Food & Drink|03.10.2023 14:30

Θαλασσινό τραπέζι με λεοντόψαρα και μπλε καβούρια

Newsroom

Εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών», σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έλαβε χώρα την τελευταία Πέμπτη του Σεπτέμβρη στο Minos Beach Art Hotel, στον Άγιο Νικόλαο. Η εκδήλωση παραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Λασιθίου.

Κορυφαία πιάτα με λεοντόψαρο και μπλε καβούρι

Ο επικεφαλής σεφ κ. Μπαξεβάνης μαζί με μια πλειάδα εκλεκτών συναδέλφων του επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis).

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν μοναδικά πιάτα με λεοντόψαρο από τους εκλεκτούς δημιουργούς,  όπως κερκυραϊκό μπουρδέτο (από τον Μίλτο Αρμένη), σαβόρε (από τον Μανώλη Παπουτσάκη), πανέ με μελιτζάνα (από τον Alain Llorca), ψαρόσουπα και κεφτεδάκια με τραχανά (από τον Χρήστο Λάπα), αχνιστό (από τον Μιχάλη Χάσικο και τον Γιάννη Λουκάκο), με κρεμμυδόζουμο, κολοκυθάκια και λεμόνι (από τη Νανά Γκαμπούρα σε συνταγή του Αγιορείτη μοναχού πάτερα Επιφάνιου), τηγανητό με σκορδαλιά και σαφράν (από τον Γιάννη Μπαξεβάνη).

Ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος

«Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι "Λεσεψιανοί μετανάστες", οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!» σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου, συνοψίζοντας και το στόχο της εκδήλωσης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης, επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου μέσα από το Δελτίο Τύπου της ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Λάμπη Τζαράκη, πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Ιεράπετρας και όλα τα μέλη του Συλλόγου, τον Τσιριγώτη Δημήτρη, πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Σητείας, το Fresh fish market Στεφανάκης Ιωάννης, τον Τσιφετάκη Μανώλη, τον Λευτέρη Άρχον, την Ελένη Ψόχιου (Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου), καθώς χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με τόσο μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», όπου συμμετέχει η Αναπτυξιακή Λασιθίου μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας. 

ΚρήτηψάριακαβούριαΆγιος ΝικόλαοςΛασίθι