Food & Drink|30.08.2023 08:10

Φρέσκα δαμάσκηνα - Είναι νόστιμα και θεωρούνται υπερτροφή

Newsroom

Τα δαμάσκηνα -κυρίως τα φρέσκα- είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο καθώς και σε φυτικές ίνες. Θεωρούνται υπερτροφή καθώς συγκεντρώνουν πολλές διαθρεπτικές αρετές. Περιέχουν φυσικά σάκχαρα, αλλά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη, άρα είναι εξαιρετικά και για δίαιτα. Μερικά από τα οφέλη τους στην υγεία μας:

1. Αντιμάχονται τις φθορές του χρόνου και της ρύπανσης. Ακριβώς όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια και τα μοβ σταφύλια, έτσι και τα δαμάσκηνα είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες ασθένειες και τη φθορά του χρόνου ή της ρύπανσης.

2. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο (ένα φρέσκο δαμάσκηνο περιέχει περίπου 113 mg), το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

3. Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

4. Τα δαμάσκηνα προσφέρουν πολλά οφέλη στην όραση σας. Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για υγιή μάτια και καλή όραση. Περιέχουν επίσης, ζεαξανθίνη που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.

6. Βοηθούν στη πρόληψη ή στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Τα δαμάσκηνα, φρέσκα ή ξερά, είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση των υγιών κινήσεων του εντέρου που με τη σειρά τους ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου πατώντας εδώ

Δείτε συνταγές με δαμάσκηνα πατώντας εδώ

βιταμίνεςδίαιταδαμάσκηναυγιεινή διατροφήδιατροφή