Food & Drink|20.06.2023 15:39

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees σε εστιατόρια της Αθήνας

Newsroom

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων,  το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επιστρέφει στην Αθήνα έως τις 22 Ιουνίου υποσχόμενο νέες γαστρονομικές εμπειρίες και αναδεικνύοντας τη δύναμη της συμπερίληψης.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να τιμήσει τους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, γιορτάζουμε τη δύναμη και το κουράγιο των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες λόγω πολέμου και διώξεων. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων για το 2023 είναι «hope away from home» και εστιάζει στην ανάγκη εύρεσης λύσεων για τους πρόσφυγες και στη δύναμη της συμπερίληψης.

Έλληνες και πρόσφυγες σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε 4 αθηναϊκά εστιατόρια

Στο ξεχωριστό αυτό Φεστιβάλ, Έλληνες και πρόσφυγες σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε τέσσερα αθηναϊκά εστιατόρια και μας προτείνουν απολαυστικά πιάτα και μαγειρικούς συνδυασμούς, εμπνευσμένους από τη συριακή, την αφγανική, την ουκρανική και την καμερουνέζικη κουζίνα.

Με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του φαγητού, το φετινό Φεστιβάλ εστιάζει στις δεξιότητες και τα ταλέντα των προσφύγων αναδεικνύοντας την αξία της ένταξης των προσφύγων ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν ενεργητικά στις κοινότητες που τους υποδέχονται. 

Τα πρόσωπα και τα εστιατόρια

Mariia & Κώστας – Σχεδία Home. Το Φεστιβάλ έκανε το ντεμπούτο του στις 18 Ιούνη με τη Mariia Borysenko στο εστιατόριο του «Σχεδία Home», στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα oυκρανικά παραδοσιακά Varenyky (Βαρένικι) και το αγαπημένο κέικ Κιέβου της Mariia συνάντησαν τις γεύσεις του σεφ Κώστα Λύκουρα στο φιλόξενο σπίτι του κόμβου αλληλεγγύης «Σχεδία Home», που λειτουργεί από την ομάδα του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Diane & Αγάπη – Λόντζα της Γειτονιάς. Η Diane Priscille Ndzouatchoua μάς ετοιμάζει γεύσεις από το Καμερούν που θα ζεστάνουν την καρδιά μας, όπως το φημισμένο της κοτόπουλο «Poulet DG» που δένει ιδανικά με τα ανεπιτήδευτα πιάτα της σεφ Αγάπης Μιχελή, στο ταχυφαγείο νέας γενιάς «Η Λόντζα της Γειτονιάς» στα Εξάρχεια.

Roya & Ελένη, Ηλέκτρα  – Lost Athens. Η γυναικεία μαγειρική ομάδα του «Lost Athens» και οι σεφ Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρήγκου καλωσορίζουν στην κουζίνα τους τη Roya Saifi και τα πεντανόστιμα πιάτα της από το Αφγανιστάν, προσφέροντας μια νέα γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας, το Παγκράτι.

Adel & Γωγώ – Στοά Κεραμεικός. Στο εστιατόριο «Στοά Κεραμεικός» η σεφ Γωγώ Δελογιάννη συνδυάζει τις ελληνικές γεύσεις της με τις συριακές συνταγές του Adel Boshi και ετοιμάζουν ένα πλήρες μενού που θα βάλει σε μεγάλο πειρασμό τους Αθηναίους στο ιδανικό κλείσιμο του Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees 2023

Κυριακή 18 Ιουνίου. Ουκρανική Κουζίνα | Mariia Borysenko & Κώστας Λύκουρας • Σχεδία Home, Μοναστηράκι (δείπνο)

Δευτέρα 19 Ιουνίου. Καμερουνέζικη Κουζίνα | Diane Priscille Ndzouatchoua & Αγάπη Μιχελή • Η Λόντζα της Γειτονιάς, Εξάρχεια (γεύμα, δείπνο) | Ουκρανική Κουζίνα | Mariia Borysenko & Κώστας Λύκουρας • Σχεδία Home, Μοναστηράκι (δείπνο) 

Τρίτη 20 Ιουνίου. Καμερουνέζικη Κουζίνα | Dianne Priscille Ndzouatchoua & Αγάπη Μιχελή • Η Λότζα της Γειτονιάς, Εξάρχεια (γεύμα, δείπνο)

Τετάρτη 21 Ιουνίου. Αφγανική Κουζίνα | Roya Saifi & Ελένη Σαράντη, Ηλέκτρα Ρήγκου • Lost Athens, Παγκράτι (δείπνο) 

Πέμπτη 22 Ιουνίου. Συριακή Κουζίνα | Adel Boshi & Γωγώ Δελογιάννη • Στοά Κεραμεικός, Κεραμεικός (δείπνο) 

Μπορείτε να κλείσετε τραπέζι επικοινωνώντας απευθείας με τα εστιατόρια. Περισσότερα εδώ.

φεστιβάλμαγειρικήΠαγκόσμια Ημέρα ΠροσφύγωνAθήναεστιατόρια