Food & Drink|02.10.2023 07:15

Άγιος Νικόλας Κρήτης - Ανοιχτόκαρδα μαγειρέματα του δρόμου με γεύσεις πολλών αστέρων

Χριστίνα Τσαμουρά

Είναι η 5η χρόνια που τέτοια εποχή στον Άγιο Νικόλαο, στο Λασίθι, συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο. Φημισμένοι σεφ, γυναίκες-άνδρες, και πρωτοκλασάτα ονόματα των επαγγελματικών κουζινών γίνονται ένα με ταλαντούχες ντόπιες μαγείρισσες και μάγειρες, και βγαίνουν να μαγειρέψουν «εκεί έξω». Πίσω από τους πάγκους και πάνω από τα υπαίθρια τσουκάλια μαζί με μαθητές και μαθήτριες των τοπικών σχολείων, που διαλαλούν τα καλούδια, στήνουν μεγάλη και ανοιχτόκαρδη γιορτή. Γιορτή που υμνεί τις γεύσεις της Κρήτης, αλλά και στις αξίες της κοινότητας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Μεγάλα και μικρότερα εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, τοπικοί παραγωγοί, συνεταιρισμοί δίνουν το γευστικό «παρών» σε αυτό το απίθανο «πανηγύρι γεύσεων», η ποιότητα των οποίων βρίσκεται πολλά σκαλιά πιο πάνω από ό,τι ενδεχομένως υποψιάζεται κανείς όταν ακούει «γαστρονομικό φεστιβάλ».

Μα θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν εμπνευστής και «ψυχή» της όλης ιδέας είναι ο πανάξιος Γιάννης Μπαξεβάνης, ο άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα στην αξία της τοπικής και ευρύτερης ελληνικής κουζίνας, ο σεφ που δουλεύει ασταμάτητα για να αναδείξει την «μεγαλοπρέπεια» που κρύβουν τα «ταπεινά» υλικά και ο δάσκαλος που εμπνέει την αγάπη και τον σεβασμό σε όλα τα «παιδιά» του;

Γέμισαν οι δρόμοι της Κιτροπλατείας -όχι άδικα

27 Σεπτέμβρη 2023. Τα φετινά «Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου», που συνέπεσαν με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, υπήρξαν κατά γενική ομολογία τα μεγαλύτερα όλων. Κόσμος πολύς, από τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και από κοντινές περιοχές, πλημμύρισε τους δυο δρόμους του παραλιακού μετώπου της Κιτροπλατείας. Κόσμος που άδραξε την ευκαιρία έναντι συμβολικού αντιτίμου (τα έσοδα ήταν άλλωστε για καλό σκοπό) να γευτεί εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα, αλλά και τοπικές συνταγές ιδωμένες με φρέσκια ματιά, κρασιά και κοκτέιλ που προσφέρονταν στα σχεδόν 50 «περίπτερα της απόλαυσης» υπό τους ήχους κρητικής μουσικής, αλλά και παλιών λαϊκών. Ήταν τόσο όμορφη η βραδιά, που ούτε η προαναγγελθείσα βροχή δεν τόλμησε να χαλάσει. Αμέτρητοι οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, που πέρασαν από τη γιορτή, πλήθαιναν καθώς έπεφτε η νύχτα. Λογικό, αν αναλογιστείς ποιοι και ποιες μαγείρευαν και τι υλικά χρησιμοποιούσαν.

Ήταν όλοι τους εκεί

Προσπαθώντας να καταγράψεις τις μαγειρικές παρουσίες στη γαστρονομική συνάντηση (προσκεκλημένοι ή διαμένοντες στην περιοχή) δυσκολεύεσαι πραγματικά να βρεις «από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις». Μεγάλη στήριξη στη διοργάνωση που -εκτός των άλλων- μαρτυρά την εκτίμηση που τρέφουν οι σεφ στο πρόσωπο του Γιάννη Μπαξεβάνη. Εκεί ήταν, μεταξύ άλλων, οι Μιλτιάδης Αρμένης, Αθηνά Γκαμπούρα, Σωτήρης Ευαγγέλου παρέα με τον Δημήτρη Ρουσουνέλο, Μυρσίνη Λαμπράκη, Γιάννης Λουκάκος, Γιάννης Παναγιωτίδης, Μανώλης Παπουτσάκης, Μιχάλης Χάσικος, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης. Εκεί ήταν και ο βραβευμένος με δύο αστέρια Μισελέν Γάλλος σεφ, Christian-Alain Llorca, ο οποίος δήλωσε μάλιστα στην ιστορική εφημερίδα του Λασιθίου «Ανατολή», πως λάτρεψε τόσο την ιδέα της συνεύρεσης κορυφαίων σεφ και της συνεργασίας τους χωρίς ανταγωνισμούς που θα ήθελε να την υιοθετήσει.

Παραδοσιακές συνταγές και φρέσκα βλέμματα

Η λογική των πιάτων των «Κρητικών Μαγειρεμάτων του Δρόμου» είναι απλή και ουσιαστική: οι συμμετέχοντας αποφασίζουν οι ίδιοι τι θα φτιάξουν, αρκεί η επιλογή τους να συνδέεται με τις γαστρονομικές παραδόσεις της κρητικής κουζίνας ή/και να περιέχει τοπικές πρώτες ύλες και προϊόντα. Το σκεπτικό του Γιάννη Μπαξεβάνη πίσω από αυτή την προσπάθεια είναι τόσο ο κόσμος όσο και οι σεφ/μάγειρες της περιοχής να αντιληφθούν στην πράξη ότι αν δουλεύουν οι ίδιοι με τοπικά προϊόντα και τοπικές συνταγές (που έτσι κι αλλιώς αυτά ζητούν οι ξένοι επισκέπτες), δουλεύει πολύς ακόμη κόσμος μαζί τους(από παραγωγούς, προμηθευτές κ.λπ.) πράγμα που βοηθάει, στηρίζει και αναβαθμίζει τη ζωή όλης της κοινότητας. Αποσκοπεί επίσης μέσα από τους σημαντικούς του καλεσμένους να διαδώσει την καλή φήμη της κρητικής κουζίνας, των συνταγών της και των εξαίσιων πρώτων υλών της στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δυνατές γεύσεις που θυμάσαι

Δύσκολα διαλέγεις από τις καλομαγειρεμένες λιχουδιές που προσφέρθηκαν. Θα θέλατε μια μικρή γεύση; Καλοχυλωμένα ρεβίθια με χοιρινό, πεντανόστιμο γαμοπίλαφο, θεϊκές μακαρούνες με στακοβούτυρο, ξερό ανθότυρο και σάλτσα από αρνίσιο κιμά, ζουμερό κριθαράκι με χταπόδι, τέλεια ψαρόσουπα με κεφτεδάκια από τραχανάλεμονάτο χοιρινό με κρητικά χορταρικά, βολβούς και αγκινάρες, έως και συγκινητικά τα σιουφιχτά με σάλτσα από κιμά γαρίδας, οι κεφτέδες από ξινόχοντρο που έκρυβαν μέσα τους αρνάκι μαγειρεμένο με χόρτα. Από δίπλα τα συγκλονιστικά κρασιά του κρητικού αμπελώνα, μονοποικιλιά ή χαρμάνια, αλλά και τα απίθανα, δροσερά και ευκολόπιοτα κοκτέιλ -κάποια με βάση τη ρακή- που έρεαν σε αφθονία.

Ήταν, με άλλα λόγια, μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία, φιλόξενη, ανοιχτή και προσιτή σε όλους μας για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον εμπνευστή της και στους συνδιοργανωτές -τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), τον Δήμος Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης- όσο και σε όλους όσους δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα.  

Πρώτη δημοσίευση: ICookGreek.Com

ΚρήτηchefγαστρονομίαΣωτήρης Ευαγγέλουγαστρονομικός τουρισμόςΜανώλης ΠαπουτσάκηςΓιάννης ΛουκάκοςΓιάννης ΜπαξεβάνηςΛασίθι