Food & Drink|16.09.2023 16:03

Χρυσοί Σκούφοι 2023 - Φωτογραφίες από την επετειακή τελετή για τα 30 χρόνια του θεσμού

Newsroom

H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.

Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη. Τα new entries για το 2023 είναι 9: «Delta», «Botrini’s Santorini», «Varoulko Santorini», «Baos», «Fiore», «Kooc Secrets», «Makris Degustation», «Melia» και «Le Pavillon».

> Δείτε τη λίστα με 39 εστιτόρια που απέσπασαν Χρυσούς Σκούφους για το 2023 πατώντας εδώ

Την επετειακή βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσίασαν τρία ζευγάρια εξαιρετικών ηθοποιών, που είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: Στη διάρκεια των 30 χρόνων του θεσμού έχουν ξαναβρεθεί (κάποιοι παραπάνω από μία φορά) στη σκηνή ως masters of ceremony των Χρυσών Σκούφων. Η βραδιά άνοιξε με τον Στέλιο Μάινα και τον Άκη Σακελλαρίου, συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τον Γιώργο Καραμίχο και τον Κρατερό Κατσούλη.

> Περισσότερες φωτογραφίες και λεπτομέρειες για τη βραδιά εδώ

Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας («τρελά πράγματα δηλαδή» για τα τότε δεδομένα, όπως ειπώθηκε από τους παρουσιαστές), μέχρι σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό που ανοίγει την 30η τελετή ενος θεσμού που βοήθησε από την εποχή της ελληνικής κουζίνας, να περάσουμε σε αυτή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής διεθνούς εμβέλειας. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τη γαστρονομία ως βασική εμπειρία του τουρισμού μας, προβάλλοντάς την όσο το δυνατόν καλύτερα στο εξωτερικό». 

> Διαβάστε περισσότερα για τη λαμπερή βραδιά εδώ

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Μαρία Γάτσου, o Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, ο Ορέστης Μαρκόπουλος, Junior Brand Manager - Mythos Family & Kaiser Brands, η Αγγελίνα Δελή, Β2Β Marketing manager της Συνέργια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Nespresso Professional), ο Νίκος Γραμματικός, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart, ο Αναστάσης Καραφουλίδης, Brand ambassador Flor de Cana, o Γρηγόρης Μανωλέλης, Bars & Restaurants Sales manager της Nestle Waters, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αντωνόπουλος εκ μέρους της γευσιγνωστικής επιτροπής του «Αθηνοράματος», ο εκδότης του «Αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου.

Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens».

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2023» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Χρυσοί Σκούφοιγαστρονομίαεστιατόριακριτική εστιατορίου