Food & Drink|23.08.2023 08:20

Λίγες διακοπές ακόμη: Στάσεις για φαγητό και ποτό σε Μεσσηνία - Λακωνία

Χριστίνα Τσαμουρά

Απ’ το Σκουτάρι στον Άγιο Νικόλα και από το Σταυρί, στο Καρυοβούνι και τις Κιτριές, καταγράφουμε εν συντομία ταβέρνες και εστιατόρια που βρέθηκαν στο δρόμο μας αυτόν τον Αύγουστο και ξεχώρισαν για τη θέση ή τις γεύσεις τους -σε περίπτωση που κινείστε μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας σε Ανατολική και Δυτική Μάνη.

Στούπα Μεσσηνίας

Στη Στούπα στην «Αυλή της Θεανώς» για αρνάκι κλέφτικο, πολύ περιποιημένο, και νόστιμα μαγειρευτά -ό,τι πρέπει για οικογένειες με μικρά παιδιά δυο βήματα από την παραλία. Για τραβηχτές πίτες Μάνης, χειροποίητες και ζεστές ζεστές, που φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας, στο «Πατρικό» με την υπέροχη σκιερή αυλή.

Καρυοβούνι και Νεοχώρι Μεσσηνίας

Για καφέ ή ψητά κρεατικά και γουρουνόπουλο κάτω από δυο τεράστια πλατάνια που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1910 στο Καρυοβούνι (10 χλμ περίπου από τη Στούπα) στην ταβέρνα στον Δημήτρη. Πρόκειται για χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε δύο πλαγιές που σχηματίζουν ρέμα και χαράδρα, που το αποκαλούσαν και «Αράχωβα της Μεσσηνίας». Σε εσωτερικό κομμάτι της παλιάς ταβέρνας θα δείτε τα απομεινάρια του παλιού ελαιοτριβείου με τον κόθρο και τις μυλόπετρες. Για φανταστικούς κολοκυθοκεφτέδες (φουλ στο λαχανικό με λιγοστό αλεύρι), αλλά και ακόμη πιο φανταστική θέα από ψηλά σε Ρίγκλια, Στούπα και όλο τον Μεσσηνιακό Κόλπο στο πλάτωμα που κάνει η ταβέρνα «Μεζεδομπερδέματα» στο Νεοχώρι (ή Νιχώρι) στα 3 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Kαλαμάτα – Aρεόπολη στο ύψος της Στούπας. Μπορεί κανείς να πιει καφέ ή μπίρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με πιάτα ημέρας από το μεσημέρι και μετά αλλά η ψησταριά παίρνει μπροστά από στις 7.00 μ.μ. και έπειτα -οπότε βλέπετε τον ορίζοντα να βάφεται τα χρώματα του δειλινού.

Αγιος Νικόλας Μεσσηνίας

Στον Άγιο Νικόλα, το μικρό παραδοσιακό ψαροχώρι με το γραφικό λιμανάκι, συνοδεύεις τη μαλαγουζιά σου με λαλάγγια, σφέλλα και ζεστό σύγκλινο στο all day cafe – bar «Lithos», με θέα τις βαρκούλες και τους ερασιτέχνες ψαράδες, πριν αποφασίσεις πού θα κάτσεις για φαγητό. Το κεντρικό δρομάκι μπροστά στο κολπάκι -που είναι γεμάτο από συμπαθητικά μαγαζιά- από τις 8.00 μ.μ. το απόγευμα μετατρέπεται σε πεζόδρομο.

Αν ψάχνετε απόμερο σημείο για ουζάκι συνοδεία λαχταριστών μεζέδων (όπως γεμιστό καλαμάρι με φέτα, πιπεριά και γαριδούλες) και απρόσκοπτη θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο αναζητήστε τον «Βεζούβιο» - ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει και μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο (ναι, τι;) που προτιμούν αρκετοί τουρίστες.

Άγιος Δημήτριος Μεσσηνίας

Για την όμορφη και ξεχωριστή αυλή, το ιδιαίτερης αισθητικής εσωτερικό του και τα λίγα μεν, καλοφτιαγμένα δε πιάτα του αξίζει να πίει κανείς τον καφέ, το ποτό ή το κρασί του στο Kafenio στον Άγιο Δημήτρη. Υπέροχος χώρος, που -προσοχή- κλείνει μεταξύ 2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. 

Κιτριές Μεσσηνίας

Για τη θέση τους και για φρέσκο ψάρι σε μαγικό περιβάλλον μπροστά σε πεντακάθαρα νερά, στα ταβερνάκια που βρίσκονται στις πανέμορφες Κιτριές, όπως του Μίμη και του Γαϊτανάρου.

Μεσσηνιακή μπίρα και τσίπουρο

Θα ήταν παράλειψη να βρεθεί φαν της μπίρας στη Μεσσηνία και να μη δοκιμάσει τη φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπίρα Nema από τοπικό ζυθοποιείο που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο. Εξίσου δυνατό το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο της ποτοποιίας Κωστέας - οικογενειακή επιχείρηση της Καλαμάτας από το 1962.


Σκουτάρι Λακωνίας

Για τη θέση του μπροστά στη θάλασσα, το χαλαρό του ύφος και την όλη εικόνα του που το κάνει να θυμίζει σκηνικό «καλοκαιρινής ξενοιασιάς» για διαφήμιση, το ταβερνάκι που βρίσκεις πρώτο πρώτο στην παραλία Αγία Βαρβάρα -την τρίτη και τελευταία του Σκουταριού στην Ανατολική Μάνη. Α και για την καπνιστή  ρέγγα στα κάρβουνα -έξυπνος, εύκολος, μερακλίδικος ουζομεζές.

Σταυρί Λακωνίας

Για εμπνευσμένη, δημιουργική κουζίνα, στηριγμένη σε διαλεχτές τοπικές πρώτες ύλες που μοσχοβολά φρέσκα μυρωδικά στην Aspasia στο πετρόχτιστο Σταυρί. Πιάτα με την υπογραφή Μανιάτισσας σεφ, Σταυριανής Ζερβακάκου.

ταβέρνεςφαγητόΜεσσηνίαποτόΛακωνία