Food & Drink|20.10.2023 07:40

Συμβουλές και tips - Τα καλύτερα ρόδια για σαλάτες και κους κους

Newsroom

Ποια να πρωτοαναφέρεις από τις αμέτρητες διατροφικές αρετές του ροδιού. Ένα φρούτο-θησαυρός. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Τα 100 γρ. ροδιού καλύπτουν το 12% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C, το 16% σε βιταμίνη K και το 10% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες κ.ά.). Μελέτη κατέδειξε ότι το ρόδι και διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Δώρο πολύτιμο, λοιπόν, που δύσκολα μπορούμε να το χαρούμε όλο το χρόνο. Ας τα απολαύσουμε τώρα που είναι η εποχή του σε φρεσκοστυμμένους χυμούς αλλά και σε σαλάτες και ανατολίτικων επιρροών πιάτα με ρύζι ή κους κους

Ρόδια Ερμιόνης, τα καλύτερα για τις σαλάτες

Ενώ για τους χυμούς βέβαια αρκεί ένα ζουμερό, γλυκό ή γλυκόξινο ροδάκι, αφού οι εσωτερικοί σπόροι του θα απομακρυνθούν, δεν ισχύει το ίδιο και για τη σαλάτα με ρόδια ή τα πιάτα όπου οι καρποί θα χρησιμοποιηθούν ολόκληροι. Εκεί θέλουμε ρόδια που να μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τον καρπό τους ει δυνατόν χωρίς να ...φτύνουμε συνεχώς κουκούτσια. Στις περιπτώσεις αυτές, αναζητήστε τα φημισμένα ρόδια Ερμιόνης: είναι πολύ γλυκά και έχουν το πιο αφράτο και ευκολομάσητο σποράκι. Καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας από πολλούς άξιους παραγωγούς εδώ και περίπου έναν αιώνα και έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα ΠΟΠ από την Ε.Ε. Μάλιστα στο τέλος του Οκτώβρη έχουν και την ετήσια Γιορτή Ροδιού, όπου οι παραγωγοί διαθέτουν φρέσκους καρπούς και προϊόντα ροδιού -φέτος γίνεται την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Στην Αθήνα ρόδια Ερμιόνης μπορείτε να βρείτε σε αρκετές λαϊκές αγορές, σε κάποια μανάβικα και σούπερ μάρκετ, αλλά και σε εκλεκτικά μπακαλομανάβικα, όπως το Δίκταμο.

 

Όλα ...ρόδινα

Ως τύπο τα ρόδια της Ερμιόνης τα συναντάς και σε άλλους ροδιώνες της Πελοποννήσου (και όχι μόνο). Στην Αρχαία Σικυώνα Κορινθίας, λόγου χάρη, όπου απλώνονται τα βιολογικά αγροκτήματα του Παναγιώτη Γιαννάκαινα, τρίτης γενιάς καλλιεργητή, και των συνεργατών του μπορεί να προμηθευτεί κανείς ρόδια Άκο, Παρφιάνκα και τύπου Ερμιόνης.

Οι ίδιοι με την επωνυμία Δρύπες κυκλοφορούν και υπέροχο πετιμέζι ροδιού. Φρέσκο χυμό αλλά και βαλσαμικό ροδιού από τα δικά τους ρόδια παράγουν και οι ροδιώνες Αναστόπολου στην Αρκαδία, ενώ μαρμελάδες ροδιού χωρίς ζάχαρη και τσάτνεϊ βρίσκεις στο Φίλεμα της Λέλας με έδρα το Κιάτο. 

 

Βρείτε συνταγές με ρόδια πατώντας εδώ

σαλάταρόδια