10χλμ από το Κάστρο της Μονεμβασιάς | +302732071705 info@monemvasiawinery.gr

Καμάρα Οίνου του Βύρωνα - Για κρασοκατανύξεις στο «μυστικό» πλάτωμα

Απόμερο, καλά κρυμμένο σε ένα «μυστικό» πλάτωμα του βυζαντινού οχυρού, το στέκι του Βύρωνα θα το βρεις ακολουθώντας τις ξύλινες πινακίδες με τα κίτρινα καλλιγραφικά γράμματα «Γευσιγνωσία οίνου». Ενα πανέμορφο και άκρως ταιριαστό σημείο να απολαύσεις τους οίνους του Τσιμπίδη εντός Κάστρου, σε περίπτωση που ο χρόνος δεν σε φτάνει για επίσκεψη στο οινοποιείο του. Την «Καμάρα» του Βύρωνα, που σήμερα την «τρέχουν» μαζί με το γιο του, την πρωτοεπισκέφτηκα Πάσχα πριν αρκετά χρόνια, βρίσκοντάς την κατά τύχη σε μια προσπάθεια να αποφύγω την πολυκοσμία του κεντρικού μονοπατιού. Η βυζαντινή καστροπολιτεία τη νύχτα, με τις γαλαρίες και τα πετρόκτιστα στενά υπό το ημίφως των δημοτικών φαναριών, ασκεί ακαταμάχητη γοητεία και εδώ γίνεται το ιδανικό -αληθινό- σκηνικό για να γευτείς τα υπέροχα τοπικά κρασιά. 

Info: Καμάρα Οίνου του Βύρων, Κάστρο Μονεμβασιάς | Τ. 6971730788 | verasvion@gmail.com

Μορέως Ήδιστα - Για τα περίφημα αμυγδαλωτά Χαραμή

Όταν ο Ευάγγελος και η Ευαγγελία Χαραμή υποδέχονταν το 1958 στο ζαχαροπλαστείο τους στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασίας, τους πρώτους τους πελάτες για τους προσφέρουν καφεδάκια και τα αμυγδαλωτά τους, δεν φαντάζονταν ότι θα τα καθιέρωναν ως παραδοσιακό μονεμβασιώτικο γλυκό. Η νησιωτική Ελλάδα φημίζεται για τα αμυγδαλωτά της, ωστόσο τούτα εδώ της θαλασσινής πολιτείας εκτός από αμύγδαλο και ανθόνερο μοσχοβολούν και φρέσκο βούτυρο -μια ανεπανάληπτη γλυκιά μπουκιά. Η οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε με τη δεύτερη και τρίτη γενιά και σήμερα το ζαχαροπλαστείο Χαραμή προσφέρει πια πολλών ειδών γλυκίσματα, ενώ έχει και υποκατάστημα στη Σπάρτη. Οι λάτρεις πάντως των παραδοσιακών γλυκών, οφείλουν μια στάση στο ιστορικό γλυκατζίδικο, όχι μόνο για τα περίφημα αμυγδαλωτά, αλλά και για τους σαμουσάδες, το φημισμένο γλύκισμα της λακωνικής γης από χωριάτικο, ζυμωτό φύλλο παραγεμισμένο με στρώματα με ξηρούς καρπούς, σουσάμι και μπαχαρικά.

Info: Μορέως Ήδιστα - Αμυγδαλωτά Χαραμή, Λακεδαιμόνιων, Γέφυρα Μονεμβασιάς | T. 2732061209 | amigdaloto@gmail.com

κρασίεστιατόριοαμύγδαλαΜονεμβασιάκάστροζαχαροπλαστείοΛακωνίαγλυκά