Food & Drink|26.10.2018 12:25

Αυτά είναι τα καλύτερα της κρητικής κουζίνας

Newsroom

Η Κρήτη φημίζεται για τις νοστιμιές της. Γι' αυτό πολλοί σπεύδουν στο νησί για να γευτούν μερικές από τις ντόπιες σπεσιαλιτέ που ξεχωρίζουν και στολίζουν κάθε κρητικό τραπέζι. Μερικές από αυτές, που αξίζει να δοκιμάσετε, είναι:

Ο κρητικός ντάκος

Λιτό, ελαφρύ γεύμα που αποτελείται από κρίθινο παξιμάδι, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένη ντομάτα, πάνω από την οποία βάζουμε τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβόλους.

Η ξινομυζήθρα

Είναι ξινό, αλμυρό άσπρο τυρί. Σερβίρεται πάνω σε κρητικό κρίθινο παξιμάδι και πασπαλίζεται με ρίγανη και λίγες σταγόνες αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Το τσιγαριαστό ή σφακιανό γιαχνί

Εχει να κάνει με ένα παραδοσιακό έδεσμα με ντόπιο αρνάκι, μαγειρεμένο μαζί με ελαιόλαδο και κρεμμύδια. Συνοδεύεται από βραστά χόρτα και είναι πραγματικά πεντανόστιμο.

Το σταμναγκάθι

Αγριο χόρτο του βουνού σερβιρισμένο με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Οι σφακιανές πίτες

Συνήθως τις φτιάχνουν με μια ζύμη όπως αυτή των ζυμαρικών και τις τηγανίζουν αντί να τις ψήσουν, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ πιο τραγανές. Υπάρχουν αλμυρές πίτες γεμιστές με τυρί και φρέσκα λαχανικά, αλλά και γλυκιές πίτες με γεύση λεμόνι, κανέλα, μέλι ή βανίλια.